6reacties

Van der Zanden: Nuts!

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondNog nagenietend van mijn vakantie in Noorwegen is een van mijn eerste werkjes het aanleveren van een column voor De Weblog. Welk onderwerp zullen we nemen?

Voor de hand ligt om iets te schrijven over de Kamerverkiezingen op 12 september maar nee, daarmee wordt u de komende weken nog volop geconfronteerd. Ik wil u in het kort informeren over één van de zaken die mij tijdens mijn vakantie is opgevallen: Statkraft, de Noorse, door de staat beheerde, energiemaatschappij.
Hoewel ik zeker geen expert ben op dit gebied zijn me wel een aantal zaken opgevallen. Inmiddels heb ik hierover wat meer gelezen en kom ik tot de voorzichtige conclusie dat Statkraft z’n zaakjes aardig geregeld heeft en dat de Noorse bevolking hier wel bij vaart. Statkraft is niet alleen energieleverancier maar vervult tegelijkertijd een aantal functies op het gebied van cultuur, sport, natuur, respecteren mensenrechten …………kortom een maatschappelijk verantwoorde ondernemer. Anders gezegd: een nutsbedrijf in dienst van de gemeenschap.

De reden waarom dit bedrijf mijn belangstelling heeft vindt zijn oorsprong in de stadsverwarmingproblematiek in de wijken Rijpelberg en Brouwhuis (zie De Weblog).
Al maanden probeert de SP fractie duidelijk te krijgen wat er in godsnaam toch aan de hand is met deze vorm van energievoorziening in onze stad. Natuurlijk hebben wij wel een idee, maar wij zouden onze vermoedens graag beantwoordt zien door het college. Daarom hebben wij weken geleden schriftelijke vragen gesteld waarop wij tot op heden nog steeds geen antwoorden hebben mogen ontvangen.

Gedurende deze periode ben ik lichtelijk geïrriteerd geraakt over de reactie op mijn telefonische navraag bij het gemeentehuis naar de stand van zaken. Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat “….de gemeente hierin geen partij is omdat de energiemarkt toch is geprivatiseerd”. Fout!
Ik ben van mening dat de verantwoordelijkheid van onze gemeente niet ophoudt bij het besluit tot privatiseren van een voorziening. Daar waar andere partijen ‘voorzieningen’ graag afschilderen als ‘uitkeringen of subsidies uit de zak van de belastingbetaler’, ben ik van mening dat je als overheid altijd verantwoordelijk blijft voor de kwaliteit van de basisvoorzieningen van je burgers. Of het nu gaat om de kwaliteit van de gezondheidszorg, het onderwijs, de woningmarkt, het openbaar vervoer of de energiemarkt. Ik wil nog verder gaan door te stellen dat het je verantwoordelijkheid is om daarbij alleen een keuze te maken op basis van de uitgangspunten van verantwoord maatschappelijk ondernemen.

Dus Gemeente Helmond, neem je verantwoordelijkheid op het gebied van de Stadsverwarming. Dwing duidelijkheid af bij de uitvoerder en communiceer op een duidelijke manier met je burgers.

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP