20reacties

Heesakkers: Veiligheidsgevoel


Dat was schrikken afgelopen week. Een overval op het casino en een dodelijke steekpartij aan het Lambertushof. Helmond in het nieuws zoals je het niet graag ziet. Het zijn twee totaal verschillende en op zichzelf staande incidenten, maar het geeft tegelijkertijd aan dat we in een stad wonen waar dit soort heftige gebeurtenissen plaatsvinden. Incidenten als deze uitsluiten, kan natuurlijk niet. Maar wat wel kan, is onze stad zo veilig mogelijk houden.

Het veiligheidsgevoel van inwoners is een belangrijk politiek thema. Dat zeker weer in de raad ter sprake komt na de gebeurtenissen van afgelopen week. Maar wat is veiligheidsgevoel nou precies? Want de één krijgt al een onbehaaglijk gevoel van een vuurwerkknal bij hem of haar in de wijk, de ander durft een groepje jongeren niet te passeren in het donker en loopt liever een blokje om. Voor mensen die slecht ter been zijn, kan een losliggende stoeptegel al een onveilig gevoel geven. Het is dus een breed begrip en voor iedereen anders in te vullen.

In de laatste Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat 37% van de Helmonders zich wel eens onveilig voelt. En inwoners van onze stad geven het rapportcijfer 7.1 voor hun gevoel van veiligheid. En boven de 7 lijkt een mooie voldoende te zijn, maar het is wel lager dan in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dus er is genoeg te verbeteren.

Maar de grote vraag is dan, hoe we dat gaan doen? Meer politie op straat? Meer camera’s? Of moeten we zoals in Amsterdam het preventief fouilleren gaan invoeren? Voor ons als CDA is ook de aanpak van drugscriminaliteit van groot belang. Of je het nu hebt over kleine straatcriminaliteit of over georganiseerde criminaliteit, vaak is er een samenhang met drugscriminaliteit. Wij vinden dan ook dat we een zeer verkeerd signaal afgeven als we het gebruik van drugs maar normaal (blijven) vinden. Handhaving en het bestrijden van georganiseerde misdaad zijn voor onze partij cruciaal.

Uiteraard is veiligheid ook iets wat tijdens onze wijkbijeenkomsten ter sprake komt. Wil je meepraten en je ideeën met ons delen? Kijk op cdahelmond.nl om te zien wanneer we bij jou in de buurt langskomen. We zouden het leuk vinden als je komt!

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA

MarcelOnze Helmondse politici
20 reacties
Reageer

We geven structureel te weinig uit aan handhaving en toezicht. Op dat gebied presteren we dus ook slecht tov andere gemeenten. En bungelen onderaan. Ondanks er elke keer wat bijkomt doen andere gemeenten dat ook. Je blijft dus op die plek staan.

Eerste stap is dus meer uitgeven met gevolg meer op straat en dus betere zichtbaarheid. Ook is onze stad uitgerekt en kun je maar op een plek tegelijk zijn.

Wat betreft drugs blijft CDA tegen coffeeshops maar dat houd echt mensen niet tegen om te gebruiken. Terwijl er een rapport ligt dat er wel 5 zouden kunnen zijn volgens cijfers. Bij geen shops word er dus echt niet gestopt omdat CDA dat vind. Daarbij heeft alcohol zelfs een hoger cijfer in de top10. Wat btreft straat deals, meer op straat is meer zien.
Fietsen van Brouwhuis, Rijpelberg in de avonduren naar de stad of terug is al tig jaren ene dingetje. Het straatwerk ligt er ook belabberd bij op veel plekken.
Je kunt dus wel camera's hangen maar dan moet je er ook nog naar kijken. Dat lost problemen ter plekke echt niet direct op, zeker niet als je de mensen niet hebt om er ook nog op te reageren. Zag je bij weverspark problematiek.

Wat betreft het meldingssysteem gaat het al fout. Die worden pas op maandag uitgelezen en opgevolgd. Als ze al worden opgevolgd. Genoeg werk dus op gebied van toezicht en handhaving.

Helemaal met Frits eens!!!
Hij was mij net voor.

Daar gaan we weer....

Hoe vaak komt een colomn met dit onderwerp nog terug?

Net zoals de vorige, er worden ideeën genoeg gegeven maar als de politici er niets mee doet wat voor zin heeft het dan?

Zie mijn reactie van maandag 23 augustus 2021 om 08:55 op "Manders: veiligheid & saamhorigheid"

https://www.deweblogvanhelmond.nl/startpagina/manders-veiligheid-saamhorigheid/#comment-290115

@Twanneman op maandag 13 september 2021 om 10:31:

Ja deze persoon van het CDA kan dus ook toegevoegd worden aan mijn Papegaaien-lijstje van politieke figuurtjes.

Heel erg fijn dat er aandacht wordt besteedt aan de veiligheid!

mevr. Klaassen

@Frits op maandag 13 september 2021 om 08:27:
Een goed Openbaar Vervoer dat zou al een goed begin zijn

@mevr. Klaassen op maandag 13 september 2021 om 13:33:

Dag mevr. Klaassen, dat is inderdaad heel fijn en erg hard nodig maar alleen aandacht is niet genoeg, het wordt hoog tijd dat er iets gebeurd en daar ontbreekt het aan in Helmond, vaak gaan de politici actie ondernemen als het al te laat of geëscaleerd is en dat is jammer, zeker ook omdat wijkbewoners het al lang zien aankomen wat er gaat eventueel kan c.q. gaat gebeuren, maar naar burgers wordt helaas niet geluisterd.

Traditie is vuurwerk afsteken op 31 december & 1 januari. Alles daarbuiten is geen traditie dus handhaven.
Op het moment dat als grote politiemacht een café aan de Marktstraat binnenvalt, wat later een drugspand bleek te zijn, en je krijgt door omstanders vuurwerk naar je gegooid moet je als politie handhaven. Dat is niet gebeurd (men wilde escalatie voorkomen; bron ED, kan 'm zo snel even niet terugvinden). Als burgemeester, hoofd/eindverantwoordelijke handhaving, geef je verkeerd signaal af aan de samenleving. Blijkbaar is het normaal en mag dat gewoon.

Als je wilt dat mensen tussen bepaalde tijdstippen niet in het winkelgebied fietsen moet je handhaven. Camera's hangen en mooie stoepstickers plakken met hoogte van boete vermelden is niet voldoende.
Als ik op de kop van de markt op het terras zit, en gemiddeld in een half uur, 20 unieke fietsers zie en vervolgens ook nog eens BOA's zie lopen die het allemaal laten gebeuren, geef je als burgemeester, hoofd/eindverantwoordelijke handhaving een verkeerd signaal af aan de samenleving.
Blijkbaar is het normaal en mag dat gewoon.

Als ik op TV beelden van het landelijk CDA congres zie; een volgepakte zaal in de Brabanthallen in Den Bosch,1300 CDA leden stoeltje aan stoeltje tegen elkander (overtreding anderhalve meter), zonder mondkapje. Als je als (demissionair) minister niet handhaaft geef je een verkeerd signaal af aan de samenleving. Het lijkt erop dat de coronaregels voor het CDA niet gelden en dat het dus gewoon mag. Hoe geloofwaardig ben je dan nog naar de samenleving als je nieuwe maatregelen aankondigt?

Dit waren zomaar 3 willekeurige voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
Mentaliteit: "Ik doe waar ik zin in heb, schijt aan de ander. Zolang niemand er iets van zegt, zal het wel goed zijn. En als ie wel wat zegt zullen we eens wat meemaken."
Dit is ook de boodschap die wij als "volwassenen" uitdragen naar onze jeugd.
Appels vallen meestal niet ver van de boom.
Een goed voorbeeld toch?

Hey ja zo is het @Stapper
Kijk de beelden van CDA Helmond maar eens terug van afgelopen donderdag. Op het einde vooral. De commissievergadering. Geen enkel hield zich aan maatregelen. Die met het hoogste woord. Dhr Peters meen ik.

Begint al dichter bij eigen CDA afdeling.

@Stapper op maandag 13 september 2021 om 16:08:

Helemaal mee eens. 'We zullen ons constructief blijven opstellen' is echte CDA-taal voor 'We doen lekker wat we zelf willen om een achterhaalde machtspartij
te blijven'.

Sorry Marcel, maar waar halen jullie ze toch vandaan bij het CDA, die ongelofelijk doorzichtige oneliners, zoals Wopke ze weer dropte in De Brabanthallen.

@Job op maandag 13 september 2021 om 19:49:

Ja papegaaien kennen enkel ook echte on-liners

Pas echt akelig wordt het als je het idee hebt dat het bestuur van je eigen gemeente niet echt integer is.

Waarom is het CDA zo tegen meerdere coffee shops. ondanks dat uit rapporten blijkt dat er meerdere in de stad gewenst zijn, vooral om de straathandel te reguleren.

Waarom kwam de vorige CDA burgemeester Fons Jacobs landelijk in opspraak
wegens vermeende bedreigingen na de opening van de destijds tweede coffee shop Carpe Diem?

Waarom is de huidige CDA burgemeester Elly Blanksma zo tegen meerdere coffeeshops?

Allemaal nadenkertjes hoor...maar in ieder geval het CDA heeft landelijk een enorme val gemaakt na de affaire Omtzigt. Het lijkt me met wat ik hiervoor heb geschertst niet erg voor de hand liggend dat weldenkend Helmond CDA gaat stemmen bij de gemeente raadsverkiezingen volgend jaar.

VVD dan misschien? Ook niet erg logisch...gezien het publieke commentaar van van Rossum op ! vorige week bij vriend Jort Kelder.....

Wat gaan we dan wel kiezen...welke partij zet zich wel echt in voor de belangen van de inwoners van Helmond...zonder aan het eigen belang en het pluche kleven te denken...

In ieder geval komt er een einde aan deze ongelukkige coalitie van het gemeente bestuur in Helmond. Het is aan de Helmonders zelf om het bestuur te kiezen dat ze verdienen, maar daarvoor moeten ze wel correct en juist geïnformeerd worden en niet met politieke prietpraat voor de gek gehouden worden.

@Yasmine op maandag 13 september 2021 om 22:10:

Eens Yasmine, maar helaas willen de mensen wel voor de gek gehouden worden, hoe kan anders de VVD de grootste partij worden? Bedrog?
Mensen kijken naar zo'n waardeloos vooropgezet zever tv-programma vol met mensen die zichzelf waanzinnig interessant vinden, totaal geen fatsoen hebben en gaan daar hun stem op baseren, of een stem- kieswijzer.
Lees eens een kiesprogramma!

@Twanneman...mensen zijn net kleuters en stemmen op mooie praatjes en plaatjes.

Idd, handhaven is de enige oplossing.
Afgelopen weekend in de stad op het terras gezeten en je moet de fietsers ontwijken. Doe er iets aan!!!
Handhaven kost geld maar je moet ook zorgen dat het geld opleverd. Ga zaterdag maar eens handhaven in de heistraat op de hoek bij de marktstraat en toon maar eens ballen.

Ik ben het helemaal eens met de roep om handhaving, maar er is ook een duidelijke link te leggen met de 'ikke-ikke-cultuur', die juist decennia lang door met name VVD en CDA gepropageerd wordt.

Waarom zou je ook eens aan een ander denken of regels opvolgen, als het de nationale sport is om enkel aan economisch gewin te denken?

Blijkbaar zijn er veel Nederlanders het eens met het standpunt dat 'meer-meer-meer' beter is dan eens even kritisch te kijken waar het nu écht om draait in het leven. Niet steeds meer geld verdienen en egoïstisch hufterig gedrag belonen, maar juist goed gedrag belonen. Zo simpel is het, maar wordt te vaak vergeten.

Gelukkig - ik zei het al eerder - wordt dit steeds vaker genoemd hier op de weblog.

Beetje jammer dat de Helmondse Burgemeester dan weer niet mee heeft getekend.

https://nos.nl/artikel/2398197-burgemeesters-softdrugs-legaliseren-tegen-ondermijnende-criminaliteit

Beter inderdaad dat we alle drugs gebruik legaliseren. Produceren blijft illegaal, want laat dat door legale bedrijven doen.
Boeven, groot en klein, altijd 100 % kaalplukken, inclusief familie. Ieder fatsoenlijk mens kan zich verantwoorden dus boeven hebben lekker pech.
Elke boef die geweld tegen het leven richt in beginsel levenslang. Alleen door referenda met volkstribune kan iemand gratie krijgen. Tweemaal scheepsrecht.
En kernenergie, waar blijft het plan voor een stiphoutse kerncentrale

@Andre op zaterdag 18 september 2021 om 12:50:

die Fahne hoch die reihen fest geschlossen...... wat een onzin kraam jij uit zeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: