5reacties

Rieter: passie voor Helmond


Afgelopen dinsdag heb ik er weer een aantal ontmoet. Mensen die net als ik een passie hebben voor Helmond. Ik was namelijk een paar weken geleden uitgenodigd om zitting te nemen in een jury. En wel de jury die de inzendingen voor ‘Kiek Hellemond naw’ moest beoordelen. Een initiatief van KunstKwartier in samenwerking met de bieb. En afgelopen dinsdag was het dan zover. Eerst hingen, én stonden, de diverse kunstuitingen, schilderijen, tekeningen, aquarellen, foto’s, zelfs kralen maar ook objecten al een paar weken bij het KunstKwartier. Daar konden bezoekers hun stem uitbrengen. En daarnaast was er dus de jury. Daarin zaten naast mij verder Frank Hoenjet, kunsthistoricus van het Gemeentemuseum, Esther Hartzema, de kersverse directeur van KunstKwartier, en beeldend kunstenaar René De Vries. In totaal 31 inzendingen, sommige zelfs uit meer werken bestaand, toonden mijns inziens vooral de passie voor Helmond. En dat doet je méér dan deugd!

‘Brug Veestraat 1963’ door Willy Boetzkes

Aan mij werd gevraagd om afgelopen dinsdag in de nieuwe bibliotheek aan de Watermolenwal namens de jury onze motivatie nader toe te lichten. En daarbij ging ik dus vooral in op de passie die de Helmondse amateur kunstenaars in hun werk hadden gestopt. Ik heb zelfs de suggestie en daarmee de oproep gedaan om voortaan bijvoorbeeld bij Artimond óók een Hellemonds huukske te maken. Want dat verdienen gepassioneerde mensen. In ieder geval kan het Helmondse publiek nog tot en met 17 november in de expositieruimte van de bieb alle ingezonden werken bewonderen. Over passie gesproken. Het is te hopen dat de Helmondse gemeenteraad met net zoveel passie straks tot een nieuw theater zal komen. Want eveneens afgelopen week had ik het genoegen om met een delegatie van de Helmondse raad een werkbezoek te brengen aan een aantal schouwburgen. In Genk bezochten we de C-mine, in Heerlen de stadsschouwburg en in Roermond de Oranjerie. Drie totaal verschillende concepten waarmee we hopelijk als Helmond ons voordeel kunnen doen. In Genk deden de herbestemde mijngebouwen mijn industrieel erfgoed hart sneller kloppen. Maar de multifunctionele vlakke vloer zaal in Heerlen sprak mij het meest aan. Met een inschuifbare tribune voor zo’n 500 mensen, is die theaterzaal om te bouwen naar een popzaal voor meer dan 1000 mensen mét dan een verhoogd podium. Hoewel ik mijn passie voor ’t Speelhuis nimmer onder stoelen of banken heb gestoken – ikzelf ben dan ook voor herbouw van ’t Speelhuis maar dat terzijde – hoop ik dat bij de Cacaofabriek óók de nieuwe Helmondse schouwburg zal komen!

Michael Rieter
Fractievoorzitter

MichaelOnze Helmondse politici
5 reacties
Reageer

Jammer dat ‘Kiek Hellemond naw’ de fotograven buitenspel zette door digitale inzendingen niet mee te laten doen.
(een spelregel die niet meer van deze tijd is)

Wim van den Broek

Ja Michael, er gebeuren mooie dingen in Hellemond.

Onlangs deelgenomen aan 'Heel Helmond Dicht', ook zo'n mooi kunstproject van Stichting Beeld. Met afsluitend een kortdurende expositie in het Kaarsenfabriekje.
Foto's opening expositie > http://www.stichtingbeeld.nl/afgelopen-projecten/heel-helmond-dicht-2/
Uitslag wedstrijd en geselecteerde gedichten > http://www.stichtingbeeld.nl/gedichten/

En nu staat alweer een nieuw project op het programma.
'Helmondse Favorieten', de nieuwe expositie in het Gemeentemuseum Helmond (locatie Boscotondo), samengesteld door (on)bekende Hellemonders uit de mooie collectie van het Gemeentemuseum.
> http://www.gemeentemuseumhelmond.nl/#tentoonstellingen
De gehele collectie van het Gemeentemuseum staat sinds kort ook online.
> http://collectie.gemeentemuseumhelmond.nl/

Joseph Beuys (invloedrijke Duitse kunstenaar) zei het ooit eerder al: Jeder Mensch ist ein Künstler. Niets is minder waar. Dat geldt dus ook voor Hellemonders.
> http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Beuys

Kortgeleden ben ik nog bij de Oranjerie geweest in Roermond.
Mooi theater is dat. Handige oplossing ook met het gordijn, waardoor de zaal klein of groot gemaakt kan worden.

Tot slot wil ik de aandacht nog even vestigen op een stukje Hellemonds cultureel erfgoed. De draaiorgels. Zorg er goed voor Gemeente Helmond !!!

Het is inderdaad jammer dat het Speelhuis verloren is gegaan. Het was een karakteristiek gebouw in Helmond.
Zelf hoop ik juist niet dat het nieuwe theater bij de Cacao-fabriek komt te liggen. Deze geisoleerde locatie, en dit project in zijn algemeen, staan mijns inziens garant voor een flop. Net als het geplande Experience Center. Volgens mij ziet een zéér ruime meerderheid van de Helmondse bevolking deze gamehal totaal niet zitten en ziet men hier liever een nieuw mooi centraal gelegen theater.

Als er in Helmond iets moois gebeurt valt het meteen op.

Jammer dat er in Helmond niet veel moois gebeurd maar wie weet nu eindelijk dat lelijke gedrocht van een speelhuis weg is dat er ruimte komt voor iets fatsoenlijks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: