2reacties

24/7 Geboorteaangifte doen ín het Elkerliek


Na de bevalling (in het kraambed en het gezin erbij) direct geboorteaangifte doen bij de gemeente. In het Elkerliek ziekenhuis in Helmond is dit sinds gisteren mogelijk. De familie Janssen had de primeur (zie de foto rechtsboven). Anja en Erwin schreven op hun kamer in het Centrum voor Geboorte & Gezin, pasgeboren dochter Tessa in bij de burgerlijke stand van de gemeente Helmond. Dit deden ze met behulp van een beveiligde tablet van de gemeente. Aanwezigheid van een ambtenaar van de burgerlijke stand is niet nodig, daarom kan de geboorteaangifte op elk tijdstip van de dag gedaan worden.
De gemeente Helmond heeft in nauwe samenwerking met geboorteorganisatie JIJWIJ, waar het Elkerliek deel van uitmaakt, deze nieuwe service opgezet. Groot voordeel is dat een ouder niet meer naar het Helmondse gemeentehuis hoeft om het kindje in te schrijven in de burgerlijke stand. De aangifte kan op elk tijdstip gedaan worden. Als ouders dat willen kunnen ze meteen na de bevalling aangifte doen, zelfs op de verloskamer. Deze nieuwe service is snel, veilig én klantvriendelijk. Dat moeder en kind dan bij de inschrijving aanwezig kunnen zijn heeft natuurlijk iets extra’s.
Ouders hebben hun DigiD nodig en een akte van erkenning (als de ouders niet getrouwd zijn). Ze loggen in op de speciaal hiervoor ingerichte tablet van de gemeente Helmond, vullen alle gegevens in en ondertekenen het document digitaal. Vervolgens ontvangen ze een bevestiging en een kopie van de geboorteakte per mail. En voilà, het kindje staat ingeschreven bij de burgerlijke stand. Een verpleegkundige of verloskundige van het Centrum voor Geboorte & Gezin is aanwezig, mochten er vragen zijn.
Er zijn meerdere ziekenhuizen in Nederland waar je online geboorteaangifte kunt doen, maar dat gaat op afspraak of op vaste tijdstippen. Dat in het Elkerliek geen ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig hoeft te zijn bij de aangifte, en dat het dus op elk moment kan, maakt deze service uniek aldus het Helmondse ziekenhuis.
Afgelopen zaterdag (25 augustus) werd trouwens de duizendste baby van dit jaar geboren in het Elkerliek. Jaarlijks vinden ongeveer 1500 bevallingen (poliklinisch en klinisch) plaats in het ziekenhuis.

In de reacties hieronder staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws
2 reacties
Reageer

Heel goed, vond dit zo'n onzin in dit moderne tijdperk, dat aanmelden bij de gemeente. In februari zijn we weer aan de beurt en dan gewoon lekker digitaal.

Perry Vermeulen

Update:
Binnenkort is het voor iedereen in Helmond mogelijk om digitaal aangifte te doen. Dat liet de gemeente zojuist weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: