3reacties

Smeulders: Helmond bouwt teveel

Column Paul Smeulders

Oktober 2007 heeft de gemeenteraad de Woonvisie Helmond 2007-2015 vastgesteld. In deze visie is opgenomen hoe het woonbeleid tot 2015 eruit zal zien. Ten aanzien van de woningbouwtaakstelling en het daarbij behorende woningbouwprogramma nam GroenLinks een duidelijk standpunt in. Zowel de maximum variant voor ongeveer 100.000 inwoners als de minimum variant van 95.000 inwoners in 2015 leken ons te ambitieus. GroenLinks vond én vindt dat in deze visie de groei teveel als doel op zich wordt gesteld.

Wij vroegen ons destijds al af of er wel voldoende vraag is om zo'n 1.000 woningen per jaar gelijktijdig af te kunnen zetten. Het bouwen van zoveel nieuwe woningen brengt risico's voor de bestaande wijken met zich mee. Wegtrekken uit de wijk omdat er meer aanbod is dan vraag kan leiden tot leegstand. En leegstand in bestaande wijken kan leiden tot een neerwaartse spiraal die moeilijk te keren is.

Vanwege de sombere berichten over de afzet van nieuwe woningen uitte de fractie van GroenLinks begin dit jaar opnieuw zorgen over de stedelijke ontwikkeling. Destijds bleek al dat de geplande productie voor de wijk Suytkade ernstig onder druk stond. De planning voor Brandevoort raakte verder achterop. Over de verkoop van het eerste deel van de Groene Loper hoorden wij zorgelijke verhalen. De verkoop van nieuwe woningen in Fase 1 herstructurering Binnenstad stagneerde, terwijl Fase 2 (Heistraat) en Fase 3 (omgeving Heistraat) nog in verkoop moesten komen. Om het over de ambitie van ruim 1000 nieuwe woningen in het Centrum nog maar niet hebben.

Ik haal deze voorbeelden aan om duidelijk te maken dat al vóór de financiële crisis bekend was deze projecten met problemen kampten. Alleen het College van B&W bleef destijds stellig ontkennen. Zij liet weten dat er geen redenen waren om zorgelijk te zijn over de afzet van de woningbouwproductie.

Toen kwam de financiële crisis erover heen. Sla nu de krant maar open en je leest de verhalen van experts die aangeven dat het in deze onzekere economische tijden ontzettend lastig lijkt te worden om alle nieuwbouwplannen door te zetten. Gelukkig lijkt ook het Helmondse College zich daar inmiddels van doordrongen. Wethouder Stienen sprak zich bij de begrotingsbehandeling enkele weken geleden niet voor niets zeer bezorgd uit over de voortgang van de woningbouw.

Het is van groot belang dat de Woonvisie zo snel mogelijk wordt bijgesteld. De eerste evaluatie daarvan die voor het begin van 2009 staat gepland lijkt me daarvoor een geschikt moment. Het is voor de stad immers van groot belang dat er reëlere doelstellingen worden opgenomen. Want met groei op zich is niets mis, maar groeien moet wel een middel zijn en geen doel op zich.

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter