5reacties

Van de Brug: Onbegrijpelijk…

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondIn de commissie Ruimtelijk Fysiek is op 21 augustus de gronduitgifte voor XperienceWorld besproken. Met verbazing heb ik kennis genomen van de gevoerde discussie.
In tijden van economische neergang durft een investeerder het aan om 14 miljoen euro te investeren in een uniek concept voor onze stad: XperienceWorld, een combinatie van leisure en horeca. De bedoeling is tot het realiseren van een robot en een rollercoaster restaurant en daarnaast zullen er tal van race simulators geplaatst worden. Verder kunnen de nieuwste games gratis uitgetest worden.
Het betreft hier een uniek concept dat nergens in Nederland te vinden is; en het betreft hier zeker géén gokhal!

De VVD is van mening dat wij ondernemers die willen investeren in onze stad moeten koesteren en zoveel mogelijk zouden moeten faciliteren. Vooral in de huidige economische tijd is dit van het allergrootste belang voor onze stad.
Al in een veel eerder stadium is de raad geïnformeerd over het feit dat er investeerders zijn, die juist nu hun nek durven uit te steken door te investeren in dit unieke concept in het centrum van de stad. Een ruime meerderheid van de raad kon zich toen wel vinden in dit initiatief.
Tot in de zomer, heeft het college de investeerder de tijd gegeven om dit project financieel rond te krijgen. Dit is ze gelukt, na waarschijnlijk veel moeite, gezien het huidige economische klimaat.
Het feit dat een groep investeerders “brood” ziet in dit concept, zou toch wel vertrouwen moeten afgeven, zou je zeggen…

Naar mijn mening zou het dan ook extra zuur zijn als nu ineens zou blijken dat deze ondernemer al die tijd aan het lijntje gehouden is en alle energie die zij in dit project gestoken hebben voor niets zou zijn geweest wanneer de raad dit plan bij de eerstkomende raadsvergadering zou afschieten.
Door deze mogelijke plotselinge omslag in de raad kan het vertrouwen wat er in het openbaar bestuur was, een flinke deuk oplopen. Of deze dan nog te herstellen is of juist tot meer schade zal leiden, valt dan nog maar te bezien.
Als dit de wijze is waarop wij met ondernemers omgaan, dan voorspel ik dat het voor de toekomst een stuk moeilijker voor de stad zal worden om (nieuwe) bedrijven naar onze stad te halen en te behouden. Dit kunnen wij ons als stad niet veroorloven! De overheid dient zich te allen tijde betrouwbaar te gedragen ten behoeve de continuïteit van de stad.

Investeerders die in Helmond willen investeren dienen wij te koesteren! En zeker niet weg te jagen! Zeker niet als wordt nagegaan dat XpercienceWorld:

  • prima past bij de centrumontwikkelingen en het door de Raad vastgestelde centrumplan van Busquets;
  • het huidige Havenplein versterkt;
  • aansluit bij de Food & Automotive speerpunten van de gemeente Helmond;
  • meer dan 60 arbeidsplaatsen met zich meebrengt; en
  • ook meer ruimte voor parkeren in Helmond met zich meebrengt.

Kortom ik vind het onbegrijpelijk dat partijen deze investeerder niet met open armen ontvangen. Dit project wordt immers NIET met gemeenschapsgeld gefinancierd. De gemeente Helmond loopt dan ook geen financieel risico.

Serge van de Brug
Raadslid
VVD