20reacties

Nachtvoetbal voor jongeren tijdens Ramadan


Iedere dinsdag en donderdag tijdens de Ramadan gaan zo’n 40 tot 50 moslim-jongeren in sporthal De Braak een partijtje voetballen. Hun nachtelijke wedstrijdjes van 00.00 tot 02.00 uur worden begeleid door 3 jongerenwerkers van Bijzonder Jeugdwerk en 3 vrijwilligers, waarvan er 1 scheidsrechter is.
Tijdens de Ramadan (dit jaar van zaterdag 27 mei tot 24 juni) mogen moslims tussen 03.30 en 22.00 uur niet eten en drinken. “In combinatie met zomerse temperaturen zijn de jongeren overdag vermoeid. Als ze dan na 22.00 uur eindelijk wat in hun maag hebben, lopen ze over van energie. Sommige jongeren gaan met hun ouders naar de moskee om te bidden, maar de echte straatjeugd gaat naar buiten.
Omdat er rond middernacht weinig te doen is, hangen ze rond op straat. Niet dat ze iets kapot maken of vernielen, maar buurtbewoners storen zich vaak aan hun harde stemmen, muziek en rondrijdende auto’s” aldus Kim van de Waeter van Bijzonder Jeugdwerk.
Het nachtvoetbal moet de rust op straat bevorderen. Jongeren van 16 jaar en ouder uit alle wijken komen naar de sporthal. Behalve de jongerenwerkers en vrijwilligers helpen bijna ieder jaar ook ouders mee. Zij vervullen de rol van scheidsrechter of komen hun kinderen aanmoedigen. Ook jongeren en buurtbewoners komen de teams aanmoedigen.
“Het is een gezellige nacht met een groot saamhorigheidsgevoel tussen jongeren, professionals en buurtbewoners” zegt begeleider Rachid Meskal van Bijzonder Jeugdwerk. Ook de buurt participeert en Sport2000 sponsort de avonden met bidons en koeltasjes. Na afloop worden de jongens richting huis begeleid. Daar wachten hun moeders en krijgen zij de laatste maaltijd voor het slapen.
Dinsdag tijdens de eerste voetbalnacht gingen enkele jongeren onder begeleiding van jongerenwerker Mohcine Hamri buiten een sigaretje roken. Er reed een politieauto de parkeerplaats van De Braak op en ging pal voor de jongeren ging staan. “U weet dat wij hier nachtvoetbal hebben in het kader van de Ramadan?” vroeg Mohcine aan de politieagent. Jazeker antwoordt deze. “We komen even kijken, want we missen ze op straat.” De voetbalavonden worden door de politie gewaardeerd. “Ze staan er op dat we dit ieder jaar doen” aldus Geoffrey Lemmens, jongerenopbouwwerker Bijzonder Jeugdwerk.

Nieuw Helmonds nieuws
20 reacties
Reageer

Dan hoop ik voor de omwonenden dat er na 2 uur geen geluidsoverlast komt van deze 40 - 50 jongeren die naar huis gaan...

Marieke Sibbing

Snachts slaap je toch?

Maikel Fransen

Ik heb toch wel een paar opmerkingen over dit bericht:

1) de jongeren zijn overdag vermoeid, zou dit dan ook niet komen doordat ze s nachts aan t voetballen zijn?
2) hoeven ze niet naar school/werk?
3) en als de politie ze mist op straat, dan betekent dit toch dat ze buiten de ramadan ook op straat rondhangen s nachts?

Zal wel weer een persbericht van een subsidie slurpende organisatie zijn.

Moet niet gekker worden

Marjo van de Kimmenade

Met andere woorden, wanneer we ze niet laten voetballen hebben we overlast?

@Thout op woensdag 31 mei 2017 om 19:43:

1) weet ik niet
2) de meeste denk ik niet
3) Scherp! Opmerking over het roken buiten: een moslim mag niet eens roken.

Jammer dat er geen moslims zijn die hier wat duidelijkheid geven. Ik ben zeker niet tegen hun geloof of zo, maar iets uitleggen aan ons: ho maar.

1} dit komt omdat zij uit hun ritme zijn doordat zij na zonsondergang pas mogen eten en drinken tot aan zonsopgang en heeft niets met voetbal te maken
2) ja hoor zij gaan gewoon naar school en gaan gewoon naar hun werk
3) er zullen vast jongeren rondhangen s'nachts zoals ook gewone "nederlandse" jongeren dat doen, echter is de groep waarschijnlijk groter tijdens de ramadan aangezien zij nu hun energie op een andere manier kwijt kunnen, zal er minder (over) last worden ondervonden.

De poltiie maakt overigens ook gewoon een praatje met jongeren en spreekt ze niet alleen aan als er overlast is.

nuchtere hollandse

hun niet ! die leven na 21.00 tot laat in de nacht ..en vervelen ons ..die willen slapen.:(

Erwin van der Heijden

En 's morgens vroeg gaat de wekker weer voor hen om 06.00 uur. Immers weer een een nieuwe werkdag.

Jan van der Putten

Hoeven die de dag erop niet te werken of naar school??

Angela Naomi

Tja, zachte heelmeester maken nu eenmaal stinkende wonden. Dat zouden we nu toch wel moeten inzien. Is het niet handiger dat ze een normale opvoeding krijgen, op tijd naar bed gaan en 's ochtends naar school gaan of gaan werken? Net zoals elke ander normale Nederlander hoort te doen.

Is al langer en geen overlast gehad

Jessica Vogels

@Dan op donderdag 1 juni 2017 om 11:40:

Sinds wanneer is dat een (ongeschreven) regel? Er zijn genoeg Nederlanders die avonddienst hebben en in een ander ritme leven dan "normale" Nederlanders.
(Wat is "normaal"? In de rest van de wereld waar een 24-uurseconomie is leven mensen ook gewoon in de avond.)

Bovendien zijn de examens geweest en is het collegejaar bij een hoop opleidingen al voorbij (of iig binnenkort). Heel veel jongeren hoeven dus niet naar school en werken niet full time. Bovendien is het zeer begrijpelijk dat ze pas na het ondergaan van de zon mogen eten, en dus niet dan al slapen...

Wateroverlast

@Erwin van der Heijden op donderdag 1 juni 2017 om 00:55:

Lekker generaliserend weer. Wie is "hun" (moet zijn -zij-)? Bij mij in de buurt heb je uiteraard Marokkanen en Turken die met vrienden rondhangen, maar er staan ook gewoon een hoop blanke Nederlandse jongeren bij. (Vaak met hun opgevoerde auto en luide muziek). Verder heb je in de volkswijk waar ik woon ook gewoon een hoop (blanke :p) volwassenen die in de late uurtjes in de tuin en café harde volksmuziek draaien en praten. Misschien hoort dat er bij met het warme weer en de lange avonden. "Hun vervelen" de buurtbewoners ook, maar het is maar hoe je er mee omgaat...

Wateroverlast

Mooi initiatief.

Kim van de Waeter mag nu ook haar ontslag aan gaan bieden vermoed ik zo en de politie zal wel blij zijn dat ze gisteren eindelijk weer eens naar de Willem Prinzen mochten komen, pfff..

Bezorgde Inwoner

dat deden ze niet voor ons vroeger ? in de Braak voetbal
eten ..en drinken..wat date Helmond toen voor ons Niks !! 000
en voor hun word alles gedaan ..
de boel maar lekker afbreken op straat ..mensen lastig vallen op straat .
met Auto,s Scooters ..na 22.00 tot diep in de nacht .
wij moeten de volgende dag vroeg op werken..
hou ook een beetje rekening met ons ..ja
( nachtvoetbal)

Dan iedereen maar dezelfde priveleges, als onze kinderen vertier nodig hebbeb dan mag die gymzaal in de buurt ook geopend worden om ze te laten ontspannen.

Wethouder Margreet de Leeuw ging er vannacht naar toe en twitterde:

Zo rollen ze in de politiek, schooiers krijgen alles voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: