27reacties

Q&A over sluiting Mother Nature’s Finest

Martijn Rieter van Helder Helmond stelde 7 schriftelijke vragen aan B&W over Mother Nature’s Finest. Vanwege de lockdown is deze winkel aan de Burgemeester van Houtlaan al 11 weken gesloten. Dat moet van de gemeente Helmond zo laat Rieter weten, want het Rijk staat de opening van deze winkel waar medicinale hennepproducten worden verkocht wel toe. Als gevolg daarvan ontvangen zij geen coronasteun. Rieter: “ambtelijk gaat iets gruwelijks fout binnen de gemeente.”
Hieronder staan zijn raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleidingen en slotwoord. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Afgelopen weken is Helder Helmond in contact gekomen met een aantal ondernemers met betrekking tot de coronacrisis. Ik hoef u niet uit te leggen dat ondernemers door de huidige crisis het al heel erg zwaar hebben. Ik wil u daarom extra aandacht vragen voor een wel heel erg schrijnend geval. Het gaat om Jan en Nancy de Kloe, uitbaters van Mother Nature’s Finest. Ze runnen een natuurwinkel met medicinale hennepproducten. Dit zijn ondersteunende middelen waar mensen met verschillende klachten baat bij kunnen hebben. Studies hebben dit aangetoond. De ondernemers weten geen raad meer en hebben hulp ingeschakeld van Helder Helmond.
Door de rijksmaatregelen mogen niet alle winkels open zijn tijdens de lockdown. Ook de uitbaters van Mother Nature’s Finest mogen niet open van de gemeente en krijgen geen uitleg waarom dat is. Terwijl dit wel mag van de rijksoverheid en de Kamer van Koophandel. De ondernemers zijn inmiddels 11 weken dicht. Op deze manier worden ze dubbel gestraft. Van de gemeente mogen ze niet open, wat resulteert in misgelopen inkomsten. En doordat ze van de rijksoverheid wel open mogen kunnen ze geen aanspraak maken op regelingen met betrekking tot compensatie.

  1. Wat is de reden waarom deze winkel niet open mag? Helder Helmond krijgt graag inzage van alle ambtelijke stukken die aantonen waarom de winkel dicht moet blijven.
  2. Zijn er nog meer ondernemers die door de huidige aanpak van de gemeente tussen wal en schip raken en dubbel geraakt worden? Graag een overzicht.

Er is een schouw geweest in de winkel. Ook na de schouw krijgen de ondernemers geen duidelijkheid van de gemeente en worden ze aan het lijntje gehouden. Afgelopen raadsvergadering heeft wethouder van de Brug toegezegd dat alle ondernemers duidelijkheid moeten verkrijgen waarom ze wel of niet open mogen.

  1. Waarom wilt de gemeente tot op heden geen duidelijkheid verstrekken waarom de winkel niet open mag?
  2. Wie heeft de procedure van de schouw in behandeling en wat is de huidige status hiervan?

Uit gesprekken blijkt dat er een verkeerde beeldvorming (verkapte coffeeshop) heerst vanuit de gemeente. Terwijl de winkel juist het tegenovergestelde is: een coffeeshop heeft verdovende middelen en deze winkel heeft alleen ondersteunende middelen die gewoon legaal zijn.

  1. Waarom wilt de gemeente deze winkel niet als een reform winkel zien? Graag met onderbouwing.

Er is ons ter oren gekomen dat de gemeente Helmond sinds 4 januari de medicatie ontneemt van deze uitbaters. De afgenomen producten zijn op recept van een arts voorgeschreven. De rechter heeft uitgesproken dat de gemeente deze producten moet vergoeden aangezien dit medisch noodzakelijk is. De uitbaters gaan zowel psychisch als lichamelijk snel achteruit als deze producten niet ter beschikking komen.

  1. Wat is de onderbouwing dat de gemeente Helmond deze onmenselijke aanpak hanteert? Helder Helmond krijgt graag inzage van alle ambtelijke stukken hieromtrent.
  2. De ondernemers willen al heel lang met de Burgemeester in gesprek. Waarom negeert de Burgemeester dat verzoek?

Om een lang verhaal kort te maken, de ondernemers worden al maanden van het kastje naar de muur gestuurd en zitten met de handen in het haar. Dit toont wederom aan dat er ambtelijk iets gruwelijks fout gaat binnen de gemeente Helmond. Helder Helmond is van mening dat we zo niet met Helmonders omgaan die hun stinkende best doen om hun hoofd boven water te houden. Ons bekruipt het gevoel dat ze op meerdere gebieden worden tegengewerkt door de gemeente. Vandaar deze vragen zodat de gemeente kan verklaren waarom er zo gehandeld wordt. En de oproep om zo snel mogelijk een oplossing te bieden voor deze ondernemers!
Gezien de ernst van de situatie graag zo snel mogelijk antwoord.

In de reacties hieronder staat een update.