5reacties

Mag horeca ‘winkeltje spelen’ en omgekeerd?

B&W heeft onze stad aangemeld om deel te nemen aan een pilot waarin wordt geëxperimenteerd met een deel van de Drank- en Horecawet (DHW). Hiermee worden de mogelijkheden voor mengvormen tussen winkels en horeca vergroot. De pilot is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die daarvoor maximaal 50 gemeenten uitkiest.
Kern van de pilot is dat horecaondernemers ook detailhandelsactiviteiten kunnen ontplooien en in winkels ook horeca-activiteiten kunnen plaatsvinden. Wordt Helmond uitgekozen om aan deze proef deel te nemen, dan kan op dinsdag 1 maart worden begonnen.
B&W heeft de ambitie om door vereenvoudiging van regelgeving nieuwe initiatieven van ondernemers te stimuleren. Voor ondernemers vergroot dat de kansen en voor bezoekers wordt het centrum (en daarbuiten) aantrekkelijker. In 2015 werden daarom de terrassen- en uitstallingenregels al vereenvoudigd.
Het experiment gaat over 4 specifieke artikelen van de DHW:
• het verbod op schenken van alcohol in een winkel;
• het verbod op het organiseren van een proeverij van alcoholische drank;
• het verbod op verkoop van producten in een horeca-inrichting;
• het verbod op verkoop van alcohol in winkels.
Met de overige artikelen van de DHW (zoals het verbod op alcoholverstrekking onder de 18 jaar) wordt niet geëxperimenteerd. Ook winkels waar vaak of dagelijks kinderen of jeugdigen komen kunnen niet meedoen.