8reacties

Rieter: bezoekers uit centrum jagen?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Helder Helmond is niet echt de partij van de auto máár we zijn ook beslist geen autopesters! Weliswaar zijn wij voor het stimuleren van andere vormen van vervoer zoals beter en betaalbaar openbaar vervoer, goede fietsvoorzieningen, e.d. Niet voor niets organiseren wij jaarlijks op de landelijke autovrije zondag, traditioneel de derde zondag van september (in 2011 dus op zondag 18 september), een fietstocht in Helmond. Máár we vinden ook dat de auto géén melkkoe mag worden. Want wat is er nu aan de hand? Wie het nog niet gemerkt heeft, mag wel opletten wanneer zij of hij eventjes snel denkt te parkeren in het centrum van Helmond. Want waar voorheen bij wijze van spreken per seconde betaald kon worden, moet nu minstens voor een half uur geld in de automaat gedaan worden. Zo kreeg ik van een boze burger het volgende bericht:
"Hoe wordt je als gemeente rijker? Wat mij is overkomen en met mij vele anderen. Het parkeerterrein bij de winkel Action heeft een parkeerautomaat. Wanneer je daar geld in werpt bijv. 40 eurocent omdat je denkt daar genoeg aan te hebben, slikt de automaat het geld in en je hebt geen bon. Je kunt per half uur een bon trekken en niet minder. Dat staat niet vermeld, volgens mij , en met mij de mensen die rondom het apparaat stonden en op hun geld stonden te wachten dat het uitgeworpen werd. Weg 40 ct. Als het systeem anders is dan bij andere parkeerautomaten oke maar laat dat dan weten via het menu in de automaat. Dat wilde ik even kwijt."
Maar we kregen meer vragen over dit – terecht! – in de beleving van de inwoners van Helmond onterechte en oneerlijke beleid. Als Helder Helmond hebben we daarom inmiddels over dit onderwerp een open brief geschreven aan B&W. Wij stellen daarin voor een aantal veranderingen op het nieuwe parkeerbeleid toe te passen. In ieder geval de mogelijkheid om in minuten, desnoods per kwartier, te kunnen betalen. En verder om op meerdere parkeerplaatsen met het zelfde kaartje te kunnen parkeren. Uiteraard moet dan op het kaartje staan voor welke andere parkeerplaatsen dat dan geldt. En verder wil Helder Helmond graag dat het college gaat bekijken of het mogelijk is om achteraf te kunnen betalen bij de parkeerautomaten.
Want als we niet opletten gaan we anders mensen wegjagen uit het centrum. En dan niet alleen de eigen bewoners maar ook de bezoekers van buiten.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond