8reacties

Nieuwe duiklocatie bij de Cacaofabriek


Helmond is een attractie rijker. Niet 1 die massa’s toeristen gaat trekken, maar wel 1 die voorziet in de behoefte van een specifieke doelgroep, namelijk sportduikers. Volgende week zaterdag (20 juni) om 15.00 uur wordt de nieuwe duiklocatie geopend door wethouder Frans Stienen.
De duikplek bevindt zich in het kanaal ter hoogte van de Cacaofabriek, grofweg vanaf de kraanbaan op Suytkade tot en met de zwaaikom bij het Vliscoterrein, zie kaartje. De opening vindt plaats op de kade tussen de kraanbaan en de Cacaofabriek. Na de opening door de wethouder, wordt het kanaal vrijgegeven als officiële sportduiklocatie.
Hiervan zal direct gebruik worden gemaakt door duikers uit de regio, die tussen 15.00 en 16.00 uur diverse demonstraties geven (sprong, berging, redding e.d.). Daarnaast is er een grote duiktank, waarin duikdemo’s gegeven worden. De demonstraties worden mogelijk gemaakt door duikvereniging Aquarius en duikschool Div’Ocean, beide gevestigd in Helmond, die op deze dag ook informatie over de duiksport verstrekken aan het publiek.
Maar er is daarbij meer georganiseerd die zaterdag:

  • 2 Studenten van de opleiding In & Outdoor Design van De Groene Campus zullen in opdracht van Stichting Schip diverse ontwerpen tonen die zij maakten voor de renovatie en doorontwikkeling van rondvaartboot De Waterengel. De bedoeling hiervan is dat de rondvaartboot een nieuwe en duurzame bestemming krijgt voor de regio Helmond. De studenten horen graag de mening van het publiek over hun ontwerpen.
  • Het naast De Cacaofabriek gelegen brugwachtershuisje is tussen 14.30 en 18.00 uur geopend voor bezichtiging, zowel het bovenste gedeelte (met bedieningspaneel) als het onderste gedeelte (met machinekamer).
  • Vanaf 16.00 uur wordt in samenwerking met duikverenigingen uit de regio het kanaal ‘schoongedoken’. Allerlei objecten die in de loop der jaren in het kanaal zijn gedumpt, worden dan naar de kade gebracht en daar tentoongesteld voor het publiek. De activiteiten eindigen om 18.00 uur, met het opruimen en afvoeren van de opgedoken materialen.
  • En tussen 13.00 uur en 16.00 uur verzorgen Reddingsbrigade De Reddingsklos en de Reddingsbrigade Helmond diverse reddingsdemonstraties in het kanaal. Dit vindt plaats ter hoogte van de Kasteellaan en het kasteel.

De maand juni staat zowel in Helmond als in Laarbeek in het teken van water. In Laarbeek bestaat sinds een aantal jaren de ‘Juni Watermaand’, een evenement dat bestaat uit verschillende activiteiten rondom het thema water. Dit jaar sluit Helmond ook aan met diverse activiteiten, die Helmond Marketing organiseert. Zoals bekend werken de 2 gemeenten samen aan de gezamenlijke ontwikkeling van waterrecreatie. 1 Van de manieren om deze recreatie vorm te geven en ‘het water tot leven te wekken’ is door evenementen te organiseren op het water, zoals dus Juni Watermaand. De opening van de duiklocatie past daar naadloos in.

Nieuw Helmonds nieuws
8 reacties
Reageer

Het water is er de laatste jaren mooi helder geworden ........... Dus goeie locatie

De Duikersgids schreef vorige week ook over deze nieuwe duikstek. "Die heeft verder alles wat je van een duikstek mag verwachten: Goed zicht, veel leven en een prachtige onderwaternatuur vol sponsen, zoetwatermosselen en vissen." Bij hun artikel ook een onderwaterfoto met daarop de kraanbaan.

Het water is de laatste jaren helder geworden, ha, ha, ha, ha. Heldere bril van Hans Anders zeker voor meneer Jochem? Het enige wat helder is in Helmond is het bier. Je weet wel van heerlijk helder...............uhhhhh Hein? Als die duikers uit het water komen zijn ze haast onherkenbaar, zo helder is het kanaal.

misschein ligt er mijn fiets???

@Twan Peters op vrijdag 12 juni 2015 om 19:44:

Goed zicht zegt de Duikersgids. Ik heb toch meer vertrouwen in wat zij zeggen dan in wat jij nu weer zegt.

Komende koopzondag ook in het teken van Juni Watermaand
De komende koopzondag (op 28 juni van 12.00 tot 17.00 uur) staat ook in het teken van Juni Watermaand, net als de activiteiten rondom het kanaal afgelopen zaterdag (zie hierboven).
De gehele middag vermaken de bellenkunstenaars van Bubbledutch het publiek met hun piepkleine of juist reusachtige bellen. Voor alle jeugdige bellenblazers onder de bezoekers is er een leuke attentie. In de Kiosk, op de Markt kunnen watertekeningen van stoepkrijt worden gemaakt. De jongste bezoekers mogen eendjes uit het water hengelen. Daarbij kunnen zij een heerlijk ijsje winnen bij 1 van de ijssalons in de stad. In de de Elzas-Passage worden deze dag watermeloenen omgetoverd tot kunstwerken. Behalve die demonstraties watermeloen snijden, wordt je in de Passage ook getrakteerd op gezonde fruithapjes.

Leuk filmpje van de opening zaterdag 20 juni:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: