4reacties

Rieter: petje af voor kasteeltuinconcerten


Er zijn in Helmond genoeg zaken waaraan op zijn zachtst gezegd nog volop gesleuteld mag of zelfs moet worden. En genoeg onderwerpen die nog alle aandacht behoeven of waarvan de honden geen brood lusten! Maar er zijn gelukkig ook een aantal dingen die Helmond in positieve zin op de kaart zetten. En daar wil ik in deze zomertijd graag eens een zonnetje over laten schijnen. Ik persoonlijk ben een enorme fan van 't Speelhuis; die prachtige creatie van architect Piet Blom met die eveneens prachtige (tentdoek) muurschildering – de grootste van Nederland – van de hand van kunstschilder Har Sanders (begin deze maand nog even in Helmond voor de opening van een speciale expositie rondom zijn 80ste verjaardag waarbij ik hem de hand mocht schudden). Misschien wel het meest onderscheidende gebouw dat we in Helmond hebben ten opzichte van andere steden. En dan niet alleen binnen Nederland maar zelfs ver daarbuiten. Er is simpelweg geen tweede Speelhuis in de wereld! Alleen jammer dat het tussen 18 juli en 28 augustus gesloten is. Dit moet toch een toeristische publiekstrekker kunnen zijn? Maar we zouden het positief houden.
Dan is er natuurlijk ook nog ons kasteel. Geen stad in Nederland die op een zo prominente wijze een dergelijk mooi gebouw in haar centrum heeft staan. Sinds een aantal jaren huist hier niet voor niets tijdelijk Sint Nicolaas met zijn zwarte Pieten. Vanwege de asbestverwijdering deze zomer helaas ook gesloten maar anders toch wél open. Nadat in 1953 de Vlisco de kasteeltuin aan de zuidkant al mocht gebruiken voor een uitbreiding van haar fabriek, kwam daar in 1959 het besluit tot het bouwen van de Traverse aan de noordkant nog eens bij. Dit jaar precies 50 jaar geleden. Maar we zouden het positief houden.
Die inmiddels daardoor wel verkleinde kasteeltuin, recentelijk fraaiopgeknapt en deels heringericht, vormt regelmatig een uniek decor voorevenementen. Afgelopen zondag weer voor de jaarlijkse Brabantse markt.Maar ook al jaren voor de jaarlijkse eerst kunstmarkt tegenwoordigArtimond. Voor het negende jaar op rij worden er echter ook in demaanden juli en augustus de Kasteeltuinconcerten gehouden. Aanvankelijknegen maar al weer jaren zeven vrijdagavonden op rij. Ik ben daar alnegen jaar op rij, waneer ik ook maar enigszins kan, bij aanwezig. Enhoewel ik de eerste Belgische versies heel charmant vond, moet ik uitde grond van mijn hart stellen dat onze stadspromotor Peter-Paul vanMeerwijk, directeur van de Stichting Stadspromotie Helmond, samenuiteraard met zijn mensen, er een geweldig Helmonds feest van weet temaken. En dan zeven feesten op een rij. En hoewel je met devoorbereidingen met alles rekening kunt houden is er één factor die jeniet in de hand hebt; dat is het weer. Máár of ze van stadspromotie nu'n worst – of meerdere? – naar de Clarissen brengen (een oud gebruikaan de vroegere bewoonsters/nonnen-zusters van het klooster aan deMolenstraat) of niet, het weer zit over het algemeen heel erg mee. Ookdeze editie is er geen enkele avond verregend terwijl het overdag weleens met bakken naar beneden kwam. Ik heb dit jaar 5 van de 7 feestenmogen meemaken en met mij nog eens duizenden andere mensen. Mensen dieafkwamen op de muziek maar ook om de geweldige sfeer die er op dezeavonden heerst. Afgelopen vrijdag was helaas al weer de laatste van ditjaar, snik, snik…… Deze keer met als extraatje twee lichtfonteinen éneen laser-show toe. Ik kan nu al niet wachten op 2010 wanneer deKasteeltuinconcerten voor de tiende maal zullen worden gehouden: petjeaf!

Michael Rieter
Fractievoorzitter

MichaelOnze Helmondse politici
4 reacties
Reageer

Michael: ik ben het er helemaal mee eens!!!!

Zie nu pas dat ik iets kan zeggen op het nieuw aangelegd kasteelpark.
mijn mening, is dat het vroeger met de struiken gezelliger was, je kijk nu tegen die vieze fietsestalling aan en de luchtbrug
afschuwelijk. voorheen was het mooier.vind het maar een kaal zooitje.

Kasteeltuin concerten veel te multi-culti niet 1 keer geweest dit jaar.Waar was de rock de blues het nederlandse lied etc etc
Een gemiste kans Peter-Paul,volgende keer beter.
Alvast bedankt

@Aike Martens,
Zoals het er nu uit ziet zal je volgend jaar ook de kasteeltuinconcerten over kunnen slaan. Er zullen dan vooral acts van de afgelopen 9 jaar te zien zijn in verband met het 10 jarig bestaan.

Maar daarna is er mogelijk plaats voor wat nieuws. Maar wat dat zal zijn weet ik ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: