7reacties

Van der Pijl: In debat; politici en leerlingen

Leidt een debat tot meningsverandering? Vaak zijn in de politiek de standpunten al ingenomen voordat iets tot stemming komt en een debat verandert daar weinig meer aan. Toch blijkt dat het kan:

  • Binnen de PvdA bleek Diederik Samsom in 4 rondes de meeste PvdA-ers ervan overtuigd te hebben dat de wet die illegaal verblijf in ons land bij wet moet verbieden dan wel niet wenselijk is maar dat zijn afspraak met de VVD hierover moet blijven bestaan.
  • Een onlangs in de Helmondse raadszaal gevoerd debat bleek een deel van de raad te overtuigen om het Speelhuisplein niet langer aan te wijzen als mogelijke locatie voor het nieuwe permanente theater. Een aanvankelijk verwacht groot aantal tegenstemmen werd daarmee een klein aantal tegenstemmen.

Binnenkort wordt er een heel bijzonder debat gevoerd in Helmond, 4 debatten om precies te zijn. Deze debatten worden gevoerd door twee teams die elk bestaan uit een mix van Helmondse politici en leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege. Alle (nu nog) elf in de raad vertegenwoordigde partijen hebben raads- of commissieleden als deelnemer afgevaardigd. De deelnemende leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege maken deel uit van het schoolteam dat al aan diverse debatwedstrijden heeft meegedaan.
Met Johan Fietelaars, leerkracht aan het Dr. Knippenbergcollege, mag ik deze debatwedstrijd voorbereiden. De debatwedstrijd beoogt, naast een leuke competitie te zijn, jongeren en politiek dichter bij elkaar te brengen.
Op dinsdag 28 mei zullen deze twee teams debatteerden in de stijl van “Op Weg Naar Het Lagerhuis”, een landelijke debatwedstijd voor middelbare scholieren. Deze wedstrijd, ooit gestart door de VARA en nu in handen van HOPE XXL (een jongerenorganisatie die een nieuwe visie op de toekomst wil opstellen namens jongeren wereldwijd) Daarvoor worden voorrondes in alle 12 provincies gespeeld. A.s. vrijdag om 20.30 op NED 3 wordt de finale op tv uitgezonden. Het gaat bij zo’n wedstrijd niet om de uitkomst van het debat maar om het debatteren zelf.

Ook de Helmondse debatten vormen een wedstrijd. De teams zullen drie debatten met elkaar voeren. Bij het eerste twee debatten krijgen de teams een vaste rol. Of deelnemers voor- of tegenstander zijn wordt namelijk aangewezen. Het kan dus zijn dat deelnemers tegen hun eigen mening in moet gaan. Ze zullen dan ook als een echt team moeten opereren om het debat naar zich toe te trekken. Het derde debat zal een 360 graden debat worden, dat betekent dat de beide teams nog tijdens het debat, op aangeven van de gespreksleider, van mening moeten veranderen (zie website OWNHL).
Na deze drie debatten zal een jury bekend maken wie de twee beste debaters zijn (een leerling en een politicus/politica). Deze twee zullen in een onderlinge strijd uitmaken wie de beste debater van de avond wordt. De finalestelling wordt pas na het derde debat bekend gemaakt. Er zijn bijzondere Helmondse stellingen bedacht om tot scherpe argumentatie te prikkelen.
De debatten zullen geleid worden een deskundige gespreksleider, Frits Bloemberg, directeur van een debatbureau en betrokken bij de organisatie van de landelijke scholierenwedstrijd.
De jury staat onder leiding van onze burgemeester Elly Blanksma. In deze jury ook de rector van “De Knip”, Hans Schapenk en twee leden die landelijke ervaring hebben met jureren van dergelijke wedstrijden. De ene is Jordy Sweep, voormalig Jongerenvertegenwoordiger namens Nederland naar de Verenigde Naties, die ook betrokken is bij de organisatie van “Op Weg Naar Het Lagerhuis” en die meedeed aan het debat van HopeXXL met Kofi Anan. De andere is een jurylid uit de eerder genoemde finale van de landelijke OWNHL-wedstrijd: columnist / schrijver / cabaretier Johan Fretz, bekend als zelfbenoemd toekomstig minister-president van Nederland voor 2025 en veelgevraagd gast in talkshows op tv.
Uiteraard kunt u deze wedstrijd bijwonen.
Dinsdag 28 mei dus, in zaal Zeezicht aan de Steenweg.
Om 19.00 uur gaat de zaal open en de toegang is gratis.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA