8reacties

Smeulders: Groene picknicks


In de politiek neemt een kleine groep politici besluiten die veel mensen aangaan. Het is van belang dat deze beslissingen kunnen rekenen op brede steun vanuit de gemeenschap. Als politicus is het daarom erg belangrijk voeling te houden met de achterban. Voor veel mensen is het een hoge drempel om de trappen van Boscotondo te beklimmen om een raadsvergadering te bezoeken of een fractievergadering bij te wonen. Contact houden met 'de burger' gaat dus niet vanzelf. Iedere politieke partij worstelt er dan ook mee om in contact te komen en te blijven met de mensen in het land, de provincie of de gemeente.

Zo ook GroenLinks in Helmond. Toen we hard nadachten over hoe de kloof tussen politiek en burger te verkleinen, opperde iemand plots een creatief idee: politieke picknicks! Ik zal toegeven dat ik in het begin de nodige twijfels had. Picknicks? Wie komt daar nu op af? Maar het verhaal klonk goed. Vraag interessante sprekers om te praten over zijn / haar werk, bezigheden of visie, omkader dit met live muziek en nodig voor deze bijeenkomsten niet alleen leden van GroenLinks uit, maar maak de picknicks toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Zo wordt de Helmondse burger op een laagdrempelige manier in contact gebracht met de politiek, en andersom.

Ondanks dat niemand ooit politieke picknicks georganiseerd heeft, besloten we het proberen. En waarom ook niet? In Noord-Amerika is picknicken in een park de normaalste zaak van de wereld.

Zoiets bedenken is een ding, het is natuurlijk de vraag hoe het uitpakt. De eerste signalen die me op mijn vakantiebestemming bereikten waren positief: de eerste twee picknicks waren blijkbaar erg leuk! Deze zaterdag was ik voor het eerst aanwezig om van dichtbij kennis te maken met het fenomeen 'politieke picknick'.

Al voordat de sprekers aan het woord kwamen, was het belangrijkste doel van de picknicks al behaald: de picknicks zijn inderdaad laagdrempelig! Het gezelschap bestond uit GroenLinks-sympathisanten, uit mensen die niets met ons op hebben maar juist de sprekers interessant vonden en uit winkelend publiek dat benieuwd was en aanschoof. De picknick ontwikkelde zich tot een sociale happening waar in totaal zo'n 25 mensen kwamen en gingen. Sommigen bleven tien minuten, andere maakten de volledige twee uur vol. De aanwezigen nuttigden een hapje en drankje terwijl ze aandachtig luisterden naar de sprekers Huib van Helmond Jong 2Gether en Rob van – jawel – De weblog van Helmond. Zij hielden een boeiend verhaal over hun initiatief, waarover vragen werden gesteld en discussies over werden gevoerd. Voor mij was de picknick in ieder geval een succes: in een relaxte setting heb ik wat opgestoken over twee interessante initiatieven en heb ik nieuwe mensen leren kennen!

Een politieke picknick in het Helmondse, dat moet natuurlijk verder groeien. Toch zijn we al erg tevreden met wat we nu bereikt hebben. Zonder overmoedig te worden – er zijn pas drie picknicks geweest – lijkt GroenLinks een manier gevonden te hebben om mensen samen te brengen en de politiek voor iedereen toegankelijk te maken.

Ik nodig heel Helmond hierbij dan ook van harte uit om bij de resterende vijf picknicks gezellig aan te schuiven en mee te kletsen, luisteren en lachen. De komende weken komen ondermeer de directeur van de Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond (SMO) Jürgen Feuerriegel, voormalig wethouder Jan van den Heuvel en voorzitter van de jongerenorganisatie van GroenLinks Jesse Klaver langs.

Wees welkom!

Paul Smeulders
Burgercommissielid

enter

Onze Helmondse politiciPaul
8 reacties
Reageer

Rob van de Weblog; Picknicken?? Tja, je moet iets nu de Velvet geen consumptiebonnen met vette hap meer sponsort!!!

@Ellen:
Volgens mij was je net zo vaak als ik voor die consumptiebonnen en lekkere hapjes bij de Velvet. Mijn alternatief daarvoor is jou blijkbaar duidelijk, maar wat is jouw alternatief geworden?
Overigens vond ik het erg leuk om bij die GroenLinks-picknick in een relaxte sfeer namens de weblog een woordje te mogen doen én vind ik die picknicks een geslaagd initiatief.

Rob van de weblog

Rob; ik ben eigenlijk nog steeds zoekende naar een alternatief maar het valt niet mee. Ik heb de kasteeltuinconcerten geprobeerd samen met een andere "consumptiebonnen en hapjes gebruikster" maar de concerten zijn nu weer afgelopen dus moet ik weer verder zoeken.
Overigens vind ik de GroenLinks picknick een leuk initiatief, laat ik daar duidelijk over zijn.

Mooi idee, ik las er al in de krant over. Helaas kan ik zatermiddags nooit.

Het was niet alleen huib hoor, ook nog Boyan & Johan die voor Helmondjong2gether spreekte. :D

Waarvoor hulde!

Ah, Boyan, kon je het nu niet laten? :P Achja, het was in ieder geval een intresante picknick waar ik nog een aantal leuke dingetjes hoorde. Misschien kom ik wel vaker langs, blijf je lekker up-to-date over wat de ivoren torens uitspoken.

zeker weten! :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: