2reacties

Rieter: van raadslid tot filmster!


Ja, u leest het goed. Van raadslid tot filmster! En dat geldt dan niet alleen voor mij maar voor de hele raad. Hoezo, vraagt u zich nu misschien af? Ik zal het proberen helder te maken voor u. Wie wel eens een avondje raadsvergadering heeft gedaan – en wie heeft dat niet in Helmond! – die zit als publiek naar de ruggen van ons aller gerespecteerde raadsleden te kijken. Nou ja, die in de voorste rijen zitten wel eens gedraaid in hun bankjes, geïnteresseerd naar hen die achter hen zitten, te kijken. En dán zie je als belangstellende toeschouwer een glimp van wellicht uw favoriete volksvertegenwoordiger. Maar de meeste tijd zit je toch naar de ruggen van de sprekende raad te kijken; komt daar het woord ruggespraak vandaan? Nee, maar toch.
Er gaat echter verandering in komen. In al haar wijsheid zal de raad eerdaags besluiten om de opstelling van de raadszaal aan te passen. En wel zodanig dat deze het meeste zal lijken op de bekende lagerhuisopstelling van o.a. de TV. Twee of drie rijen links en twee of drie rijen rechts, tegenover elkaar, zodat raadsleden elkaar in het gezicht kunnen aanspreken. Maar bovenal dat het publiek niet meer naar de ruggen hoeft te kijken. Verder zal de zogenaamde interruptie-microfoon meer gebruikt gaan worden waarmee het politieke debat nog meer verlevendigd gaat worden. En of dat nog niet genoeg is, komen er ook nog eens grote beeldschermen waarop het sprekende raadslid automatisch te zien zal zijn. Politiek en publiek komen dan nog dichter bij elkaar te staan. En dat is dan het toetje van de volksvertegenwoordigende rol van uw raadslid die náást in de straat, wijk of stad, óók op scherm in ons aller Helmonds huis van de democratie te zien zal zijn. Aan dit alles hangt natuurlijk een prijskaartje. Het kost dan wel iets maar dan heb je ook wat!
En voor al die hoofd- en bijrollen hoeft u straks niet eens meer massaal naar Boscotondo te komen. Want er wordt ook gespeeld met de gedachte om de hele raadsvergadering als complete voorstelling live naar uw huiskamer uit te stralen. Wie wordt straks het knapste raadslid? Wie wordt het best discussierende raadslid? Als een echte Helmondse soap zijn raadsleden daarmee verworden tot filmsterren. De walk of fame ontbreekt nog. Of moet die komen op het binnenplein van Boscotondo? Ziet u ze al lopen over een rode loper naar de raadsvergadering toe? Mijn handtekening mag u hebben.

Michael Rieter
Fractievoorzitter

MichaelOnze Helmondse politici
2 reacties
Reageer

Ha Michael,

Zie je het al voor je die rijen bij de interruptie-microfoon? Waarschijnlijk heeft Rudi v.d. Made (op wiens verzoek de interruptie-mircofoon als proef "weer" van stal wordt gehaald)een paar keer het vragenuurtje van de Tweede Kamer gemist, anders had hij dit voorstel echt niet gedaan. Direct reageren is immers niet mogelijk. Men moet immers eerst naar de microfoon lopen en dan is meestal de aanleiding om iets te zeggen of te reageren alweer lang verstreken.
Volgens mij is het gebruiken van het spreekgestoelte (of hoe je dat ook precies noemt) bij de normale raadsvergadering ook niet zo'n vooruitgang, maar dat zal de toekomst ook nog wel uitwijzen. We zullen het de eerst komende raadsvergadering allemaal wel zien, horen en meemaken.

Misschien kan de gemeente het geld voor die televisie-uitzendingen beter aan de Stadsradio geven in plaats van (alweer) aan haar eigen afdeling voorlichting...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: