6reacties

Na 616 jaar vrouw in Catharinagilde-uniform


Chislaine Peters wordt het eerste geüniformeerde vrouwelijk lid van het in 1401 opgerichte St. Catharinagilde. Tenminste als in juni de traditioneel geheime stemming door middel van “bonen” in haar voordeel uitpakt.
Bij die traditioneel geheime stemming krijgt iedere gildebroeder 1 witte (voor) en 1 bruine (tegen) boon. Worden er voldoende witte bonen in het daartoe bestemde heel oude tinnen kannetje gedeponeerd, dan is zij hun eerste vrouwelijke lid. Met haar broer behoort zij dan tot de negende generatie in haar familie die actief is in het gildewezen. Chislaine is al actief in het gildewereldje. Zij is bestuurslid van de Koepel Nederlandse Traditionele Schutters en sinds eind vorig jaar voorzitter van de Jeugdcommissie Kring Peeland.
Ook maakte het Catharinagilde bekend dat Peter Klerkx, de oude stadskoning van Helmond, in juni zijn herinneringsschild ontvangt. Een vertegenwoordiger van het Helmonds Oranje Comité reikt dat uit tijdens de gildevergadering van het Gilde Sint Antonius Abt Mierlo-Hout. In 2016, na 8 jaar de functie van stadskoning bekleed te hebben, werd hij afgelost door Frank Pompe.

In de reactie hieronder staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws
6 reacties
Reageer

Update:
Eerste dame lid van het St. Catharinagilde
Tijdens de gildevergadering van het Catharinagilde Helmond vanavond was het historisch moment aangebroken en werd voor het eerst een dame ingeboond als lid. Chislaine Peters is de eerste vrouw die sinds 1401 volwaardig lid van het gilde is geworden. Zij gaat zich bekwamen in het trommen.
Op de foto zie je dat Oude Deken Ron Peters zijn dochter feliciteert en de reglementen uitreikt.

Het blijft natuurlijk raar dat er pas na zes eeuwen een vrouw lid mag worden, maar toch gefeliciteerd. We worden langzaamaan geaccepteerd. ;-)

Die gildebroeders moeten toch een erg gesloten gemeenschap zijn. Van de oude stempel, zal ik maar zeggen. Een vrouw in hun gelederen. Als ze dat maar te boven komen. Zeshonderd jaar na dato! Was Mierlo al niet eerder? Daar werd in 2016 een vrouw de "man" die de vogel eraf schoot.
Een felicitatie waard voor Chislaine.

@Tineke T op maandag 12 juni 2017 om 08:07:

Je moet niet te snel juichen. Zij gaat zich bekwamen in het trommen. Een slaginstrument bestaande uit een resonante holte......

Wat een leuke reacties allemaal. Gildebroeders zijn geen gesloten gemeenschap maar een traditierijke groep die vaak honderden jaren bestaansrecht hebben. Van oudsher was het een "mannenaangelegenheid". Dat moet je ook plaatsen in de tijd dat de gilden een bloeitijd hebben doorgemaakt en zijn opgericht. @Tineke, dat Chislaine zich gaan bekwamen in het trommen wil niet zeggen dat zij voor het overige niets gaat doen. Zij is volwaardig gildezuster met alle rechten en plichten. Het kan dus heel goed zijn dat zij in de nabije toekomst de eerste vrouwelijk "Koning" van ons gilde zal worden. @punt uit, veel gilden zijn ons al voorgegaan in het toelaten van vrouwelijke gildeleden. Dat wij zo laat zijn heeft te maken dat zich de vraag niet eerder voordeed en dat wij graag de besluitvorming zorgvuldig doen. Het Catharinagilde heeft ten volle dit besluit genomen en we zijn blij met de nieuwe aanwas. Het gaat overigens goed met dat groeien onder met name jeugd en jongeren. Dat is immers de toekomst van ons gilde en daar zijn we trots op. Dat gilden alleen maar uit mannen van zeer hoge leeftijd bestaan gaat voor dit springlevende en sterk verjongd gilde gelukkig niet meer op. Wij gaan voluit voorwaarts. Met hartelijke gildegroet, gilde St. Catharina Helmond.

Catharinagilde Helmond

@Catharinagilde Helmond op woensdag 14 juni 2017 om 10:34:

Ongetwijfeld zult u begrijpen dat mijn reactie niet anders als een kwinkslag is bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: