14reacties

Fieke Boekhorst koninklijk onderscheiden


Fieke Boekhorst is bij haar afscheid vanmiddag bij de Hockeyclub Helmond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Helmondse oud hockey-international kreeg de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door burgemeester Elly Blanksma.
Gedurende haar hele leven heeft Fieke zich ingezet voor de hockeysport van club- tot internationaal niveau. Haar hockeycarrière begon in 1969 bij HUAC (later met HMHC gefuseerd tot HC Helmond) waarna ze op het hoogste niveau uitkwam bij EMHC, Eindhoven.
Voor het Nederlands Hockeyelftal kwam ze 116 keer uit en scoorde daarin 128 doelpunten. Een Nederlands record dat Maartje Paumen pas in 2013 van haar overnam. Naast Olympisch kampioen werd Fieke 3 keer wereldkampioen en 1 keer Europees kampioen. De 61-jarige Helmondse maakte internationaal faam met haar verwoestende strafcorners. Vanwege haar prestaties hangt zij in de Helmondse Eregalerij Sporters (pdf) in de Kamstaat, zie de afbeelding hiernaast.
Haar carrière als topspeelster eindigde in 1985 op 27-jarige leeftijd. Een paar maanden voor het wereldkampioenschap in Amstelveen verstapte Fieke zich met zaalhockey. Een hardnekkige knieblessure volgde en maakte een abrupt te vroeg een einde aan haar hockeycarrière. 
Josephine Francisca Maria (roepnaam Fieke) Griensven-Boekhorst gaf zo’n 45 jaar lang hockeytraining. Ze leerde zeker zo’n 5000 kinderen hockeyen met haar unieke en kenmerkende methoden. Ze was oprichtster van het “Funkey Hockey”: op speelse wijze de allerkleinsten laten kennismaken met het hockey-spelletje. Op technisch en tactisch ontwikkelingsgebied heeft Fieke naast HC Helmond ook veel betekend voor en zeker ook op nationaal niveau bij de Koninklijke Nederlandse Hockeybond, de KNHB. Fieke maakte daar lange tijd deel uit van het selectie- en begeleidingsteam “meisjes A” waarmee ze een bijdrage heeft geleverd aan verschillende generaties hockey-internationals.In 1984 werd ze benoemd tot Houder van de Erepenning van de KNHB. Sinds 2013 is ze actief ambassadeur van de stichting Jongeren in Beweging Brengen(JIBB+).

Nieuw Helmonds nieuws
14 reacties
Reageer

Geweldig Fieke wat leuk dat je ons al zwemmend fitter maakt, tot na de vakantie dan ben ik ook weer fit ,na mijn operatie

Ankie van Lieshout

Proficiat Fieke met deze mooie onderscheiding!!! ????????

Ger en Marie-José Coenen

Gweldig Fieke, dik verdiend #girlpower ????

Proficiat Fieke. Wat heb jij je altijd ingezet voor hockey in Helmond. ????????

Gefeliciteerd ????????

Willeke Vriens

Proficiat Fieke.Dik verdiend!

Dorothee Schrama

Gefeliciteerd Fieke, eindelijk en dik verdiend.

Verdient gewonnen, Fieke.

Proficiat Fieke

Frank der Kinderen

Mooi zo een onderscheiding te krijgen.
Proficiat.

Ans Meulendijks

Knoops fotografie maakte zaterdag deze foto van Fieke:

Proficiat Fieke
Heel dik verdiend

Theo van de Ven

Fieke Het heeft Z M Koning Willem Alexander behaagd om je te onderscheiden met de versierselen tot RIDDER IN DE ORDE VAN ORANJE NASSAU hier willen( en staan er ook achter) mee FELICITEREN
Alle Ouderen van de Gymclub de Goede Herder Helmond

Gym voor Ouderen Goede Herder

Proficiat Fieke. Niet alleen een goede ambassadrice voor Helmond maar ook voor het hockey. Mooi dat dit gewaardeerd wordt, ook buiten Hellemond.

Rob Mientjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: