22reacties

Meulenbroek: snoei op scheefgroei


Ik ben 4 jaar gemeenteraadslid geweest. Leerzaam, maar niet altijd leuk. Je gaat niet in de raad om vrienden te maken. Zeker niet als je een weblog schrijft. Het commentaar is vaak op de persoon en onder de gordel. Het pluche – onderdeel uitmaken van de bestuurlijke macht – is voor sommige raadsleden misschien aantrekkelijk. Maar niet voor mij. Ik doe het, omdat ik een pragmatische idealist ben. Niet lullen, maar poetsen, zeg maar.
En voor alle duidelijkheid. Ik ben voor een Helmonds politiek debat. Prima om van mening te verschillen. Maar het debat gaat steeds minder over feiten en steeds meer over meningen. En die meningen zijn soms gewoon uit de lucht gegrepen. Neem immigratie. Dit zou een links thema zijn. Maar de eerste ‘wervingsverdragen’ met Italië, Spanje en daarna met Marokko en Turkije, zijn getekend door rechtse kabinetten. Dat van De Quay en Marijnen. Er waren 150.000 arbeiders nodig voor de economische groei van Nederland.
En het klimaat? Is dat een links thema? Het zijn wetenschappers die signalen afgeven. Dat de wereld aan het opwarmen is en de zeespiegel stijgt. Dat fijnstof door industrie en intensieve veeteelt een bedreiging zijn voor de volksgezondheid. Dat de biodiversiteit afneemt. Ook het klimaat is geen links thema. Net als immigratie zijn de klimaatproblemen het resultaat van het ongelofelijke geloof van rechts in de groei van de economie.
Overigens niks mis met groei. Maar de huidige economische groei is scheef. Er is een flinke snoeibeurt nodig voor meer evenwichtig tussen kansrijken en kansarmen en individuele vrijheid versus collectieve verantwoordelijkheid. Over individuele vrijheid gesproken. De rijkste man ter wereld, Jeff Besos, laat in Nederland het grootste jacht ter wereld bouwen en betaald voor de demontage van een historische Rotterdamse brug om de zee te bereiken.
Hoe scheef wil je het hebben? Het jacht kost 500 miljoen; evenveel als de voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg. Wat links betreft, is het tijd dat ook de kansrijken de scheve groei van de economie voelen. Daar zijn heel eenvoudige instrumenten voor: belasting op vermogen en echte prijzen voor producten, inclusief de schade aan mens en milieu. Dat zijn linkse voorstellen, waar u het niet mee eens mag zijn. Gelukkig was er in de eerste kamer wel brede steun voor een motie, die met behulp van onze wethouder Cathalijne Dortmans is opgesteld, om de bezuinigingen in de jeugdzorg terug te draaien. Een Helmondse bijdrage tegen verdere scheefgroei van kansarmen jeugd.

Désirée Meulenbroek
Raadslid GroenLinks

DésiréeOnze Helmondse politici
22 reacties
Reageer

Jeff Bezos is niet de rijkste man ter wereld, dat is Elon Musk! van die 500 miljoen krijgt de staatskas ook weer de nodige miljoenen, is tevens banen behoud. De ene partij na de andere komt hier weer voorbij met de verkiezingen, allemaal met loze beloften en personen op de lijst die zich zgn. 'willen inzetten voor de burgers en Helmond! Kul! Kijk maar eens naar bekend figuur (ander term dan gebruikelijk in het nieuws!) Tommy Niessen. Als er iemand met zijn elle bogen werkt is het die persoon wel, dat hij een boek heeft geschreven en Helmonder van het Jaar is geweest stelt niet zoveel voor, is meer ter promotie van Helmond vanuit het oogpunt van het College bij gebrek aan beter zal ik maar zeggen. Dat vloggen en twitteren van zijn vader is er alleen maar voor bedoeld om hem in 'beeld' te houden en te promoten, net als zijn ouwe heer vroeger als conducteur bij de NS, daarna bij d'n Herd, stelt hij weinig voor. Wil zich alleen maar in de Raad werken om weer meer geld binnen te harken, voor de inwoners weinig toe niets inzetbaar net als zovele andere die meedoen met de verkiezingen. Kortom; eigen gewin. Maar ja, als je doet alsof dat je er verstand van hebt kun je ver komen, dat zie je wel aan de 'tasjesdrager' Rob Jetten die nu minister is. De ene partij na de andere beloven van alles, ook als ze het niet waar kunnen maken, vooraf bij het samenstellen met het nieuwe College en Raad afspraken en handje klap waarbij inwoners wederom niet tellen. Valse beloften en de schijn maar op houden, ook voor het College van B&W straks weer. Zoals al reeds enkele malen eerder aangegeven burgemeester Blanksma, begin eens in het eigen ambtenaren apparaat te kijken wat daar allemaal niet deugd, die wegkijken en nog vele andere 'kromme' zaken! Als u dat als eerste aanpakt gaat u misschien geloofwaardig(er) overkomen bij de burgers. Wees als College van B&W ook hierover maar eens eerlijk en open, stop het niet in de doofpot zoals met zoveel andere zaken! Er is zoveel krom en zaken waar u geen besef of benul van heeft, men houdt u maar graag van de domme.

Ik vind dit een vreemd stukje. Hoe zo "onder de gordel"? Burgers uiten hun ongenoegen. niets meer en niets minder.
Vragen die enige tijd geleden over Mevr Maas werden gesteld worden niet beantwoord. Op een mail die ik u gestuurd heb krijg ik geen enkele reactie.
Vele reacties zijn bedoeld als een uiting van onvrede in het algemeen en niet op de man. Kun je daar niet tegen dan moet je hier niet publiceren.
Over wat er allemaal in de doofpot verdwijnt zal ik het hier verder niet meer hebben.
Dit college heeft een pact gesloten met de raad

Wat er ook gebeurd, maar blijven zitten zullen we,ook al gaat dat ten koste van transparantie en integriteit.

Het maakt mij niets uit of een idee of uitvoering links of rechts is, waar het mij om gaat is dat er zo verschrikkelijk veel word gelogen door ambtenaren (niet alle!), feiten die niet handig uitkomen worden verstopt en achtergehouden, burgers worden besodemieterd, stiekem gedrag en vul de rest zelf maar in, dat ik 0,0 vertrouwen meer heb in de hele ambtenarij.

Wat maakt iemand kansrijk en wat maakt iemand kansarm? Is dat gedrag? Het postcodegebied waarin je woont? Is dat het al of niet benutten van kansen die iedereen in Nederland krijgt? Er is een wetenschap die zegt dat nivelleren lui maakt. Ik ben er dan ook voor om te zorgen dat kansarmen kansrijk worden.
In de huidige economische voorspoed is er voor iedereen die dat wil en kan een baan te vinden. En werk is toch wel de sleutel tot de oplossing.

Meneer of mevrouw Yoko, uw stukjes zijn doorgaans onleesbaar, onsamenhangend en inhoudsloos maar dat u nu op de persoon speelt is bovendien erg laag. Dat iemand andere ideeën of een andere ambitie heeft zou nog niet moeten betekenen dat u zijn halve familie er bijhaalt. Maar goed, in uw wereld doen "ze" en "hun" alles verkeerd en bent u de enige die dat doorziet.

@Roland op maandag 21 februari 2022 om 16:27:

Kansarm is bijvoorbeeld geboren worden met een lichamelijke beperking waardoor je met de beste wil nooit voltijds tegen minimumloon kunt werken. Ik vermoed dat deze mensen verdrietig worden als je zegt dat ze lui zijn, maar ik weet niet of dat ooit wetenschappelijk is onderzocht. Hoe dan ook, een klein beetje nivelleren zodat in elk geval het aantal kinderen dat onder de armoedegrens leeft wordt gehalveerd, zoals het huidige kabinet wil, kan echt geen kwaad.

@Roland op maandag 21 februari 2022 om 16:32:

U vindt ze inhoudloos, de politiek is een vies spel en het begint al met de mensen die vaak (!) zichzelf op de voorgrond zetten en in beeld willen zijn, vaak (!) ook uit eigenbelang! U ziet zich als belangrijk, volgens mij begint het vieze politieke spel al met figuren zoals u.

@Yoko
U hoeft niet veel te doen om mijn gelijk te bewijzen

@Roland op maandag 21 februari 2022 om 22:43:

U lijkt me onbetrouwbaar, leugenachtig en een armzalig figuur, precies het soort wat deze vieze politiek in stand houdt.

Yoko is lief.
Maar ook eerlijk en duidelijk.
Kunnen we van Roland niet zeggen.
Zoals de wind waait.
@Sander, het klinkt alsof jij mensen met een beperking graag te werk wilt stellen tegen "minimumloon".
Krankjorem, want dat is een regelrechte slavenarbeid.
Ik snap dat je het niet bedoelde, maar u laat blijken dat u onze lage lonen wel prima vind.

@Andre op dinsdag 22 februari 2022 om 19:50:

"..waardoor je met de beste wil nog niet eens het welvaartsniveau kunt bereiken van iemand die voltijds tegen minimumloon werkt."

Zo duidelijker?

Ja heel mooi verhaal, hoe vertaald zich dit in lokale plannen? Die boot van besos komt hier niet door het kanaal, met immigratie heeft niemand een probleem, lees mensen die komen werken, asielzoekers daarentegen die per jaar 29500 euro belasting geld per persoon kosten wel, maar dat zijn allemaal thema's die landelijk geregeld moeten worden, ik lees van diverse lijsttrekkers weinig waar ze voor staan als het om lokale thema's gaat...is er überhaupt al een stemwijzer? Van vele gemeenten is deze al te vinden van Helmond niet..

Toen ik "GroenLinks" zag staan haakte ik direct af.

Rechtse Rakker

@Joep op dinsdag 22 februari 2022 om 22:09:

Helemaal mee eens!

Voor landelijke thema's en ook voor internationale en mondiale onderwerpen lees ik de Volkskrant wel. Daar heb ik geen lokale Helmondse politicus voor nodig.

Peter van Lieshout

@Joep op dinsdag 22 februari 2022 om 22:09:

Vergeet de onbetrouwbare gemanipuleerde stemwijzer, als je gaat stemmen lees dan de partij programma's dan kom je goed beslagen ten ijs.

Stemwijzer als ondersteuning is prima, maar zeker niet als leidraad vind ik.

@sander,zoals gezegd, ik snap dat je het echt niet zo bedoeld, maar zo staat het er wel.
Sowieso is minimumloon gewoon minimum, dus er is niks lagers en ook mensen met beperking kunnen nooit lager betaald worden.
Zullen we gewoon compromis sluiten dat we minimumloon op 14 euro per uur brengen.

@Twanneman op woensdag 23 februari 2022 om 09:41:

Kun je een voorbeeld geven waaruit blijkt dat de (welke?) kieswijzer onbetrouwbaar gemanipuleerd is?

Los daarvan: kieswijzers zijn bij mijn weten nooit bedoeld als meer dan een hulpmiddel. Het beste is vier jaar lang de hele politiek op de voet volgen en de partij die het volgens jou het beste heeft gedaan belonen met je stem. Alleen omdat niemand daaraan toekomt en omdat er ook partijen meedoen die in de achterliggende jaren niet in de raad hebben gezeten baseren veel mensen zich op de verkiezingsprogramma's. En omdat het zoveel werk is om die allemaal te lezen en te vergelijken, terwijl toch alleen de verschillen tussen de programma's ertoe doen, zijn er de stemwijzers die die verschillen naar voren halen.

Veel meer moet je er niet achter zoeken. Kieswijzers geven bijvoorbeeld geen aanwijzing hoe realistisch de plannen van een partij zijn, en geven ook geen beeld van de kennis en kunde van de individuele kandidaten die die plannen waar moeten maken.

Onder de gordel? U kreeg op uw vorig stukje 4 reacties waarvan 4 uiterst kritisch. Dat u nu op de vorm ipv de inhoud gaat is natuurlijk weer typisch iets van links.
Uw partij is ontstaan uit het communisme, iets dat miljoenen mensenlevens heeft gekost en daar moeten we in NL én in Helmond zo verre als mogelijk van blijven.

U bent ideologisch blind.

@Andre op woensdag 23 februari 2022 om 10:46:

Minimumloon is het minimum voor de uren waarin je werkt, met of zonder beperking, daarin heb je gelijk. Maar sommige mensen kunnen door hun beperking niet voltijds werken en hebben daardoor alles bij elkaar (salaris + toeslagen/uitkering met welk etiket ook) minder euro's per maand te besteden dan mensen die dat wel kunnen.

Eerlijk zou zijn, als iedereen die doet wat in redelijkheid van de persoon gevraagd kan worden, toegang heeft tot een even groot stuk van de koek die we met zijn allen produceren (goederen + diensten), en mensen die wat meer of juist minder doen tot een iets groter of juist kleiner deel van de koek.

Maar zo zit het niet in elkaar. Er is veel meer oog voor de totale omvang van de koek dan voor de eerlijke verdeling ervan.

@ Jeroen, bedankt! Zal eens ff kijken.
@Twanneman op woensdag 23 februari 2022 om 09:41:
Ja natuurlijk is het een leidraad maar een combinatie van verschillende stemwijzers icm enkele programma's ff doorkijken geeft wel een beeld.

@Joep op woensdag 23 februari 2022 om 21:20:

Klopt Joep, succes met je keuze maken! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: