2reacties

Rieter: (soft) drugs naast alcohol

Column Michael Rieter Helder Helmond

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Helder Helmond is voorstander van een tweede en misschien zelfs wel een derde coffeeshop in Helmond! Zo dat is eruit. Ik maak wél nadrukkelijk een onderscheid tussen soft-drugs en hard-drugs. Hard-drugs zijn voor mij taboe! De recente tijdelijke sluiting van de thans enige coffeeshop aan de Wolfstraat heeft aangetoond dat daardoor de stad overspoeld werd met overal dealende dealers. De overlast was daarmee enorm. En handhaving door de politie bleek welhaast onmogelijk! Voor mij persoonlijk al een reden om vóór coffeeshops te zijn.
Maar de belangrijkste reden is de relatie tot alcohol. En dan bedoel ik niet het gebruik van soft-drugs in combinatie met alcohol want dat schijnt sowieso problemen te geven. Nee, ik bedoel de maatschappelijke houding tegenover soft-drugs vergeleken met alcohol. Ik durf hier luid en helder te stellen dat alcoholgebruik veel meer problemen geeft dan soft-drugs-gebruik. En ik vind daarom onze maatschappij heel hypocriet in deze! We hebben niet voor niets b.v. zogenaamde CAD's, Centra voor Alcohol en Drugs. Dus de koppeling voor wat betreft de ernst van de problematiek wordt al wel gemaakt. Daarentegen is er wel een Opiumwet waarin de drugs worden geregeld máár geen vergelijkbare Alcoholwet! Sterker nog: er zijn volop slijterijen, café's, restaurants, kantines, enz. waar men vrijelijk alcohol kan verkrijgen. Uiteraard boven de 16 jaar, maar dat terzijde. Ik ben daar ook niet tegen. Integendeel. Ik lust op zijn tijd ook wel een pilsje, een glaasje wijn of een borreltje. Maar dat laat onverlet dat drank meer kapot kan maken dan je lief is. Het is oorzaak nummer één van o.a. huiselijk geweld.
Want een van de overeenkomsten tussen sof-drugs en alcohol is dat je er aan verslaafd kunt raken. En daar waar gebruik van soft-drugs – door heel weinig mensen – veelal leidt tot een rustige roes, kan gebruik van alcohol – door heel veel mensen – veel vaker leiden tot agressiviteit. Vandaar mijn constatering dat we als maatschappij hypocriet zijn wanneer we ons wél heel erg druk maken over soft-drugs maar veel minder over alcohol.
Terugkerend naar de coffeeshops zie ik deze dan ook enerzijds als noodzakelijk kwaad en anderzijds als tegenhanger van café's en dergelijke. Wél moet hier nog het een en ander geregeld worden. De verkoop aan de voorkant wordt slechts gedoogd, in tegenstelling tot de verkoop van alcohol die vrij is. Daar komt bij dat de bevoorrading aan de achterzijde feitelijk nog altijd crimineel is. Alleen daarom al ben ik voor door de overheid gecontroleerde wiet-teelt. Het is dan ook te hopen dat de regio Zuidoost-Brabant binnen afzienbare tijd voor de Eindhovense en Helmondse coffeeshops een eigen plantage zullen hebben.

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond