13reacties

Raad van Toezicht Elkerliek treedt terug


De raad van toezicht van het Elkerliek ziekenhuis heeft besloten om terug te treden. Dit is het gevolg van een impasse in de verhoudingen tussen de raad van toezicht met de ondernemingsraad (OR) en Vereniging Medische Staf (VMS), die al langer met elkaar in conflict zijn.
Dit meldt het ziekenhuis vandaag. Er is sprake van een moeizame onderlinge relatie en een al jaren voortdurend gebrek aan samenwerking tussen de 3 partijen. De raad van toezicht en de raad van bestuur van het ziekenhuis hebben de afgelopen dagen tevergeefs overleg gevoerd over de impasse in de verhoudingen. In het belang van het Elkerliek heeft de raad van toezicht besloten om terug te treden.
Het conflict tussen de raad van toezicht enerzijds en OR en VMS anderzijds gaat over de moeizame onderlinge relatie en het jarenlange gebrek aan samenwerking tussen de OR en de raad van toezicht en tegelijkertijd ook tussen de VMS en de raad van toezicht. De OR en de VMS kregen voor hun “ernstige zorgen” over de moeizame relatie alsmaar geen gehoor bij de raad van toezicht. Op 12 maart is de voorzitter van de raad van toezicht, Pieter van Geel, met onmiddellijke ingang afgetreden. Nu volgen de andere leden.
De vicevoorzitter van de raad van toezicht blijft aan om het statutair minimaal benodigde toezicht te garanderen. Het Elkerliek gaat zo snel mogelijk een tijdelijke onafhankelijk voorzitter van de raad van toezicht aanstellen. Deze persoon zal in nauw overleg met de raad van bestuur en alle gremia in het ziekenhuis een nieuw lid van de raad van bestuur werven, om vervolgens een nieuwe raad van toezicht samen te stellen.
Op 9 maart maakte het ziekenhuis bekend dat Jean-Pierre van Beers opstapt als lid van de raad van bestuur per 1 april. Na zijn vertrek blijft Eveline de Bont aan als voorzitter en enige lid van de raad van bestuur.

In de reacties hieronder staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws
13 reacties
Reageer

Aan zo'n raad heb je geen bal! Zitten daar alleen uit zelfverrijking???? Eigen ervaring!! Kom je bij zo'n dure dame behangen met goud en zegt ze doodleuk dat ze de vorige avond nog vluchtig je rapport gelezen heeft???? Een rapport dat weken geduurd heeft omdat ze het eerst moesten bestuderen??? En dan vluchtig door lezen de avond van tevoren? Moesten ook zelf nog bellen wanneer we moesten komen,lazer op bestuur jullie voegen niks toe,kosten alleen maar geld????????????

Beste mensen van de OR en de VMA alsmede Mevrouw de Bont,

Met enige ervaring in het ziekenhuiswezen / Zorg en de vercommercialisering daarvan neem ik oprecht graag kosteloos deel in de raad van toezicht. Mijn cijfermatige achtergrond alsmede mijn oprechte interesse in mensen maken mij een bijzondere en wellicht niet voor de hand liggende kandidaat.

De eventuele wettelijke vergoeding mag naar een willekeurig patiëntenfonds geschonken worden.

Daar waar nodig kan ik u van een CV voorzien.

Daar zult u o.a. lezen dat ik oud directeur van Dialyse Nederland ben.

Mark M.F. Snijders

heb in 1999 jsnuari weken in coma gelegen door n simpele steralisatie op 6jan grbeurde dat in de svond kreeg ik weer n bloeding en werd voor de 3de keer geopereerd maar ik kwam op de 7de jan rond half1 in de nacht terug vsn ok tja toen heb ik weken in comagelegen torn ik vethaal ging halen werdmij gezegd ja mevrouw u had 2bloedingen maar op de 6de en de 7de de deugnieten nee verfomme het was allemasl op de 6d januari masr idd na 12 uur nacht is het de 7 de hrb nooit n ecuus gehad hebbrn herl mn leven kspot gemaakt en houden elkaar de hand boven hun hoofd maar ik brn n boek aan het schrijven voor verwerking en geloof me ik zal eens alles uit de doeken doen

maya henraath

Nou, zou je niet denken, dat er iemand toezicht houdt daar

Irene van Scherpenzeel

Ze moeten in een ziekenhuis de artsen eenzelfde salaris geven! Mag best een riant salaris zijn kan me niet schelen maar geen maatschap!!! De ene arts is te beroert de andere arts erbij te betrekken bang dat hij dan minder heeft....

Ik mis in het hele verhaal de visie van de clientenraad. Die zou nu van zich moeten laten horen!

Hanneke Hegeman

Als chronisch zieke lijkt het me wel passen om in zo'n raad te gaan zitten, zal zeker beter betalen dan het uwv en het kan nooit een zware baan zijn anders was van Geel nooit voorzitter geworden Oooooooo wacht politiek he

@maya henraath op maandag 26 maart 2018 om 18:00:

Dat is niet leuk voor je, maar hopelijk is het boek beter te lezen...

Update:
Vertrek van bestuurder kostte het Elkerliek 75.000 euro
Het vertrek van bestuurder Jean-Pierre van Beers heeft het Elkerliek ziekenhuis vorig jaar 75.000 euro gekost. Dat meldde RTLZ vandaag. Dat is best opmerkelijk. Naar eigen zeggen nam hij immers zelf ontslag omdat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. 
Van Beers begon in 2015 als bestuurder en werd verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en ondersteunende diensten. Vorig jaar maart meldde hij per direct op te stappen. "Nu de strategie en nieuwe projecten goed in de steigers staan, zie ik dit als logisch moment voor een nieuwe uitdaging." Enkele dagen later bleek er (zie ons artikel helemaal bovenaan) sprake van een hoog oplopend conflict tussen de raad van toezicht en de medische staf. De artsen wilden meer invloed op het ziekenhuisbestuur, de raad van toezicht besloot vervolgens op te stappen.
Of het afscheid van Van Beers ook met dat conflict te maken had, is onduidelijk. Feit is dat het Elkerliek niet meteen een opvolger voor de plotseling vertrokken bestuurder had. Dat het was dus geen goed voorbereid afscheid.
Nu blijkt ook dat Van Beers dus niet met lege zakken vertrok. Volgens jaarverslag over 2018 (pdf) kreeg de ex-bestuurder een ontslagvergoeding van 75.000 euro mee. Dat is de maximale ontslagvergoeding voor ziekenhuisbestuurders, die onder de Wet Normering Topinkomens is toegestaan. Van Beers werd in mei, nog geen 2 maanden na zijn vertrek, benoemd tot tweede man bij de veel grotere Drentse ziekenhuisgroep Treant.
Het is nog onduidelijk waarom de bestuurder de maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro kreeg nadat hij met maar 3 dienstjaren uit zichzelf vertrok en 2 maanden later een betere, nieuwe baan had. Het Elkerliek wilde het niet tegen RTLZ zeggen, dus dat telefoontje hebben we ons/hen daarom maar bespaard.
Het Elkerliek heeft 2150 werknemers en 150 medisch specialisten. Vorig jaar draaide het een omzet van 192 miljoen, hun nettowinst daalde met 63% tot 2,5 miljoen euro.

NettoWINST gemaakt over de rug van patienten die de hoge zorgpremies moeten betalen.
Salarisverhoging voor de mensen op de werkvloer die het zware werk doen zal er wel niet inzitten.
De zorg , het openbaar vervoer en de nutsbedrijven zouden weer in staatshanden moeten komen!
Kostendekkend en niet in handen van graaiers.

@De weblog van Helmond op dinsdag 28 mei 2019 om 14:04:

Graaiers ????????????????????????????????????

Joachim Kerkman

Dat hele raad van bestuur is ook een wassen neus,dure mensen waar je geen fluit aan hebt!! Houden elkaar allemaal de hand boven de kop!!

@Dianavh op dinsdag 28 mei 2019 om 15:37:

Die winst moeten ze maken om die afkoopsommen te betalen. :-(

Piet de Wilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: