14reacties

Luc de Graaf nieuwe stadskunstenaar


De nieuwe stadskunstenaar is Luc de Graaf. Hij volgt fotografe Tahné Kleijn op. B&W heeft besloten om het advies van de Selectiecommissie Stadskunstenaar over te nemen en De Graaf te benoemen.
Luc wil de komende 2 jaar Helmonders een spiegel gaan voorhouden met de inzet van humor en plezier. Als stadskunstenaar wil hij zich vooral laten leiden door de actualiteit en zal met de inwoners en instanties in gesprek gaan om uiteindelijk te komen tot een co-creatie. Hoewel er nog geen vastomlijnd plan ligt, zijn er al volop ideeën, zoals een Humor- of Lachfestival of een Smile-week.
De selectiecommissie vroeg begin oktober 3 kunstenaars om een voorstel in te dienen in de vorm van een globaal plan. Het plan van De Graaf kreeg uiteindelijk de voorkeur. “Juist in deze tijd van Covid is humor niet alleen herkenbaar, toegankelijk, fijn en leuk, maar ook een medicijn. De Graaf stelde in zijn voorzet dat humor kunst is” aldus de Adviescommissie die dat een mooi uitgangspunt voor 2022 vindt.
De Graaf is een geboren en getogen Helmonder. Als kunstenaar is hij veelzijdig. Hij richt zich onder andere op film, muziek, schrijven, cabaret, veelal met een humoristische ondertoon. Ook serieuze onderwerpen gaat hij niet uit de weg. Maar ook zwaardere thema’s worden hanteerbaar door ‘lucht in het onderwerp’ te brengen, zie bijvoorbeeld dit filmpje:

De voordracht is gedaan door de selectiecommissie, bestaande uit wethouder Andrew Harijgens (voorzitter), Diana van den Oetelaar (leerling Carolus Borromeus College), Arno Oberendorff (Adviesraad cultuur en beeldend kunstenaar), Jochem Otten (directeur Speelhuis en Cacaofabriek), en Nicole Vereijken (ambtenaar beeldende kunst).
Voor wie het niet wist: Een stadskunstenaar geeft samen met de inwoners, organisaties, scholen en bedrijven nog meer kleur en plezier aan de stad. Het zorgt voor verbinding. Verbinding door middel van kunst, tussen inwoners, met de stad en met de organisaties. Het kan ook een vliegwiel zijn voor tal van activiteiten. Het maakt dat op een andere manier naar onderwerpen wordt gekeken. Het kan de stad als geheel, de inwoners en ook de gemeente een spiegel voorhouden.

Nieuw Helmonds nieuws
14 reacties
Reageer

Gefeliciteerd Luc, dat wordt een jaartje lekker lachen.

Eerst hadden we Bert Kuijpers als stadsdichter. Toen Wim Daniëls.
Nu hebben we blijkbaar elk jaar een potje geld over dat op moet, maakt niet uit aan wie of wat.

Weer eentje die nooit echt gewerkt heeft voor zijn geld, maar ja die spiegel mag ik hem niet voorhouden natuurlijk.:-)

Karel praat poep, Guus pist azijn.

John zo is het ja! Wat een onnozele reacties. Geniet van een fijn weekend Karel en Guus

Guus en Karel hebben ook fans.

@Lieke op vrijdag 17 december 2021 om 12:58:

En relaxen. Weet jij wat zo´n functie schuift.

@Marko op vrijdag 17 december 2021 om 20:05:

Was altijd tienduizend euro per jaar, maar zou nu zijn verhoogd tot vijftienduizend euro per jaar.

@Jan de Vries op vrijdag 17 december 2021 om 20:19:

Voor zo weinig geld krijg je ook niks natuurlijk. Ca. 12 jaar geleden verblijde
Jules Deelder de Helmondse bewoners met zijn komst op het Havenplein. Toen hadden de commissieleden moeten toeslaan. Eeuwige roem voor Helmond als gevolg. Wat moet ik met een bladblazer? De stem van Luc verbleekt.

Het leukste bericht van de week! Succes!

Lodewijk den Breejen

De laatste opmerkingen zijn niet eens de moeite waard om op te reageren. Maar mijn therapeut vindt dat het goed is voor mijn herstel. En ik heb haar plechtig beloofd niet te zeuren over foute werkwoordsvervoegingen (oei, dat zijn wel heel veel lettergrepen in een woord) in een vorig bericht.

Het filmpje is veelbelovend. Leuke satire. Kom maar op. Succes Luc.

Succes, Luc! Zoals je in sommige reacties leest, is satire erg moeilijk te begrijpen of te verteren. Dat mag. Ik begrijp alleen met de week beter hoe het komt dat Nederlanders zo'n humorloos, snel gekrenkt volkje aan het worden is. Kijk naar de cancelcultuur, het 'kunst is een linkse hobby', acuut beledigd zijn door een ander en ga zo maar verder. Ga daar lekker tegen in en zorg voor wat lol en relativering!

Ik mis iedere week mensen als Van Kooten & De Bie en de Jiskefet-mannen meer en meer. Mijn god, wat zou ons dat een goede vitamine boost geven en wat zaken in perspectief plaatsen...!

Zet 'm op!

@Job op zaterdag 18 december 2021 om 11:15:

Jammer dat Luc nog geen landelijke bekendheid heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: