3reacties

Rieter: Heeft Helmond nog toekomst?


Deze heldere stelling wil ik – uiteraard enerzijds ludiek maar anderzijds ook cynisch – met drie voorbeelden nader onder uw aandacht brengen.

Allereerst voor wat betreft zowel de Helmonders als het 'Hellemonds'. Recente cijfers leren ons dat vandaag de dag nog maar de helft van de Helmonders uit Helmond komt. Dat betekent dat op een bepaald moment in de wellicht al nabije? maar toch zeker verre toekomst er geen Helmonder meer in Helmond zal wonen. En dat zelfde geldt nog veel erger voor het gesproken Helmonds. Van de 'echte' Helmonders spreekt nog geen 10 procent ons dialect.

Een tweede voorbeeld om deze stelling te onderbouwen is de almaar verdergaande sloop van het karakteristieke deel van Helmond. Uiteraard groeide Helmond met nieuwe wijken als Rijpelberg en Brouwhuis. En heeft inmiddels zelfs een welhaast beroemde diagonaal met Dierdonk, Boscotondo en Brandevoort maar het oude Helmond verdwijnt daarentegen ook! Wie op dit moment zich in de binnenstad waagt, waant zich in een of ander binnenstedelijk oorlogsgebied. Hoewel fraaie vernieuwing als Zonnekwartier en Vossenberg er voor in de plaats komt. Laat onverlet dat typische Helmondse woningbouw – indertijd landelijk vermaard als het Mekka van de Volkshuisvesting – zoals Zonnehof, Tolpost of Karel Raymakersstraat daarvoor heeft moeten wijken!

En tot slot zou het niet zo kunnen zijn dat tussen 2025 en 2050 Helmond verworden zal zijn tot een stadsdeel van Groot Eindhoven? En of dat nu ligt aan het mogelijk ontbreken van bestuurlijke kwaliteit in Helmond of juist uit de voortvarendheid van Eindhoven, laat ik dan nog even in het midden. Misschien komt er wel landelijk beleid – mede vanwege een zowel groter Europa als de wereld-economie om grootschaliger te gaan werken. Daarbij zou Nederland nadrukkelijker verdeeld kunnen worden in een aantal grotere regio's waarvan Zuidoost-Brabant – lees: Groot-Eindhoven? – er een van is: wég Helmond!

Ik merk dat de buitentemperatuur de laatste paar dagen is gestegen. Zo ook de warmte naar mijn hoofd. Een zonnesteek? Laat onverlet dat we zuiniger op ons Helmond mogen zijn. Wat zeg ik? 'moeten zijn!'

Ik wens u allen een prettige vakantie hetzij thuis of ergens op de camping of in het buitenland. Hawdoe.

Michael Rieter
Fractievoorzitter

MichaelOnze Helmondse politici
3 reacties
Reageer

Ik ben het met je eens dat Helmond op moet letten dat er nog iets overblijft. Alleen vind ik je eerste voorbeeld niet zo goed. Ik vind dat iedereen die in Helmond woont, geboren in Helmond of niet, een Helmonder is. Ook hecht ik minder belang aan het Helmondse dialect. Taal is voor mij 'slechts' een middel om te communiceren, geen doel. Laten we eerst maar eens allemaal Nederlands, of desnoods Engels, spreken.

Desnoods Engels? Waarom moeten we Engels spreken? In Nederland spreken we Nederlands en geen Engels.. daarvoor moet je naar Engeland of een ander engelstalig land.

Ik denk dat de cijfers zich laten beinvloeden doordat er nogal wat gebouwd is de laatse jaren. Dierdonk, de akkers, Brandevoort, enz enz. Als alleen de autochtone Helmonders daar zouden moeten wonen zou er een grote leegstand zijn in Helmond. Dus er worden mensen van buiten Helmond aangetrokken.
Ik ben zelf geboren en getogen, ik heb een familie die aan 1 zijde al enorm lang in Helmond vertoeft en de andere ook al wat generaties.
Ik voel me eigen niet meer Helmonder dan iemand anders die later in Helmond is komen wonen, trots is op zijn stad, jaloerse mensen die een hekel hebben aan helmond afbekt, en toch weer naar HS gaat kijken ook al wil het niet zo best.
Er zijn ook Helmonders die nog steeds zeggen dat ze geen helmonder zijn maar uit..... komen, laat die het voorbeeld nemen.

De helmondse taal daarintegen is iets heel anders. Het word vaak afgedaan als ordiniare knauwtaal. Moeders en vaders willen het hun kinderen soms niet leren, jammer.
Als men in Belgie een kind 2 talig kan laten spreken, in een provincie als Friesland de friese taal behouden kan blijven dan moet de taal der talen zeker kunnen worden behouden.
Helmonds is een rpachtige taal, en al kan ik heel goed helmond en ik het redelijk plat praten, moet ik zelfs soms heel goed luisteren als mijn ooms en tante's aan et bekvechten zijn tijdens een verjaardag.
Dus als de Helmondse partijen iets kunnen doen om deze taal te promoten in Hlmond zou dat heel mooi zijn. Zo weet de generatie na mij mischien ook wat die rare woorden betekene, en krijgen ze interesse in hun afkomstige taal.

Houdoe!!!
Zal ik zeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: