1reactie

Rieter: Knip ’n kasteel van katoen


“Knip uit een lap katoen een kasteel”. Het zou zo maar een werkopdracht kunnen zijn uit het blad ‘Knip’; ik weet niet eens of het nog bestaat. Maar ‘kasteel van katoen’ was de afgelopen 10 dagen een musical van het Dr.Knippenbergcollege die aanvankelijk 6 maar vanwege succes een 7e keer werd opgevoerd! En ik kon, als trotse oud-Knippenberger (al weer 41 jaar geleden mijn diploma behaald), gelukkig het laatste optreden op zondag 19 juni bijwonen. Het was in alles een jubileum-uitvoering. Niet alleen vanwege het gouden jubileum van ‘de Knip’ zelf, die sinds 1966 zelfstandig is na een korte periode als dependance van het Carolus Borromeus College. Maar ook vanwege het 25-jarig jubileum van musicals uitgevoerd door vooral leerlingen van deze school.
Voor deze jubileum-editie werd uitgeweken naar het nu nog tijdelijke theater Speelhuis dat sinds de brand van Theater ’t Speelhuis is gehuisvest in de voormalige RK kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. Behalve zo’n 100 leerlingen deden ook veel volwassen spelers mee zoals o.a. (oud) leraren, opa’s en toneelspelers van Genesius. Maar ook heel veel mensen achter de coulissen waaronder een eigen schoolorkest. Onderwerp deze keer was de Vlisco aan de knaal, de fabriek die dit jaar precies 170 jaar terug in 1846 werd gesticht. Met name het rijksmonumentale Vlisco-1911-gebouw vormde de basis. Vanuit het heden, 2016, werd op wonderbaarlijke wijze teruggegaan in de tijd van 1911. Een tijd waar het verschil tussen arm en rijk en arbeider en ondernemer nog hemelbreed was. Daarbij hoorde ook de link tussen het onderwijs van nu en de fabrieksschool van toen. De geschiedenis gevangen in een spannend verhaal gaf de kijker een prachtig tijdsbeeld van 105 jaar geleden. Behalve directeur Pieter Fentener-van Vlissingen, maakten o.a. journalist en toekomstig wethouder Jos van Wel en ook de Helmonds geestelijkheid van pastoor en deken onderdeel uit van het verhaal. Een mega-productie waaraan zo’n 9 maanden iedere vrijdag voor gerepeteerd werd. Het toont aan hoe tastbaar onze Helmondse geschiedenis kan zijn. En dat allemaal vooral door leerlingen voor het voetlicht gebracht. Meer dan 3000 bezoekers konden de afgelopen 2 weken deelgenoot zijn van dit succes. Vooral Dr.Knippenbergcollege van harte gefeliciteerd met jullie 50-jarig jubileum! Maar ook Helmond zelf dat op deze wijze cultuur-historisch op een grandioze en overweldigende wijze in het zonnetje werd gezet. Hellemond wat bende toch een skonne stad!

Michael Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

MichaelOnze Helmondse politici
1 reactie
Reageer

Het was idd fantastisch. .....een geweldige musical door alle Leerlingen oud Leerlingen en Leraren van het Dr.Knippenberg. Dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt. CHAPEAU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: