8reacties

Chahim: De Heistraat


Toen ik een jaar of twee was besloten mijn ouders te verhuizen van Weert naar Helmond en zo belanden wij in de Heistraat. Ik ben dan ook min of meer opgegroeid op en rond de Heistraat. Ik moet wel zeggen dat het een van de leukste plekken in Helmond is om als kind op te groeien. Je kunt namelijk alles zeggen over de Heistraat behalve dat het saai is. Er gebeurt altijd wat en je hebt/had er de leukste winkels.

Als ik nu door de Heistraat loop voel ik me er niet meer thuis. Het is niet meer de bruisende staat waar ik ooit gewoond heb. Het is niet meer die straat waar wij stonden te kijken naar de carnavals optocht. Wat nu rest is een vervallen straat met hier een daar een winkel en tussen deze winkels vaak grote open plekken. Als ik er zo over na denk, is het verval van de Heistraat begonnen op het moment dat de carnavals optocht niet meer door deze straat ging. Het voelde alsof de Heistraat niet meer bij Helmond hoorde. Vanaf dat moment verdwenen ook de ondernemers die er vaak decennia lang hadden gezeten. Door de tijd zijn er andere voor in de plaats gekomen, maar op de een of andere manier gingen ze er net zo snel weer weg. Nee, de gewone Helmonder fietst liever om dan door de Heistraat, men is er niet bepaald trots op.

Met het verdwijnen van El Blanco (de vuurwerk- en carnavalswinkel) zal ook het laatste herkenbare van de Heistraat verdwijnen. Maar wees niet getreurd op het zelfde moment zal de eerste schop de grond in gaan voor het begin van de nieuwe Heistraat. Zoals het er nu naar uitziet wordt de Heistaat helemaal “opgepimped”. Het wordt weer een echte winkelstraat met een bredere stoep om het voetgangersvriendelijke te maken. Er wordt een 30 kilometer zone ingevoerd om het ook voor de fietsers prettigere te maken. En de nu nog lege plekken worden gevuld met winkels en appartementen.

Als het allemaal volgens plan gaat is het in 2011 af. De Heistraat wordt dan weer de aorta van de kloppende binnenstad. Bruisend, uniek en multicultureel zodat iedere Helmonder er weer trots op kan zijn. Hopelijk zal vanaf dan de Heistaat weer betrokken worden bij de Helmondse carnavals optocht, zodat de straat weer volledig bij de stad gaat horen.

Mohammed Chahim
Raadslid

Onze Helmondse politiciMohammed
8 reacties
Reageer

Inderdaad, menig Helmonder durft de laatste jaren niet meer door de vervallen Heistraat. Eigenlijk te belachelijk voor woorden dat het zover kon komen.
@Mohammed:
Is dit opknapplan van de Heistraat er vooral door PvdA-impulsen gekomen?

@ johan

De Heistraat maakt deel uit van de plannen om de binnenstad te herstructureren. Een aantal college zijn hier al mee bezig geweest, maar ik denk dat ik wel kan zeggen dat bijna alle partijen, op de SP na (zij zijn meer voor renoveren), voor de herstructurering zijn. Maar volgens mij vind iedereen de plannen m.b.t. de Heistraat goed.

Ik vind het voor meerdere gevels toch wel erg jammer als ze niet gerenoveerd maar afgebroken, dat moet niet mogen vind ik.

@Solveg
Het is niet zo dat alles gesloopt wordt. Sterker nog er is een gevel subsidie bedacht door de gemeente, om zo de bestaande ondernemers hun gevel te laten verbeteren zodat de hele Heistraat dezelfde stijl krijgt.

kjk op:
http://www.binnenstadhelmond.nl/
voor de volledige plannen.
groet en fijne jaarwisseling!

De hiestraat is idd niet meer wat hij was. Vroeger was het nog een straat waar menig dorp jaloers op was omdat er meer winkels stonden dan in het hele dorp.

Nu is het een verpouwperde zooi.
De heistraat is een belangrijke straat voor Helmond. 1 van de straten die iedere helmonder kan en weet te liggen, en er vroeger toch wel met plezier doorheen reed, ook al hoefde je er niet te zijn.
Een straat waar altijd wel wat te doen was en een straat die sfeer uitademde.
Het zal leuk zijn als dit weet terug te krijgen is.

Laten we hopen dat de nieuwbouw van de Heistraat weer een winkelstraat met allure maakt. Wat me wel tegen de borst stuit is dat de eerste twee donkerbruine woonblokken die gebouwd zijn verschrikkelijk lelijk zijn. Ze bevatten weinig details, donkere recht toe recht aan gevels met een aantal gelijke ramen. De indruk wordt gewekt dat het weinig mag kosten en veel moet opleveren.
Ik hoop dat de Heistraat niet geheel met zulke ontwerpen wordt volgebouwd.

Nieuwe Heistraat, nieuwe kansen, zo is het maar net. Niet de gebouwen maar de mensen erin bepalen de mate van succes.
Vroeger werd het succes een handje geholpen door de uitgifte van zogenaamde Heistraatzegels. Voor een kennis van me zoekt ik er drie.
Wie of wie helpt hem aan die drie?

Jack Gardeniers

stil stil luister heistraat was dan miss cool in jullie tijd maar nu ook hoor een hang plek voor jongere zowel turke nederlanders en marokkanen eewea saffi
kommm op heistraat is altyd leuk geweest en dat blyft die ook net zoals johan cruijff voetbalveldje

Houda Afellah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: