4reacties

Van der Zanden: klare taal!


Vaagtaal! Kent u het? Woorden die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Woorden waar geen duidelijke betekenis voor staat maar waar u een bepaalde verwachting of voorstelling bij krijgt.
Bij "klare taal" ligt dat anders. Klare taal is ondubbelzinnig, duidelijk, direct.

Vreemd dat we in een tijd waarin we toch vooral onze eigen keuzes willen bepalen, het toelaten dat "vaagtaal" onze keuze zo nadrukkelijk beïnvloedt.

Enkele voorbeelden.
Als u leest: "Wij beloven het onderwijs terug te geven aan de leraren en stellen het kind centraal" denkt u dan aan grotere klassen, leraren op sms-afstand of het afschaffen van leerlingenvervoer?
Wanneer u hoort: "De warmte van een baan is beter dan de kilte van een uitkering", denkt u dan aan massaontslagen bij TNT, jongeren die worden uitgebuit met flexcontracten of bijvoorbeeld de Helmondse pilot loondispensatie waarbij mensen worden verplicht tot werken onder het minimumloon?

Vaagtaal, wat mij betreft!

Binnenkort mag u weer een nieuw Provinciaal bestuur kiezen. Vaak baseert u uw keuze op wat u ziet, hoort of leest via radio, tv, schrijvende pers en het foldermateriaal dat politieke partijen in uw brievenbus (laten) stoppen. Tijd dus voor u om na te gaan welke onderwerpen uit de Provincie voor u belangrijk zijn en of ze in heldere en duidelijke taal worden gepresenteerd. En niet onbelangrijk, sluiten de woorden aan bij de daden uit het verleden?

Wat waren de Brabantse onderwerpen die u het meest aanspraken?
De komst van megastallen, de bestrijding van Q-koorts die veel ophef veroorzaakte in Helmond (zie: www.hellemond.web-log.nl/hellemond/2009/12/q-koorts-slaat/) en de invloed die dit heeft op uw gezondheid? Instemming, ook door Helmond met de verkoop van onze eigen energiemaatschappij Essent aan het buitenland en de miljoenen daarvan die nu naar Brabant Culturele Hoofdstad gaan (te reserveren door Helmond 10 miljoen tot 2018)? Of misschien toch het onvoldoende handhaven van milieucontroles in onze provincie? Aan u de keuze, oprukkende industrie- en golfterreinen of betere bescherming voor water, natuur en landschap. Kortom, er valt wat te kiezen.
Daarnaast speelt er deze keer nog een belangrijk ander aspect mee. Met uw stem bij de Provinciale verkiezingen kunt u laten merken wat u van de regering vindt.

Als u gebruik gaat maken van uw stemrecht, en ik hoop dat u dat massaal gaat doen, wens ik u veel succes bij het scheiden van informatie, en uw zoektocht naar het onderscheid in 'klare taal' en 'vaagtaal'.

Wanneer u de moeite neemt om de verschillende standpunten op en rijtje te zetten, wijs ik u toch even op ons eigen verkiezingsprogramma in heel klare taal.
U vindt het op: www.brabant.sp.nl/VerkiezingsprogrammaSPNB.pdf of doe de "protest" op: www.sp.nl/2011/pro-test/SP_PRO-TEST.swf

Nathalie van der Zanden
Raadslid

NathalieOnze Helmondse politici
4 reacties
Reageer

Alsof er ook maar iemand klare taal spreekt in de politiek. Wie durft zich op te werpen in dit land om de criminaliteit een sknalhard de kop in te drukken, criminele allochtonen de grens over te gooien, de lamballen die nog nooit een dag in hun leven hebben gewerkt aan het werk te sturen om zodoende het"gestolen" geld weer terug te betalen aan de maatschappij,wie durft er op staan tegen de belachelijke hoge brandstofprijzen,we komt op voor de gewone burger die ondersneeuwt in alle bezuinigingen. Waarom horen we aleen maar loze woorden uit de monden van onze politici??????? Als de regering zegt dat ze moeten bezuinigen bedoelen ze eigenlijk dat de burger nog minder krijgt en zij meer en wacht maar als straks Europa greep gaat krijgen op ons belastingstelsel en salarisniveau dan wordt het nog erger. Nederland wordt in sneltreinvaart door de huidige ondeskundige bestuurders naar de afgrond gestuurd en hoe harder je probeert de rem in te trappen des te harder duwen ze door.Stemrecht is een doekje voor het bloeden want in Den
Haag interesseert het niemand op wie er gestemt wordt en voor de bevolking maakt het ook al niet uit of je door de hond of door de kat wordt gebeten, gebeten wordt je toch.
Er zou niemand moeten gaan stemmen als protest tegen de Haage volksverlakkerij.

Klare taal!

Taal is ambigue.
Daar kan politiek niets aan veranderen.
Zolang de politiek éénduidig handelt is er niets aan de hand.

De sp is 1 van de partijen die een gedachtegang heben die ik goed kan volgen. Ik ben het niet met alles eens, maar met veel. Dat is de reden dat ik bijna altijd SP stem.

Naar mijn mening is het juist het probleem dat mensen niet gaan stemmen, en dat mensen zich niet verdiepen in programma's. Mensen die kwaad zijn op de huidige politiek denken"stik er maar mee" en dan gaat er weer een kostbare stem verloren die eventueel voor een totaal andere politieke aanpak kan zorgen.

Het systeem zit nu eenmaal zo in elkaar, en daar is niet veel aan te doen, of je moet een revolutie gebinnen.
sp is in mijn ogen 1 van de partijen die voor verandering kan zorgen. Mensen moeten informatie opzoeken over de partij waar ze op stemmen en hun hun programma lezen. Ik vind dat je dat wel op zijn minst kunt doen als kiezer, zodat je in ieder geval weet waar je op stemt.

Jammer genoeg is liegen in de politiek heel normaal geworden, nederlanders vinden dat blijkbaar normaal. We vinden het normaal dat de leiders van ons land zich niet meer verdiepen in het volk of gewoon waarheid zeggen. Politiek word te vaak gezien als carriere dan als een echte volksvertegenwoordiger.Door middel van een bepaalde taal klinkt het zelfs leuk als ze je je vertellen dat ze je gewoon naaien, je geld afpakken, en je weer meer belasting moet betalen. Mensen zijn niet meer dan melkkoeien, ze melken ons uit. Daar waar je vroeger om de extra's met zijn 2e werkte, zijn er nu genoeg gezinnen die ondanks dat er 2 inkomens zijn met moeite hun hoofd boven het water houden. Mensen die in de 30 a 40 a 50 a 60 zijn en hun hele leven hard hebben gewerkt hebben het risico dat ze hun huis kwijt raken, hun auto moeten verkopen en alles verliezen waar ze al die jaren voor gewerkt hebben. Dit is bv iets wat een normale politicus mischien wel weet, maar het probleem er niet echt van inziet(het is ver van je bed). Hoe kan het dat iemand die ontslagen word in de politiek na een groffe fout een goude handdruk krijgt, terwijl een normaal iemand blij is met een ww uitkering die hem net het hoofd boven water houd voor een half jaartje(wat is het verschil, omdat je al meer verdiend, heb je dan ook meer rechten) Hoe kan het dat bankiers miljarden krijgen van de staat om hun hebberigheid en de problemen die daarvan gekomen op te lossen, en daarna gewoon rustig verder gaan met hun winsthebberigheid. Juist daar waar mensen net te horen gekregen hebben dat ze moeten werken tot hun 67e,
Hoe kan het dat iemand die iemand anders vermoord/verkracht geen fatsoendelijke straf krijgt. Maar dat als de mensen dan zelf het recht in eigen handen nemen en hetzelfde doen met de dader wel een grotere straf krijgen???
We worden op enorm veel manieren betutteld, opvang bij opa en oma is niet goed meer, ze moeten naar de creche, wat.....uiteraard toch geld kost. Moeder of vader thuis laten voor de kleine gaat niet meer voor zoveel mensen.
Hoe kan het dat nederland tegen de eu heeft gestemd, en we er toch zo veel mee te maken hebe, en er zelfs regels zijn die de nederlandse regels overtreffen??
Oplichters lopen weg van een straf omdat het rechtsysteem niet werkt. tijd dat daar iets aan gedaan word, want mensen worden gewoon opgelicht. Er zijn soms zoveel bewijzen van, maar de oplichter is onaantastbaar???? De wet beschermt de oplichter?????????????
dat zijn dinge die ik belangrijk vind. Maar ik vind het ook belangrijk als men tegen mij zegt dat men daar iets aan gaat doen ik ze kan geloven. Bij de sp heb ik dat,

In een tijd als deze is het belangrijk om duidelijk te zijn naar je volk, Geen leugens of politiek spel, maar oplossingen
In mijn ogen is de sp de partij voor de minder bedeelde, maar jammer genoeg is daar juist de minste stemmingsopkomst onder

Maarja ik blijf hopen
succes natalie(en de sp)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: