1reactie

EU-nominatie Helmondse aanpak dementie


Met het inzetten van leefstijlmonitoring voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is de gemeente Helmond genomineerd voor de Europese Silver Economy Awards in de categorie Overheidsorganisaties. De prijs is in het leven geroepen door SEED, een project van de Europese Unie. Dit project stimuleert overheden die zich inzetten voor de ontwikkeling van hulpmiddelen die het leven van ouderen in onze samenleving vergemakkelijken. Daarbij stimuleert SEED Europese samenwerking en kennisdeling op dit terrein.
Technische hulpmiddelen kunnen het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers een stuk aangenamer maken. De gemeente Helmond, KPN en Sensara ontwikkelden samen leefstijlmonitoring. Dit is een techniek waarbij mantelzorgers op afstand een oogje in het zeil kunnen houden, waardoor ze niet continu bij degene hoeven te zijn die ze verzorgen.
Op dit moment maken 50 Helmonders gebruik van deze techniek. Zij zijn allen klanten van Zorgboog en Savant en hebben een indicatie. Doordat zij een indicatie hebben, kunnen zij en hun mantelzorgers gratis gebruik maken van leefstijlmonitoring. Inwoners zonder indicatie die gebruik willen maken van dit hulpmiddel, betalen hiervoor ongeveer 15 euro per maand.
De ondersteuning van inwoners met dementie en hun mantelzorgers door middel van nieuwe technieken is hard nodig zo vindt de gemeente. Dementie is een sluipende, niet te genezen ziekte met een grote impact voor zowel de patiënt als zijn directe omgeving. Het aantal mensen met dementie neemt naar verwachting de komende jaren fors toe. Ook in Helmond. Mensen met dementie blijven steeds vaker langer thuis wonen. 60% van alle hulp wordt verleend door mantelzorgers, vooral familieleden. Ongeveer 50% van de thuiswonende mensen met dementie is alleenstaand, wat (de organisatie van) hulpverlening bemoeilijkt.
Helmonders die willen ervaren hoe leefstijlmonitoring werkt en daarover advies willen hebben, kunnen terecht bij probeerplaats Vooruitkomst die op 15 maart werd geopend door wethouder Nathalie van der Zanden. Op deze plek in de Elzaspassage (naast C&A tegenover schoenenwinkel Arnani) maken zij kennis met allerlei (technische) snufjes die het functioneren in en om het huis makkelijker kunnen maken zodat zij langer zelfstandig kunnen leven. Vooruitkomst is geen winkel, maar een plek waar mensen hulpmiddelen kunnen proberen en ervaren. Vooruitkomst is open van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Helmond dingt samen met 2 Deense projecten om de Silver Economy Award in de categorie Overheidsorganisaties. Donderdag 3 mei wordt bekend wie deze prijs in ontvangst mag nemen.Ook worden nog 2 andere prijzen uitgereikt, in de categorie notforprofit- en profit-organisation. De genomineerden komen onder meer uit Portugal, Spanje, Italië, Israël en Duitsland.

In een reactie hieronder staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws
1 reactie
Reageer

Update:
Helmond derde bij de Silver Economy Award
De gemeente Helmond heeft de derde prijs behaald bij Silver Economy Award in de categorie Overheidsorganisaties. Dat werd zojuist in Brussel bekend gemaakt. Die plek werd gewonnen met het project leefstijlmonitoring voor Helmonders met dementie en hun mantelzorgers, waarover je hierboven meer kunt lezen. Deze Denen gingen er met de eerste prijs vandoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: