43reacties

Veel politie op de been bij vuurwerkoverlast


Gisteravond was er veel politie in de Wilma in Helmond Noord aanwezig in verband met vuurwerkoverlast. Er zou het een en ander zijn vernield, onder meer een raam uit een bestelbus geblazen zijn. Enkele tientallen jongeren zouden zich hebben verzameld.
De politie was met meerdere eenheden in de wijk aanwezig en voerde ook diverse controles uit op personen en voertuigen die zich in de wijk bevonden. Er zijn aanhoudingen verricht volgens de politie. Rond 23.00 uur was het weer rustig in de wijk.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

Nieuw Helmonds nieuws
43 reacties
Reageer

Niks verzekering inschakelen,

Die losers de schade die ze aanrichten, tot op de laatste cent laten vergoeden!

moeten ze maar geen vuurwerkverbod doen zou dit ook niet zijn gebeuren🤣

Maar maar, maar wat moet de jeugd dan? Keur t niet goed he!!! Maar niet samen sporten, op school afstand of via pc, geen cafe, geen festival enz , al vanaf maart? Nogmaals, keur t niet goed maar wat verwacht je dan? Hoe harder het verbod, hoe harder de tegengas... 😔😔😔

Laat me raden, binnenkort komt er een samenscholingsverbod. Niet dat de schuldigen gestraft gaan worden, die komen er wel licht vanaf.
Ik vermoed dat er nu weer een regel komt die voornamelijk de gewone burger in zijn vrijheid zal treffen

Lotte van Dijk

gisteravond was het helemaal bar en boos ...... en het bleef aan de gang 😠

Bettie Bijnen

Het zou Helmond sieren om een stap vooruit te maken en als eerste gemeente in Nederland vuurwerkzones in te stellen; plaatsen waar iedereen 's avonds van 1800-2100 mag knallen.
En natuurlijk op 30 en 31 december de gehele dag.

@Naomi Netten, ohja want vorig jaar mocht je in november gewoon vuurwerk afsteken🤦‍♂️

Flink aanpakken dat tuig.
De fatsoenlijke burger heeft hier al weken last van en de vraag is hoelang nog.
De meeste van dat tuig heeft ook nog huisdieren.
Denk daar maar eens over na.
Dus vast zetten voor een paar weken wie er iets afsteekt of bij is betrokken.

Jan de Helmonder

Heel goed! Wat er gisteren gebeurde, was bijna een drama! Dergelijke controles zouden vaker moeten plaatsvinden, veel vaker.

Dagmara Małecka

Ik snap niet dat de mensen zo moeten klagen ze hebben vroeger toen zelf de leeftijd hadden ook vast vuurwerk af gestoken en hoe meer dat ze de jeugd afnemen des te lastiger dat de jeugd zich gaat gedragen ze gaan zich vervelen je kan niet iedereen binnen opsluiten stelletje klagers

ja maar nu is het wel de hele jaar vuurwerk en denk aan ons honden die wordden daar erg nerveus van

Thea Dijkhoff

Fijn dat ze hebben ingegrepen. Er wordt al lange tijd veel afgeschoten

Nou dhr/mevr van lierop, als het vuurwerk was van vroeger, dan was het minder erg.
Maar dit zijn gewoon complete bommen, nie normaal.

Update:
Er zijn 2 minderjarige jongens aangehouden, zo liet de woordvoering van de politie vanochtend weten.

Goed zo Het zal tijd worden , het hele jaar hebben we daar last van , ze moeten het niet afschuiven dat het met oud en nieuw niet mag

Harriet Meulendijks

Update 2:
Statement van burgemeester Elly Blanksma zojuist:

De coronacrisis stelt onze inwoners zwaar op de proef. We vragen veel van onze inwoners. En dat dat moeilijk is, begrijp ik en voel ik ook zo. Ik snap dat sommigen zoeken naar een uitlaatklep. Maar laat me duidelijk zijn: dat mag nooit een excuus zijn voor overlast, onveilige situaties of druk op onze hulpverleners. En dat is op dit moment wel het geval.
We hebben te maken met forse vuurwerkoverlast in onze stad. De afgelopen dagen zagen we – bijvoorbeeld rondom de Braak en in de Wilma – onverantwoorde situaties. Gisteravond zijn daarbij twee minderjarige jongens uit Helmond aangehouden; ze zijn verhoord en er is een proces verbaal tegen hun opgemaakt. Ruim 60 andere jongeren zijn in het vizier. Ik roep nadrukkelijk op om geen overlast te voorzaken. Hou je aan alle regels!
Ik vind het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om een duidelijke lijn te trekken. Vuurwerk is verboden. Carbid gaan we ook verbieden. De overlast die we in onze stad ervaren is onacceptabel. Dit leidt tot gevoelens van onveiligheid bij onze inwoners. Niet voor niets blijven onze inwoners de overlast bij ons melden: ook zij willen dat dit ophoudt. We gaan daar – natuurlijk met volledige steun, en in nauwe samenwerking met politie en justitie – zeer actief op handhaven. Daarbij zijn we bereid om alle mogelijke middelen in te zetten; zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk.

Eerder vandaag meldde de politie dat je overlast van (illegaal) vuurwerk het beste kunt melden via 0900 – 8844.

@De weblog van Helmond op vrijdag 27 november 2020 om 17:52:

31 december kom je mankracht te kort 😂

Als ze woord houdt vind ik het een goede actie van de burgemeester!!

Mag ik iedereen wel vragen betrek er geen onschuldige burgers en andere levende wezens in. We gaan al door enigzins barre tijden. Door alles wat anders moet/gaat. Blijf menselijk dat is onze kracht!

Inge Martinali

Beter op 31 december dan nu met dat geknal, ze denken niet aan de huisdieren.

Diana van Halen

Zolang de acties maar gericht zijn op puur alleen de overlastgevers. Een samenscholingsverbod of avondklok is totale onzin, dat zien we in roosendaal wel

Lotte van Dijk

ja, daar is het alleen maar erger geworden. Overigens ben ik, als slechtziende, bang van vuurwerk, minder van sier maar vooral van knal.

Christ Beekmans

Die idioten gewoon eens zwaar straffen en degene die van plan zijn op 31 december te gaan rellen nog harder aan pakken zodat ze nooit geen illegaal vuurwerk meer kunnen gaan afsteken.

Update 3:
Burgemeester Elly Blanksma liet vandaag als officiële waarschuwing deze brief (pdf) bezorgen bij de circa 60 ouders van de jongeren die bij de vuurwerkoverlast betrokken waren. Eerder vandaag (zie update 2 hierboven) meldde zij dat er ruim 60 jongeren in het vizier waren vanwege de eerdere vuurwerkoverlast.
Ook vanavond is de politie in grote aantallen in Helmond Noord aanwezig vanwege de vuurwerkoverlast. Of er vanavond aanhoudingen zijn verricht is niet bekend. Er wordt nog wel vuurwerk afgestoken ondanks dat de politie in de wijk aanwezig is.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto's.

@De weblog van Helmond op vrijdag 27 november 2020 om 22:15:

Wat zullen er veel ouders raar opkijken 😳.. komen ze er ook een keer achter wat hun kids uitspoken 🤣

Cindy Kellenaers

Goh doet die gekke burgemeester ook nog is watt

We hadden bekant zo jongere op onze motorkap liggen...op de vlucht voor de motoragenten 😒🙄 #kansloos...

Karlijn ter Horst

Recht voor mijn deur🙈

Ik ben bang dat ze op Oudejaarsavond mankracht te kort komen om dit te handhaven!

jan v Grootel

Jaa denk ik ook ze moeten alles gewoon door laten gaan dan hebben ze wel genoeg man

Inderdaad; gerichte aanpak. Illegaal is illegaal. Iedereen die zich in de groep bevindt vanuit waar men nu vuurwerk tot ontploffing brengt is strafbaar.

Boete van 4350 euro voor alle minderjarigen; namelijk aan hun ouders.

Ik mag aannemen dat zoontje vuurwerk niet zelf uit Polen gehaald en betaald heeft ook; ergo nog eens 4350 erbij voor de stoere vader.

Overigens ben ik voor vuurwerk, en ben nog altijd voor speciale aanwijsplekken voor vuurwerk; ook in de avonden tot oud en nieuw. Het is niet zo dat vuurwerk liefhebber ineens verdwijnen als er een verbod is.

En ja, wat wordt corona ook hierin keihard misbruikt.

Update 4:
9 Helmondse jongeren opgepakt bij actie tegen vuurwerkoverlast
De politie heeft gisteravond 9 jongeren uit Helmond aangehouden in een grootscheepse actie tegen vuurwerkoverlast. De stad heeft de afgelopen dagen met relatief veel overlast te maken en voor gemeente, Openbaar Ministerie en politie is de maat vol. Het merendeel van de arrestanten zit nog ingesloten op het politiebureau.
Agenten waren vrijdagavond tussen 18.00 en 23.00 uur massaal aanwezig op diverse plekken in hoofzakelijk Helmond Noord en controleerden buiten op straat rondhangende en rondlopende jongeren. Ook reageerden ze op (actuele) meldingen van burgers en bezochten locaties waar jongeren vaak samenkomen. De politie roept mensen op vuurwerkoverlast te blijven melden en ook aangifte te doen wanneer ze vuurwerk naar zich gegooid krijgen.
Een 16-jarige jongen werd aangehouden in verband met de verkoop van vuurwerk en een even oude jongen mocht mee naar het bureau, nadat hij een volle tas (niet ontbrand) vuurwerk in het gezicht van een agent gooide. Een 21-jarige man maakte het nog bonter, hij gooide met vuurwerk naar een voorbijganger en blies een prullenbak op.
Politieagenten hebben tijdens de actie in totaal tientallen jongeren gecontroleerd. Daarbij hielden zij een 15-jarige jongen en een 20-jarige man aan, omdat zij zich niet konden legitimeren. Ook werd een 17-jarige jongen aangehouden voor belediging van een agent en een 18-jarige man omdat hij vijf zakjes hasj bij zich had.
Tot slot werden 2 mannen van 18 en 19 jaar aangehouden in verband met een straatroof donderdagavond in Helmond Noord. Het slachtoffer (een 19-jarige man uit Eindhoven) zag het tweetal lopen en waarschuwde agenten die toch al in de wijk aanwezig waren in verband met de actie.
De politie blijft samen met de gemeente en het Openbaar Ministerie ook de komende tijd streng optreden tegen vuurwerkoverlast. "Wij tolereren niet dat grote groepen jongeren doelbewust overlast veroorzaken met (illegaal) vuurwerk en daarmee de veiligheid van andere inwoners van Helmond ernstig in gevaar brengen" aldus de politie.

In de omgeving Dijksestraat was het nog steeds flink raak gisteravond

@De weblog van Helmond op zaterdag 28 november 2020 om 11:55:

Laat ze ook een weekend overnachten in de cel, maandag pas weer vertrekken met een forse boete 👌

Danny Rombout

top meteen straffen

Martin Bouwmans

Het is een trend voor ze, om een "spelletje" te spelen met de politie.
Hopelijk wordt ze een keer duidelijk gemaakt dat de politie geen spelletjes speelt en worden ze een keer echt aangepakt, i.p.v. een paar middagjes papier prikken.

Laat ze (of de ouders) maar eens tot op de laatste cent opdraaien voor de aangerichte schade.

@Peters op zaterdag 28 november 2020 om 12:54:

Precies! Hopelijk zitten er een paar (of liefst nog meer) van die jongeren bij die 60 wiens ouders gisteren werden aangeschreven door de burgemeester. Want dan krijgen ze na die officiële waarschuwing iig een dikke bon.

Piet de Wilde

Blanksma , top-burgemeester, als eerste in Nederland, prima!
Ik zou nog verder gaan. Op heterdaad betrappen? Ouders forse boete, veroorzakers van materiele en lichamelijke schade, vooral aan DIEREN...de hele maand december... of in de laatste week van dit jaar VAST ZETTEN. Moet je eens opletten hoe snel het over is.

Update 5:
Vuurwerk veroorzaakt kleine brand in hooibalen
Ook vanavond was er weer vuurwerk in Helmond Noord, dit maal onder meer in de Constant Permekelaan. De brandweer en enkele omstanders hadden het vuurtje dat daar ontstond in enkele hooibalen snel onder controle. Diverse eenheden van de politie reden door de wijk om de zaak te controleren.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto's.

Het was beduidend rustiger zaterdagavond
Dank aan de wetshandhavers

Frank van Dijk

Goede brief van de burgemeester. Prima actie. Ouders zijn ook verantwoordelijk en ik ben er van overtuigd dat de meesten erg geschrokken zijn van deze waarschuwing. Niemand wil toch dat zijn/haar kind wordt opgepakt wegens wangedrag tegen de samenleving, want daar gaat het hier om.

Hanneke Hegeman

Die hooibalen liggen daar al maanden, gebeurd dan niets mee. Beginnen te stinken. Niemand weet wat er de bedoeling van is. Vervolgens trekt de geur gelukkig weg, maar in plaats van ze dan te verwerken, worden er vervolgens meer bij gelegd. Gevolg, weer stank, en nog steeds weet niemand waar ze voor bedoeld zijn. Dan kun je erop wachten dat zoiets een keer gebeurd.

Het is iedere avond feest met vuurwerk daar en de mobile alert app laad al maanden de categorieën niet, dus via die weg kunnen geen meldingen gedaan worden..

Burgemeesters gaan optreden tijdens illegale lockdown feestjes.
Hoop wel dat die van ons een beetje kan zingen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: