11reacties

Vd Brug: (H)eerlijker betaald parkeren


De VVD heeft bij de begrotingsbehandeling in november 2010 aandacht gevraagd voor de parkeerproblemen in onze stad. Wij hebben toen een motie ingediend om te komen tot een integrale parkeervisie voor de gehele stad.
Dit mede omdat het beleid wat tot dusver gevoerd werd, verouderd was en er bij onze inwoners van de stad het gevoel heerste dat de parkeertarieven een sluitstuk van de gemeentelijke begroting waren geworden. Persoonlijk had ik er nogal moeite mee dat je bijvoorbeeld in de parkeergarages wel voor een vol uur moest afrekenen, terwijl je net een kwartier je auto daar geparkeerd had. Dit is hetzelfde als dat je bij de bakker een half brood besteld, maar wel voor een heel brood moet betalen. Dit kan dus rechtvaardiger!
Verder was het voor menigeen frustrerend dat wanneer je de auto op een bovengrondse betaalde parkeerplaats parkeert en je net 5 minuten te laat bij je auto terug bent, de kans groot is dat je een prent te pakken hebt!

Wij zijn van mening dat het parkeerbeleid in het centrum klantvriendelijker gemaakt dient te worden dit door middel van de betaalmethode zoveel mogelijk te baseren op de feitelijke tijd waarop de parkeerplaats gebruikt wordt.
Mede door de stijgende parkeertarieven is het winkelcentrum minder aantrekkelijk geworden voor de bezoekers. En als er minder bezoekers naar het centrum komen, heeft dat weer zijn gevolgen voor de plaatselijke middenstand.
De VVD is dan ook ingenomen met het feit dat het college onze motie heeft overgenomen. In de afgelopen raadsvergadering werd het “Masterplan parkeren Helmond 2012” en het uitvoeringsprogramma “parkeergarages Centrum en real-time achteraf betaald parkeren” in stemming gebracht en aangenomen.
Met dit uitvoeringsprogramma beogen wij dat;

  • Bezoekers een rechtvaardiger tarief voor parkeren in rekening wordt gebracht;
  • Parkeren niet langer een belemmerende factor voor bezoekers is;
  • Meer bezoekers naar het stadscentrum komen;
  • De verblijfsduur van de bezoekers langer wordt;
  • Bezetting van de parkeergarages stijgt;
  • Doordat er meer bezoekers en voor langere tijd het centrum bezoeken, de omzetten en de werkgelegenheid bij het MKB een impuls zullen krijgen.
  • De aantrekkelijkheid van ons stadcentrum vergroot wordt en potentiële nieuwe ondernemers zich eerder in Helmond willen vestigen.

De motie die de VVD had ingediend met betrekking tot het parkeren had niet alleen betrekking op het stadscentrum van onze stad. Wij hadden ook aandacht gevraagd voor de parkeerproblemen in de wijken en bij de wijkwinkelcentra. Het college heeft hierin de toezegging gedaan dat zij in de loop van dit jaar nog met uitgewerkte voorstellen daartoe zal komen.
Een eerste aanzet is in ieder geval gemaakt. Wij zijn benieuwd naar het vervolg!

Serge van de Brug
Raadslid

Onze Helmondse politiciSerge
11 reacties
Reageer

Misschien moet Van de Brug de gemeente Helmond ook eens op een andere zaak aanspreken?
Door MKBedrijf Nederland wordt jaarlijks een lijst opgesteld over de betaalmoraal van alle Nederlandse gemeenten.
Wat blijkt uit het meest recente onderzoek?
Helmond staat op plaats 333. En is daarmee meteen de grootste wanbetaler van Noord-Brabant!

Goede actie, wist niet dat die oplossing via jullie kwam. Veel Helmonders blij met eerlijke parkeren, dat weet ik zeker. Want is gewoon oneerlijk anders met die tarieven.

@Ronald op maandag 16 juli 2012 om 20:55:

Welke oplossing heb jij inmiddels gezien? Ik begrijp uit het artikel van Serge van de Brug dat er een aantal suggesties zijn gedaan over een mogelijk nieuw parkeerbeleid in Helmond en dat het College op de gedane voorstellen van de VVD nog dit jaar zal gaan reageren.
Volgens mij is alles nog zoals vanouds.

Goede zaak dat het parkeerbeleid tegen het licht wordt gehouden. Het is mijns inziens echt het sluitstuk van de begroting geworden. Helmond heeft toch al niet het meest aantrekkelijke centrum en met die onrealistisch hoge parkeertarieven worden de bezoeker nog weggejaagd ook.
De bezoekers die het niet willen betalen zoeken een ander gratis alternatief en de bezoekers die het wel willen betalen gaan op zoek naar een meer volwaardig centrum voor hun geld. Er is genoeg te winnen met beter beleid, lijkt me.

Nu de parkeertarieven eens omlaag! De huidige tarieven in combinatie met het huidige centrum is alsof je naar de Aldi gaat maar AH-prijzen betaald...

In verhouding:
Eindhoven 2,20 euro
Woensel: 0,50 euro voor het eerste uur, daarna 0,50 euro per half uur
Den Haag 2,60 euro
Den Bosch 2,20 euro
Breda: 1,60 euro (parkeergarage), 2 euro (op straat)
Tilburg: 1,80 euro (parkeergarage) 2,20 euro (op straat)
Venlo: 1,70 euro

Helmond: 2 euro per uur. Veel duurder dan Woensel (met een groter centrum), niet veel goedkoper dan Eindhoven dat een veel groter centrum heeft. Ik heb niet de pretentie om te denken dat Helmond met Eindhoven zou kunnen concurreren qua centrum, maar we kunnen op z'n minst de drempel voor mensen in onze eigen regio kleiner maken om naar het Helmondse centrum te komen...

Jasper de Groot

@Jasper de Groot,
Gelukkig hebben we wel veel betere fietsenstallingen, die ook nog eens gratis zijn. Daarbij kan je ook nog eens een prijs winnen als je de fiets er stalt.

@Ad gelukkig, daar trekken we echt mensen mee die verder dan 5 kilometer van het Helmondse centrum afwonen...

Jullie vergeten met z'n allen dat de bereikbaarheid naar het Elkerliek Ziekenhuis steeds slechter wordt tijdens vooral de bezoekuren. Dit vooral voor ouderen!! Eerst werden de parkeergelegenheden uitgebreid, nu wordt daar de halve parkeerplaats weer volgebouwd. Het is meer dan schandalig te noemen dat als je op ziekenbezoek gaat, er een parkeerrekening is van pakweg 2 tot 3 euro. Voorbeeld: Je familielid is opgenomen, je gaat 2 maal daags op ziekenbezoek, dan ben je zo'n 4 euro of meer per dag kwijt. Reken maar eens uit wat je dit per week kost, als ons familielid daar een of meerdere mannden moet verblijven. Ander voorbeeld, mijn schoonmoeder moest plots naar de Eerste Hulppost en heeft daar voor onderzoek 5 uur vertoeft. Dat was dus een kleine 5 euro parkeergeld, voor mensen met een uitkering, cq AOW te triest voor woorden.Vergeten we derhalve dan ook maar dat de premie en eigen risico voor de zorg al zo schrikbarend hoog is? En dat we voor ons, of een ander ziek zijn ook nog moeten dokken? Het is te gek voor woorden dat we dit allemaal blijven pikken. Voorlopig zullen we maar eens in Deurne op bezoek gaan, de bereikbaarheid is er stukken beter en het parkeren is daar gratis! Nog even en de gemeente Helmond sluit zichzelf op in de binnenstad. Ik ga in ieder geval al zo weinig mogelijk naar het vaak onbereikbare centrum, met een te dure horeca enz enz.......

@Twan Peeters: Het betaald parkeren/bereikbaarheid van het Elkerliek is zeker een discussie waard maar valt volgens mij buiten dit topic.

Dat de gemeente Helmond zichzelf geen plezier doet met de slechte bereikbaarheid van het centrum en de veel te hoge tarieven (mooi overzicht @Jasper de Groot) staat als een paal boven water.

@Ad: De fietsenstalling zijn inderdaad gratis en zijn een mooi gebaar naar de inwoners die op fietsafstand wonen. Maar maakt het centrum niet meer aantrekkelijk voor de bezoekers. Zeker niet in de aantallen waar men in Helmond van droomt.

[quote]Wij hadden ook aandacht gevraagd voor de parkeerproblemen in de wijken en bij de wijkwinkelcentra. Het college heeft hierin de toezegging gedaan dat zij in de loop van dit jaar nog met uitgewerkte voorstellen daartoe zal komen.[/quote]
Vooralsnog gebeurt er weinig in de wijken,hier hoek[Heistraat-Hemelrijksdijkje] in de Heistraat is nog niet veel veranderd, er is een bord geplaatst[sinds 28-06] waar een parkeerverbod zou gelden, maar het staat nog iedere dag vol met geparkeerde auto's,de parkeerwachters lopen er langs,en doen niets,misschien zouden die iets meer geïnstrueerd moeten worden?
Zo wordt parkeren wel erg makkelijk gemaakt,en helaas nog steeds niet voor de bewoners,die een dure parkeervergunning hebben.

Of dit nou buiten deze topic valt Meneer Dan, daar heb ik geen boodschap aan. Het feit is dat ik de parkeergelegenheid rondom het Elkerliek verwerpelijk vind en dat hier laat gelden, zoals hier boven door aangegeven en beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: