9reacties

Rieter: gaat lokaal ook naar Den Haag?


Ze zijn er weer! De politieke partijen die weer naar de kiezersgunst van de burger dingen. Daar waar we bij de gemeenteraadsverkiezingen nú al weten dat deze in maart 2014 zullen zijn. We ook op vaste, gezette tijden onze stem mogen uitbrengen bij Provinciale en Europese verkiezingen. Zo weten we – zeker deze eeuw – nooit wanneer de Tweede Kamerverkiezingen zijn. Weliswaar bedoeld voor om de vier jaar maar de praktijk leert dat het anders gaat. Na de laatste verkiezingen van juni 2010 wisten we al minder dan twee jaar erna dat we volgende week woensdag 12 september weer een ‘feest van de democratie’ hebben. Want dan hebben wij, u en ik, het één dag voor het zeggen. Want wij, u en ik, bepalen dan de samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer. Maar daarna houdt het voor ons, de brave burgers, weer op. Moeten we afwachten wat er achter gesloten deuren allemaal wordt bekokstoofd óver onze hoofden heen. Als lokaal politicus waren alle die andere verkiezingen dan de gemeenteraadsverkiezingen voor mij en al mijn lokale collega’s in den lande als het ware een rustperiode. Want alleen de landelijke partijen zijn vertegenwoordigd in ons Haagse parlement. En dan te bedenken dat er bij gemeenteraadsverkiezingen zo’n 25 %, já een kwart!, op een lokale partij stemt. In Helmond leverde dat 10 lokale zetels van de in totaal 37 op. En niet zonder succes want 6 van die zetels zijn ook vertegenwoordigd in het huidige college van B&W. Echter die lokale kiezer kan zijn lokale geluid niet laten horen in Den Haag. Als er een partij zou zijn die al die lokale belangen zou vertegenwoordigen en dat kwart van de gemeenteraadsverkiezingen zou op die partij stemmen dan waren ze met 35 tot 40 zetels meteen de grootste partij van Nederland. En laat er nu net zo’n partij zijn: Nederland Lokaal. U zult zeggen: alwéér een nieuwe partij?
Ja inderdaad maar wel met een potentieel van een kwart van de Nederlandse kiezers. En stel dat maar dríé procent van dat kwart Nederland Lokaal zou stemmen dan levert dat al één zetel op. En je ziet met de SGP hoe belangrijk één zetel al kan zijn! En stel dat het zelfs 10 procent van dat kwart is dan zijn dat al meteen drie Kamerzetels. Dromen is prima maar dit is wel realiteit. Als lokaal raadslid zie ik dat wel zitten omdat Nederland Lokaal mij zou kunnen vertegenwoordigen in Den Haag. Komt bij dat ze nooit geen (een typisch Hellemondse dubbele ontkenning) lokale afdelingen zullen oprichten. En wel om de simpele reden dat men alle lokale partijen met hun achterban ziet als hun natuurlijke potentieel. En Nederland Lokaal heeft een prachtig speerpunt: Stop de verspilling! Want zònder te bezuinigen kunnen we op jaarbasis meer dan 20 miljard overhouden als er efficiënter met onze belastingcenten wordt omgegaan. Dan hoeft de zorg, het onderwijs, ons sociale stelsel niet te worden uitgekleed. We kunnen er zelfs in investeren! Dus wie nog zweeft en tijdens de gemeenteraadsverkiezingen lokaal heeft gestemd, heeft nu eindelijk een alternatief.

Michael Rieter
Fractievoorzitter

MichaelOnze Helmondse politici
9 reacties
Reageer

Ik zag op de verkiezingslijst jouw naam bij Lokaal Nederland staan. ik ga er echter vanuit dat die partij de kiesdrempel niet haalt. Stel dat zij wel een paar zetels halen,dan pleeg jij immers kiezersbedrog door die zetel dan in te nemen. Jij bent immers voor 4 jaar gekozen in de gemeentelijke politiek en jouw termijn uit te zitten tot 2014.

@JE Mulder,

Het is in theorie mogelijk om zowel landelijk als bij de gemeenteraad te blijven.

Daarnaast zijn er natuurlijk meer die deze kans pakken. De verschillende lijsten staan er vol mee.

Sympathieke man, Rieter, maar denkt hij werkelijk dat hij de capaciteiten heeft kamerlid te worden?

De TextielBaron

@De TextielBaron op dinsdag 4 september 2012 om 17:06:

Op welke capaciteiten doel jij?

@De TextielBaron op dinsdag 4 september 2012 om 17:06:

Momenteel zit er een hele fractie van 26 personen in de tweede kamer. Een paar meer of minder maakt dan niet uit.

@Textielbaron

Je bedoelt dat je Rieter lager inschaalt dan bijvoorbeeld Dion Grauss of Louis Bontes? En wie hier heeft er gehoord van Berckmoes-Duindam, Betty de Boer of Brigitte van der Burg van de VVD? Zitten ook allemaal in de Tweede Kamer.

@Rieter
Wat ik wel waardeer is dat jullie een poging doen om volksvertegenwoordigers in de kamer te krijgen die een hele duidelijke binding hebben met hun achterban. Waar ik me echter zorgen over maak is in hoeverre jullie in staat zullen blijken om de neuzen dezelfde kant op te houden. Het is niet alsof alle lokale partijen de politieke nuances hetzelfde leggen. Het beeld doemt dan ook een beetje op van een hoop kikkers in een kruiwagen. Dat gaat nog een hele klus worden vrees ik (mochten er genoeg zetels gehaald worden)

Michiel van Geel

@Michiel van Geel op woensdag 5 september 2012 om 14:53:

Je maakt een lang verhaal van een simpele conclusie.

Dan liever échte decentralisatie; taken overhevelen van Den Haag naar de gemeenten. Daarom gaat mijn stem naar de Libertarische Partij, lijst 14.

@Gerrit Over de decentralisatietrend hoef je je geen zorgen te maken. Die is al jaren aan de gang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: