8reacties

Chahim: Marokkanen problematiek debat

Column Mohammed Chahim PvdA

Afgelopen woensdag 4 februari vond er op het Fontys terrein Eindhoven een debat plaats over de Marokkaanse problematiek in Eindhoven en Helmond. Het debat werd georganiseerd door het Eindhovensdagblad i.s.m. de Fontys. Ikzelf kan het erg waarderen dat een krant, die normaliter alleen het verslag doet van dergelijke bijeenkomsten, nu zelf het initiatief heeft genomen.

Het onderwerp ging (zoals zo vaak) om probleem analyse. Wat is er nu echt aan de hand met onze Marokkaanse medelanders? Wat is het probleem en hoe gaan we dit oplossen. Op zich is het natuurlijk altijd goed om eerst te kijken naar de oorzaken als je een probleem wil oplossen, maar wat verstaan wij onder "Marokkanen problematiek"?

Tijdens het debat ging het voornamelijk over de Marokkaanse probleemjongeren (volgens de aanwezige jongeren werken en politieman in het panel, ongeveer 100- 150 in Eindhoven en ongeveer 20-30 in Helmond) die in hun eendje onze maatschappij aan het verzieken zijn. Iedereen was voor een harde aanpak en natuurlijk de een iets harder dan de ander. Hier kan ik grote lijnen mee instemmen. Ik denk zelf dat dit probleem zichzelf gaat oplossen. Een van de oorzaken is dat de ouders zich niet zo bewust zijn van de Nederlandse samenleving en de spelregels niet 100% kennen, maar ik neem aan dat deze probleemkinderen (ouders van de toekomst) zich wel bewust zijn van de spelregels en hun kinderen goed zullen opvoeden. Immers iedereen wil toch het beste voor zijn kind.

Als je mij vraagt wat nu echt de "Marokkanen problematiek", dan denk ik aan Fatima, een hard werken meisje die bezig is met haar HBO of WO studie, daarnaast een bijbaan heeft voor 20 uur per week omdat ze haar school zelf moet betalen en ook nog helpt bij het huishouden. Fatima is op zoek naar een baan en wordt keer op keer teleurgesteld (zeker in deze economische zware tijden). Ik denk dat ik meer dan 30 gevallen ken van Marokkaanse jongens en meisjes uit Helmond die moeilijk aan een baan konden/kunnen komen puur vanwege hun uiterlijk of naam. Dit zijn er dus meer dan die probleemjongeren waar ik het eerder over had. Ik zou meer willen vechten voor deze Fatima die iets van haar leven wil maken en iets minder voor die probleemjongeren. Ik denk dat we de ogen van heel veel probleemjongeren kunnen open door Fatima een kans te geven.

Met deze column wil ik niet in een slachteroffer rol vallen. Integendeel! Waar het mij om gaat is dat ik vind dat wij iets van dat belastinggeld dat nu in de oneindige put van de probleemjongeren stoppen moet overgieten naar de excellerende jongens en meisjes in de samenleving. Ik denk dat deze jongens en meisje een voorbeeld kunnen zijn voor toekomstige generaties en goed doet volgen.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA