7reacties

Chahim: De beste stuurlui staan aan wal

Toen in het ED het artikel verscheen over het conflict van de burgemeester met haar buren kreeg ik van verschillende Helmonders (en soms zelfs van buiten Helmond) veel berichten over hoe ik, of beter hoe wij als PvdA, moesten handelen. Ik ben als fractievoorzitter het gesprek met de burgemeester aangegaan en was blij dat er zicht was op een oplossing van het conflict, want uiteindelijke moet het daar om draaien. Dan krijg je als politicus het ene na het andere verwijt. De raad in Helmond was ‘één slappe hap’, ‘laf’. De burgemeester die moest toch echt ‘VER-TREK-KEN!!’.

De politiek is zo’n beetje de enige professie (op die van voetbaltrainers na), waarbij enkel het wegvallen van het vertrouwen voldoende is om iemand de laan uit te sturen. Sinds 2002 zijn er in het land 38 (!) wethouders om politieke redenen opgestapt. Als lid van de oppositie word ik vaak benaderd vanwege het functioneren van onze bestuurders. De intentie van de mensen komt vaak vrij snel boven drijven. De burgemeester of een wethouder heeft in de ogen van die persoon ‘iets’ niet goed gedaan en moet daarom opstappen en de boze burger vraagt dan heel snel en heel stellig ‘wat de PvdA hieraan gaat doen?’. Wij proberen altijd hard op de inhoud te zijn, maar zacht op de persoon. Hierbij maken wij steeds een gewogen afweging hoe te handelen. Het is vaak een drietraps raket: informeren-analyseren-handelen. Maar politici die zaken nuanceren, die zijn ‘slap’ en ‘laf’.

Geen wonder dat het steeds moeilijker is om aan goed politiek personeel te komen, nog even los van het feit dat raadsleden, burgemeesters en wethouders steeds vaker te maken krijgen met fysiek én non-fysiek geweld. Een bedreiging kost tegenwoordig maximaal 140 tekens (sinds kort mag het soms ook in 240 tekens). En dat terwijl lokale politiek steeds belangrijker wordt nu de landelijke overheid de ene na de andere taak doorschuift naar de gemeentes.

Dus beste stuurlui, jullie weten het allemaal beter, zien het allemaal beter en hebben ook nog een rechte rug… ik zou zeggen: maak gebruik van je democratisch recht en solliciteer bij een politieke partij of richt er een op. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor Helmond en de Helmonders en daarin speelt het politiek personeel een belangrijke rol. Ik kijk uit naar onze debatten in de raad.

Mohammed Chahim
Fractievoorzitter PvdA