2reacties

Pratend verkeerslicht duurt langer & korter


Bij het voetgangersverkeerslicht aan de Kasteel Traverse bij het politiebureau zijn aanpassingen aangebracht. Die verkeerslichten staan op de speciale route voor visueel beperkten tussen het NS-station en het centrum.
Deze oversteek is voor visueel beperkten verbeterd. Zij krijgen een lange oversteektijd van 25 seconden. Visueel beperkten kunnen hiervoor gebruik maken van een speciale drukknop aan de onderkant van de drukknopunit. Het zogenaamde ‘pratende verkeerslicht’ geeft dan een stemsignaal af dat aangeeft op welke oversteek je bent. Vervolgens wordt bij groen licht een piepsignaal gegeven, zodat de visueel beperkte veilig kan oversteken.
Ook voetgangers die slecht ter been zijn, kunnen gebruik maken van de speciale drukknop voor een langere oversteektijd, net als Helmonders die niet tot de doelgroep behoren en de drukknop weten te vinden.
Dit innovatieve Helmondse pratende verkeerslichten project kreeg vorig jaar landelijke aandacht. Een mooie manier waarmee Helmond zich kan profileren als proeftuin voor vernieuwingen op het gebied van automotive.
Aan de instelling van dit verkeerslicht is nog een tweede aanpassing aangebracht. Als een voetganger bij dit verkeerslicht groen licht krijgt, krijgt een voetganger die in tegengestelde richting wil oversteken, geen automatisch groen meer. Een voetganger die vanaf de andere kant wil oversteken, moet zelf eerst zelf ook op de drukknop drukken om groen te krijgen.
Het voordeel van deze nieuwe instelling is dat hiermee wordt voorkomen dat het groene licht vanuit de andere looprichting soms onnodig op groen springt, terwijl er vanuit die richting niemand oversteekt. De aanpassing levert een kleine tijdwinst op, waardoor auto’s op de Kasteel Traverse sneller groen licht krijgen. Dit leidt tot een vlottere doorstroming van het verkeer.

Nieuw Helmonds nieuws
2 reacties
Reageer

Toppie

Ben je al slechtziend en moet je nog zoeken naar die knop onderaan het apparaat. Slim bezig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: