22reacties

Meulenbroek: snoei op scheefgroei

Ik ben 4 jaar gemeenteraadslid geweest. Leerzaam, maar niet altijd leuk. Je gaat niet in de raad om vrienden te maken. Zeker niet als je een weblog schrijft. Het commentaar is vaak op de persoon en onder de gordel. Het pluche – onderdeel uitmaken van de bestuurlijke macht – is voor sommige raadsleden misschien aantrekkelijk. Maar niet voor mij. Ik doe het, omdat ik een pragmatische idealist ben. Niet lullen, maar poetsen, zeg maar.

En voor alle duidelijkheid. Ik ben voor een Helmonds politiek debat. Prima om van mening te verschillen. Maar het debat gaat steeds minder over feiten en steeds meer over meningen. En die meningen zijn soms gewoon uit de lucht gegrepen. Neem immigratie. Dit zou een links thema zijn. Maar de eerste ‘wervingsverdragen’ met Italië, Spanje en daarna met Marokko en Turkije, zijn getekend door rechtse kabinetten. Dat van De Quay en Marijnen. Er waren 150.000 arbeiders nodig voor de economische groei van Nederland.
En het klimaat? Is dat een links thema? Het zijn wetenschappers die signalen afgeven. Dat de wereld aan het opwarmen is en de zeespiegel stijgt. Dat fijnstof door industrie en intensieve veeteelt een bedreiging zijn voor de volksgezondheid. Dat de biodiversiteit afneemt. Ook het klimaat is geen links thema. Net als immigratie zijn de klimaatproblemen het resultaat van het ongelofelijke geloof van rechts in de groei van de economie.
Overigens niks mis met groei. Maar de huidige economische groei is scheef. Er is een flinke snoeibeurt nodig voor meer evenwichtig tussen kansrijken en kansarmen en individuele vrijheid versus collectieve verantwoordelijkheid. Over individuele vrijheid gesproken. De rijkste man ter wereld, Jeff Besos, laat in Nederland het grootste jacht ter wereld bouwen en betaald voor de demontage van een historische Rotterdamse brug om de zee te bereiken.
Hoe scheef wil je het hebben? Het jacht kost 500 miljoen; evenveel als de voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg. Wat links betreft, is het tijd dat ook de kansrijken de scheve groei van de economie voelen. Daar zijn heel eenvoudige instrumenten voor: belasting op vermogen en echte prijzen voor producten, inclusief de schade aan mens en milieu. Dat zijn linkse voorstellen, waar u het niet mee eens mag zijn. Gelukkig was er in de eerste kamer wel brede steun voor een motie, die met behulp van onze wethouder Cathalijne Dortmans is opgesteld, om de bezuinigingen in de jeugdzorg terug te draaien. Een Helmondse bijdrage tegen verdere scheefgroei van kansarmen jeugd.

Désirée Meulenbroek
Raadslid GroenLinks