6reacties

JSF op vliegdekschip via Helmondse haak


Dankzij een Helmondse haak landde maandag een JST voor het eerst op een vliegdekschip, zie de video onderaan. Volgens de website van de Amerikaanse marine is met deze succesvolle landing voor de westkust van de Verenigde Staten luchtvaartgeschiedenis geschreven.
Bij het JSF-project (geschatte kosten in april 318 miljard euro) bleek het landen op een vliegdekschip 1 van de 5 grootste problemen te zijn. Het Helmondse Fokker Landing Gear was maar liefst 9 jaar bezig met de ontwikkeling van deze landingshaak voor de F-35 Lightning II (zoals de JSF tegenwoordig heet). Er wordt nu zo’n 2 weken getest, daarna krijgt de haak (als het goed is) over een jaar de felbegeerde ‘full qualification’.
De landingshaak (ook wel vanghaak genoemd) zorgde ervoor dat het toestel met een snelheid van 241 km/u in 2 seconden stilstond op het Amerikaanse vliegdekschip. De enorme krachten die daarbij vrijkomen, vragen het uiterste van het materiaal. Als 1 van de oneindig veel testen bij Fokker werd met de haak een gewicht opgetild dat gelijk staat aan een Boeing 747.
Niet alleen de haak, maar ook de bekabeling en luiken van de Joint Strike Fighters worden gemaakt bij Fokker Landing Gear dat sinds 2008 in Helmond is gevestigd. Bij dit bedrijf werken in totaal zo’n 250 mensen in het fabriekspand aan de Grasbeemd op het industrieterrein.

Nieuw Helmonds nieuws
6 reacties
Reageer

Dat is iets waar we als Hellemonders trots op mogen zijn. En zo is er nog veel meer moderne Helmondse industrie . We mogen dat best ook iets meer uitstralen. (Zou een mooi sponsor voor HS kunnen zijn

Als we eens een lijst opstellen van alle Helmondse industriële producten die internationale bekendheid genieten? Dat is nog eens Helmond-promotie en kan tevens de eigenwaarde vergroten van de soms wat negatief ingestelde Helmonder ten opzichte van zijn stad.
Jan (import).

Geweldig, ik ben trots op Helmond en wat we kunnen! Wat een knap staaltje werk!

Eindhoven mag dan wel de gekste of slimste genoemd worden. Nou vlak de Helmondse regio ook niet uit. Dat zie je wel weer. Zonder die Helmondse "haak" zou die JSF toch mooi in de plomp zijn gepleurd!
Proficiat mensen van de Helmondse industrie van Fokker Landing Gear!

Zo hebben ze een aantal jaar geleden ook de 'Fokker Mud Lander" ontwikkeld. Dit toestel staat beter bekend onder de naam "Modder Fokker"

Trots! ik hoorde van een werknemers bij Fokker dat ze vanuit hier in Helmond maandag live meekeken naar die landing. De spanning vooraf was de snijden, de blijdschap naderhand alsof ze wereldkampioen waren geworden. Mooi, echte emoties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: