31reacties

Heesakkers: Neem de burger serieus!


Mijn vorige column, eind maart, ging over burgerparticipatie. In de weken erna zijn er vele betrokken burgers geweest die hebben ingesproken in commissievergaderingen. Wat de CDA-fractie betreft een luxe die we moeten koesteren. Het zijn immers de Helmonders voor wie wij als gemeenteraad ons werk doen.

Helaas zijn er ook raadsleden en/ of partijen die insprekers maar lastig vinden. Die deze insprekers vooraf beperkingen gaan opleggen, voordat ze hun zegje in raad of commissie komen doen. Schandalig dat in een democratisch land als het onze, door een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger zo met inwoners wordt omgegaan!

Vorige week las ik op deze plek een column over draagvlak als dilemma. Je broek zou er van afzakken, als je niet op een stoel zou zitten. Het mag toch niet zo zijn dat de politiek de inwoner gaat zien als een lastpak die telkens maar wil meepraten en meedenken, terwijl politici graag hun eigen agenda afwerken? Maar toch krijg je bij het lezen van de column van mijn collega wel dat gevoel.

De overheid moet betrouwbaar zijn, moet dienstbaar zijn en moet juist de samenwerking met de burger koesteren. Het is toch veel beter als er een plan op tafel wordt gelegd, je daar met betrokken burgers over praat en samen tot een eindresultaat komt?

Natuurlijk komt het voor dat sommige plannen weerstand oproepen bij direct betrokkenen of omwonenden. Je kunt moeilijk iedereen tevredenstellen. Maar als je toch weet dat je met een bepaald idee een grote groep mensen ongelukkig maakt, dan ga je in gesprek om te kijken of er iets is waardoor je dat gevoel weg kunt nemen. Het klinkt zo makkelijk, maar in werkelijkheid zien we helaas dat het niet zo simpel werkt.

Participatie en draagvlak zijn belangrijke onderdelen van de nieuw in te voeren omgevingswet en bij de energietransitie. En bij dat laatste denk je toch meteen aan alle ophef die is ontstaan in Stiphout over de plannen om een zonnepark te realiseren. En ja, dan ga je mensen uit die wijk niet de mond snoeren in een commissievergadering, omdat niet precies zonnevelden het onderwerp is van die avond, maar de regionale energiestrategie. Ten minste…je zou hopen dat raadsleden zo niet met inwoners omgaan. En dat we in de toekomst onze betrokken burgers laten uitpraten en volop laten participeren. We doen het niet voor onszelf als raad, maar voor de inwoners van onze stad.

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA

MarcelOnze Helmondse politici
31 reacties
Reageer

Dag Marcel,

Het kan inderdaad veel beter. Misschien moeten we toch het referendum structureel invoeren. Het liefst een bindend referendum. Dan moeten de volksvertegenwoordigers wel luisteren. Wellicht kunnen we dit als pilot in de Omgevingswet meenemen? Met de energietransitie is in Stiphout nu een poging tot participatie gedaan, maar over de wijze waarop kun je vraagtekens zetten.

Zoals je aangeeft, valt er op het gebied van invloed uitoefenen op de politiek nog veel te verbeteren.

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Hanneke Hegeman

Prima column Marcel. Helder Helmond vond het ook stuitend dat Dhr. van Sas van Groen Links insprekers vooringenomen de mond wilde snoeren. Door aan te geven waar wel en niet over gesproken mag worden. En dat in de week waar we ook het begrip draagvlak bespraken en als raad bekeken hoe we dit handen en voeten moeten gaan geven. Onbegrijpelijk.

Voor zover ik weet zijn er afspraken gemaakt over inspreken waar destijds ook het CDA haar handtekening onder gezet heeft. Prima als je meer vrijheid wil geven om in te spreken op onderwerpen die niet op de agenda staan, graag zelfs. Maar doe dat dan op de fatsoenlijke wijze: via het presidium/de raadsvergadering.

Er waren reeds in de week ervoor mogelijkheden geweest om in te spreken voor de mensen uit Stiphout, waar ze ook gebruik van gemaakt hebben. Daarnaast hebben ze alle partijen uitgenodigd om eens te komen praten. Daar is ook door de meeste partijen wel gehoor aan gegeven dacht ik. Dat Bert van Sas namens Groen-Links herinnerd heeft aan de afspraken wat betreft inspreken was niet bedoeld om mensen monddood te maken, maar om te voorkomen dat de raad nog een keer precies dezelfde discussie zou gaan voeren die al gevoerd was.

Dat ronddraaien in cirkels en herhalen van dingen die al eerder gezegd zijn is iets waar we in Helmond toch al wel een handje van hebben, waardoor commissievergaderingen uitlopen. Met als gevolg dat andere onderwerpen in het nauw komen en sneller afgewerkt worden dan zou moeten. Een keer aandacht besteden aan effectief vergaderen zou zeker geen overbodige luxe zijn.

Maar goed, ik begrijp hieruit dat het CDA graag voorstellen wil doen voor meer inspraak en burgerparticipatie. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Fijn dat jullie wat dat betreft het licht gezien hebben. Wanneer kunnen we de voorstellen van het CDA tegemoet zien om de inspraak en burgerparticipatie te verbeteren ten opzichte van de huidige situatie? Ik ben benieuwd.

Michiel van Geel

Leuk vliegen afvangen door Groenlinks en CDA.
Beide toch echt regenteske partijen die feitelijk njiks ophebben met "burgers"en "volk".
Lekker je elitaire doelstellingen nastreven in de deugdindustrie.
Niks staat het invoeren van een bindend correctief referendum in de weg, dit kan ook per Gemeente geregeld worden.

Maar we weten allemaal welke partijen daarvoor weglopen ;CDA Groenlinks D66 .
Turrlijk, je kan zeggen,en PvdA en VVD dan ? Ja die sluiten vast ook aan, maar niet zo erg vanuit hun identiteit TEGEN mensen.

De meeste politici vinden burgers inderdaad lastig, dat vinden ze in Brussel, Den Haag, en Helmond.
Burgers zijn een stel domme lastige mensen die niets weten, het enige wat burgers moeten doen is belasting betalen en gehoorzamen.
En inderdaad Marcel, sommige politici vinden andere politici ook lastig, vooral als hij/zij een afwijkende mening heeft.

Nou bij lezen van jouw laatste colum zakt mijn broek spontaan af :-)
Heb je niks beters te doen dat elkaar balletjes toe te spelen, ga werken voor je raadsgeld

Inhoudelijk niets anders anders als het stukje vsn Mevr van Meulenbroek een poosje terug die mij via weblog een vraag stelde.
Het verzonden privebericht wordt niet eens gelezen, schei toch uit met deze flaauwe kul. Dat er volgend jaar verkiezingen komen weten we nu wel.

@MFvGeel als er nu toch één partij is die er alles aan doet zaken onder het tapijt te vegen is het D66 Helmond wel.
Niets lezen, geen inhoud en dan nog conclusies trekken ook. Stuitend.

Hebben ze bij CDA Helmond intern eigenlijk al wel elkaar geluisterd ? Of ging dat vooral over elkaar ipv samen met elkaar ?

Het CDA staat op het punt om gedecimeerd te worden. Als Pieter het aandurft blijft er niets maar dan ook niets meer over van het Christen Democratische Appèl.
Alle leden van het CDA die geen afstand nemen van het mes in de rug van Omtzigt zijn geen knip voor de neus waard.
Dus kom nu niet met van “neem de burger serieus” als dat een motto voor het CDA zou zijn was Omtzigt vorig jaar al inplaats van die gladjakker de Jong tot lijsttrekker zijn verkozen.

Beste Marcel
De burger die zich bemoeit met de politiek wordt gezien als een vervelend figuur.
Al zolang dat de gemeente Helmond bezig is geweest met BRAVO FLEX ben ik degene geweest die de Gemeente en de Provincie er op geattendeerd heeft op de wantoestanden en mismanagement bij Hermes, en wel maar door een persoon ( bij mij bekend ) dit heb ik 2 jaar volgehouden, maar helaas Mevrouw Maas zet zich in voor de shuttle, dus nog 10- 15 jaar te gaan voordat dat misschien gaat lukken. Tot die tijd zit Helmond zonder een redelijk openbaar vervoer.
Ik denk dat ik in in de afgelopen 2 jaar alles bij elkaar opgeteld aan salaris wat de desbetreffende personen verdiende die ik heb gesmeekt om er iets aan te doen, een totaal bedrag is van +/- € 2.000.000
Maar helaas dat wordt de komende jaren lopen, want wat er nu is aan OV is een stad als Helmond niet waardig.
Dus mijn advies is niet lullen maar gaatjes vullen

@E Betgem op maandag 10 mei 2021 om 16:22:

Volledig met je eens. Mr Van Geel ziet nu wel in dat het juist zijn D66 was die de burger volledig monddood heeft gemaakt. Hij begint nu immers af te geven op het CDA mbt inspraak. Het was namelijk zeer zeker D66 die het laatste restje tegengas geven door de burger heeft afgeschaft, het raadgevend referendum. En dat weet hij maar al te goed. Nu hebben we nul kans om de politiek terug te roepen. Ja 1 keer in de 4 jaar....
Trouwens (algemeen bekend in de Helmondse politieke arena) onze burgemeester heeft er ook een handje van als "lastige Helmonders" vragen stellen om die te negeren of zelfs inspraak te weigeren. Pas als de pers er bij komt, wordt er een woordvoerder naar voren geschoven.... Wat dat betreft is het een gemis dat Theo van Mullekom niet meer leeft, die kon nog wel eens mooie lift-gesprekken voeren met Fons en wethouders hahaha.
Ik kan zo 3 zaken uit mijn mouw schudden waar de burger niet zo maar mocht aankloppen bij het college zonder dat de pers de kritiek moest verwoorden: zonnepark Stiphout, milieuvriendelijke woningen in De Akkers en natuurlijk jouw zaak mbt Berlaer.
Met dat laatste: hoe staat het er mee?

'n Aauwe Hellemonder

@n Aauwe Hellemonder. Er zijn getuigenverhoren onder ede geweest. Mede op de basis van de info hieruit verkregen is de Gemeente Helmond gedagvaard op 9 November as. Hen wordt onrechtmatig handelen verweten een schadeloossteling.

Helaas weigert het ED hierover te publiceren en leest op één partij na, geen enkel raadslid zich te informeren.

@Michiel van Geel op maandag 10 mei 2021 om 09:25:

Waar het om gaat is dat burgers de mogelijkheid krijgen om hun standpunt naar voren te brengen. Het reglement van orde voorziet daarin. Zo vaak hebben we niet veel insprekers en wat netjes was geweest is dat aan de commissie de vraag was gesteld of er bezwaar was tegen 9 insprekers met 5 minuten. daar was volgens mij niemand tegen geweest. Met betrekking tot de interventie (bij de start van de vergadering door Groen Links) er was niet eens bekend wat de insprekers wilde gaan zeggen. En dan al een punt van orde maken is niet zuiver. De insprekers hebben zich keurig aan het onderwerp gehouden (RES) en niets anders. Er was gewoon angst dat het weer over Stiphout zou gaan en weer tegen de eigen GL wethouder gericht zou worden. De verdediging van Groen Links faalde en de insprekers konden hun zegje doen en dat is goed.

Met betrekking tot het effectief vergaderen zijn we het roerend met je eens. Gaan jullie daar dan zelf ook eens aan werken? To the point bijdragen zouden daar enorm bij helpen.

Het CDA is Helmond is een lokale partij met landelijke wortels. Dat wil dus zeggen dat wij in Helmond een eigen opvatting en mening mogen en kunnen hebben als het gaat over inspraak van burgers. Kijk maar eens goed in het verleden hoe wij de burgers betrokken hebben bij grote plannen voor de stad. Inspraakavonden en noem maar op. (Boscotondo is daar een mooi voorbeeld van).

Bij de start van dit college (Groen Links, SP, VVD, D66 en Lokaal Sterk) hebben wij als CDA met bewondering gekeken naar de manier waarop burgerparticipatie vorm in inhoud kreeg. (Voorbeeld: de grote avond in het ROC over de herinrichting rondom Vinkenlaan). Helaas stierf dit in schoonheid en is de participatie en betrokkenheid van burgers nu ver te zoeken. Burgers moeten nu zelfs WOB-verzoeken indienen om informatie boven tafel te krijgen. Kun je mij eens uitleggen wat er is gebeurd?

Wij hebben de afgelopen jaren in de oppositie gezeten en dat heeft ons het
e.e.a. geleerd. Van daaruit werken wij nu aan ons verkiezingsprogramma en daarin zullen voorstellen staan over participatie. Zodra dat klaar is dan hoor je daar vanzelf iets over. Wie weet gaan we Helmond wel voorstellen om referenda in te voeren. Eens kijken of D66 dat dan ook steunt?

@Wout. op maandag 10 mei 2021 om 19:17:

Met Wout ben ik van mening, dat het niveau van het openbaar vervoer in Helmond niet alleen al jaren deplorabel is, maar zelfs aan het achteruit kachelen is.

In tegenstelling tot Wout acht ik het trio provincie Noord Brabant, Hermes en de gemeente Helmond hiervoor verantwoordelijk.
Ik noem ze dan ook "partners in crime"!

Het zou goed zijn als de politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de Helmondse gemeenteraad zich - met het oog op de volgende gemeenteraadsverkiezingen - eens duidelijk uitspreken en aangeven of het openbaar vervoer in hun ogen een basisvoorziening c.q. een nutsvoorziening is of niet, waarbij ik opmerk, dat "marktwerking" gebaseerd op het neoliberalisme ook in Den Haag op alle fronten onder druk staat.

Bovendien staat er hierover misschien wel iets in de partijprogramma's van de politieke partijen die deel uitmaken van de Tweede Kamer en van Provinciale Staten van de provincie Brabant en is het wel handig voor de Helmondse collega - politici deze programma's er eens op na te slaan.
Ik noem er een aantal in alfabetische volgorde: CDA, D66, GL,PvdA, SP, VVD.

De lokale Helmondse partijen hebben de luxe om helemaal onafhankelijk en zelfstandig hun ov - standpunten in te nemen en ook te promoten.

Ik wens alle ov - reizigers een goede reis!

Peter van Lieshout

Grappig dat onder elk bericht de "usual suspects" reageren met ongeacht de strekking van het bericht voorspelbare verhalen over een mislukt horeca-project, het OV, de bestuurscultuur en iemand die steevast "hartelijke groet" schrijft.

Wat dat betreft kun je rustig de reacties overslaan, je kent ze immers al voordat ze worden opgeschreven.

@Roland op woensdag 12 mei 2021 om 12:06:

Ja maar politici blijven gewoon doorlullen van ons gemeenschapsgeld

@Ron Peters op woensdag 12 mei 2021 om 09:49:

Ik kan wat betreft het to the point bijdragen alleen voor mezelf spreken. Ik probeer het altijd binnen de drie minuten te houden, omdat ik van mezelf weet dat ik het niet kan laten om af en toe op anderen te reageren. Wie is volgens jou bij ons de ergste langprater?

Wat betreft de burgerparticipatie heeft corona natuurlijk ook wel wat roet in het eten gegooid. Er is wat geprobeerd met digitale webinars, maar dat is toch vooral zenden. Daarnaast lijkt het er ook op dat de gemeente een beetje zoekende is wat betreft het juiste moment om mensen te betrekken. Doe je dat te vroeg, dan zijn de plannen te vaag. Doe je dat te laat, dan krijgen mensen het gevoel dat ze alleen voor de vorm mee mogen praten.

Ik ga met veel belangstelling jullie programma lezen. Ik heb zelf binnen mijn eigen partij ooit nog een thema-afdeling over Democratie en Rechtsstaat mede mogen oprichten, dus het onderwerp gaat me wel aan het hart. Als jullie dat referendum in het Helmondse willen invoeren, gaat dat dan een raadgevend referendum zijn (gemeenteraad houdt het laatste woord) of een bindend referendum? (College is verplicht om uit te voeren, ook al is de gemeenteraad het er niet mee eens).

Michiel van Geel

@Michiel van Geel op woensdag 12 mei 2021 om 16:09:

M.b.t de langprater weet je zelf het antwoord dunkt mij. M.b.t. het referendum is dat nu juist de discussie die wij met onze achterban moeten voeren en niet op de weblog van Helmond. Onze leden en adviescolleges hebben immer het laatste woord. Work in progress dus.

@roland.Ik beantwoordde slechts een vraag. Wel vind ik dat het hier steeds meer politieke onderonjes worden.

@E Betgem op woensdag 12 mei 2021 om 19:18:

Laat lullen die vent, volgens mij is het een breed onderwerp wat wordt aangesneden door Heesakkers, waar ook nog eens behoorlijk ON-topic op wordt gereageerd. Hij heeft wel vaker last van scheetjes-die-dwars zitten als ik zijn reacties lees. Succes op 9 november, oprecht.
@Roland wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet en kap lekker met je zure plempsels.

@E Betgem op dinsdag 11 mei 2021 om 19:24:

Interessant voor de inwoners van Helmond - en uiteraard ook voor de Helmondse gemeenteraad - om te weten in hoeveel rechtszaken de gemeente Helmond op dit moment betrokken is als "klagende" partij en als "aangeklaagde" partij. Het gemeentelijke Helmondse ambtenarenapparaat kan deze aantallen - de privacy wordt op deze manier op geen enkele manier geschonden - zonder veel problemen aanleveren, zodat het college van B&W hierover de Helmondse gemeenteraadsleden/de inwoners van Helmond kan informeren.

De volgende interessante vraag is dan wel welke bedragen aan kosten hiermee gemoeid zijn....

Peter van Lieshout

@Peter van Lieshout. Ik heb dit ooit al eens aan een raadslid vorgesteld dit uit te zoeken. Kan alleen over ons zelf praten en dat zijn er een stuk of zes geweest, vooral bestuursrecht.
Overigens is mijn heilige overtuiging dat er veel buiten het juridische traject had kunnen opgelost worden. Doch daar moet je twee communicerende partijen voor hebben. Ook weet ik zeker dat de raad niet op de hoogte is van de juridische zaken die er spelen.

Mvg

Kom op Marcel, jij kunt toch wel beter,

De genuanceerde inhoudelijke column van Desiree sla jij plat tot een afzakkende broek.

Een verzoek om de vergaderafspraken te respecteren frame je heel kinderachtig als “beperkingen opleggen aan insprekers” en als “mensen de mond snoeren”.

En ook de frame dat er politici in de Helmondse gemeenteraad zouden zijn die mondige burgers alleen maar zien als “lastpakken” is onder de maat.

@bart vsn Sas. Zou het wellicht een idee zijn indien Groen Linkse volksvertegenwoordigers ook eens inhoudelijk zouden reageren naar burgers die hier iets te melden hebben?

Wordt een beetje kinderachtig zo.

@ Bert van Sas

Kom op nou...schaam jij je niet met deze zeer late reactie???
Wat goedkoop...eerst afwachten wat de rest gaat zeggen en het dan afdoen met ...broek afzakkerij...en framing 2x.
Ga je schamen. Marcel heeft het probleem uitstekend benoemd, en jij hebt alleen maar de kat uit de boom zitten kijken om het laatste woord te hebben om daar je zgn. politieke gewin mee te behalen.
Je bedrijft...oude ...politiek...hr. van Sas. hopelijk bereiken je de signalen vanuit den Haag je. Die tijd is namelijk voorbij. Ook in Helmond God zij dank.

@ van Sas Volgens mij was het ook niet alleen Marcel die dit aangaf. Er waren meerdere partijen in de raad die dit lieten "vallen". Wat een gehakketak en gekissebis hier op weblog onderling.

Hoe vinden jullie zelf dat het gaat?

Het begrip "transparantie" is onlosmakelijk verbonden met begrippen als "participatie" en "inspraak".
Maar de invulling daarvan door een aantal van onze geachte volksvertegenwoordigers hierboven heeft daar niks mee te maken.
Integendeel. Dit geeft alleen maar een onsmakelijk "kijkje in de keuken" van de Helmondse gemeenteraad waar de volgers van deze weblog volgens mij totaal niet op zitten te wachten.

Is dit de opmaat voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen? Daar zijn we dan als inwoners van Helmond mooi klaar mee!

Ik heb wel een paar ideeën om deze politieke en bestuurlijke impasse te doorbreken:
- elke vergadering - dus ook een vergadering van de gemeenteraad - heeft een eigen dynamiek en dat is maar goed ook,
- van elke vergadering van enig kaliber worden notulen gemaakt door een onpartijdige en professionele notulist,
- deze notulen worden - eventueel na bespreking en na eventuele correcties - in een volgende vergadering aangenomen,
- deze notulen kunnen dan zonder problemen gepubliceerd worden,
- gemeenteraadsleden verwijzen naar deze notulen en zien af van eigen interpretaties.

Een meer ludieke manier - ik ben erg voor creatieve werkmethodes - is om met een aantal gemeenteraadsleden van verschillende pluimage eens een terrasje op de Markt in Helmond op te zoeken - die zijn weer open - en daar te gaan brainstormen over onderwerpen die actueel zijn: bijvoorbeeld vergader-technische aspecten, het aantal juridische procedures waarin de gemeente Helmond verwikkeld is (ik verwijs naar de bijdragen hierboven van E Betgem) of - ik kan het niet laten - het ov in Helmond.

Onder het genot van een drankje ziet de wereld er volgens mij totaal anders uit en is ook nog goed voor de portemonnee van de terrasexploitant.
Voor alle duidelijkheid: consumpties zijn WEL voor eigen rekening. Een rondje geven mag trouwens wel!

Dit is allemaal geen doel op zich: als ik me niet vergis is het de taak van de Helmondse gemeenteraad het controleren - en waar nodig - het corrigeren van het Helmondse stadsbestuur. Misschien wordt het op deze manier toch nog een mooie zomer in Helmond...

Peter van Lieshout

Angstvallig wordt het correctief bindend referendum ontweken door de "echte"politici hier.
Want ja dat zou wat zijn; telkens teruggefloten worden door gebrek aan draagvlak.
Je huiswerk niet goed gedaan hebben, het niet goed kunnen uitleggen.

Dus klets je maar wat voor je uit in de hoop dat het niet opvalt.

Ik hoop vna ganzer harte dat komend jaar er nieuwe winden gaan waaien; en ja t liefst ten ksote van bestaande politieke bastillions zoals CDA ,PvdA ,VVD,D66 en Groenlinks.

@Andre op dinsdag 18 mei 2021 om 11:00:

Welke onderwerpen lenen zich volgens jou voor zo'n referendum?

De weblog van Helmond kan toch gezien worden als een graadmeter voor hoe er gekeken wordt naar de plaatselijke politiek. En om "man/vrouw en paard" te noemen naar het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Helmond.

Of het nu de PFAS - discussie is - ik citeer E Betgem " Of gaat het erom, dat vermoed ik, dat dit gammele college vooral niet kritisch benaderd wil worden".

of de Participatiewet - ik citeer nogmaals E Betgem " of Dhr de Vries vertegenwoordigt een college waarvan de burgemeester op papier.zet dat “de rechter de Helmondse regelgeving niet begrijpt”, waarbij ik daaraan toevoeg, "dat de Helmondse burgemeester de Nederlandse wetgeving niet begrijpt".

of het parkeerbeleid c.q. het openbaar vervoer - ik citeer mezelf "En het wordt ook hoog tijd, dat datzelfde stadsbestuur én de Helmondse gemeenteraad hun passieve en/of defensieve houding – allebei even ergerlijk – ten opzichte van het “duo” van de concessieverlener en de concessiehouder voor het openbaar vervoer – Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant en Hermes – voor eens en voor altijd laten varen".

Ik ben niet zo naïef om uit te gaan van incidenten onder het motto "alle mensen deugen". Er is veel meer sprake van een duidelijk en moedwillig gekozen en uitgevoerd beleid door het Helmondse college. En dat kan en dat mag!

Maar datzelfde college wordt ook gecontroleerd en gecorrigeerd door de gemeenteraad. En zo hoort het ook!
En datzelfde college en de partijen die dit college vormen zullen op haar beleid worden afgerekend tijdens de beste graadmeter die we hebben, namelijk de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Ook in 2022 zal de weblog van Helmond haar bestaansrecht meer dan ooit waarmaken...

Peter van Lieshout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: