20reacties

Q&A over terrassen tijdens de zomerkermis

Theo Heller en Manfred Smol van Forum voor Democratie stelden schriftelijke vragen aan B&W over de horeca-terrassen en de toegankelijkheid van winkels tijdens de zomerkermis. Helemaal onderaan zie je daarover een tweet van Heller met foto die werd genomen op de Markt ter hoogte van sushirestaurant MoJo.
Hieronder staan hun 4 raadsvragen (Question) voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Dit voorjaar hebben de inwoners van Helmond (e.o.) gelukkig weer kunnen genieten van de traditionele voorjaarskermis. Ook de zomerkermis staat reeds gepland van vrijdag 8 t/m woensdag 13 juli 2022. Van zowel winkeliers als horeca-uitbaters hebben wij echter vernomen dat de opstelling van de kermisattracties en bijbehorende zaken, bij hen tot inkomstenderving heeft geleid. Zo werd ons medegedeeld dat:

  • Winkelpanden aan het zicht van de bezoekers werden onttrokken, door de opstelling van de kermisattracties; hetgeen leidde tot minder aanloop van potentiële klanten;
  • Dat voor terrassen, naast de gebruikelijke kosten, extra diende te worden betaald;
  • Dat niet alle horeca-uitbaters hun terras konden/mochten gebruiken, aangezien de daarvoor normaliter gebruikte ruimte (vierkante meters) nu ingenomen werd door de genoemde attracties;
  • Dat de contactpersoon voor de kermis (voor de winkeliers en horeca) van buiten de gemeente Helmond komt en niet (voldoende) open stond voor vragen en argumenten van de winkeliers en horeca.

Wij vernemen dat na twee lange jaren met Corona-maatregelen, veel ondernemers (als ze deze periode al hebben ‘overleefd’) het zwaar te halen hebben. Evenementen als een kermis zijn bij uitstek geschikt om te trachten extra inkomsten te genereren. Daarbij vinden wij het van belang dat de ondernemers in het centrum van Helmond de vrijheid behouden om hun onderneming te kunnen blijven voortzetten, hetgeen bijdraagt aan de leefbaarheid, de gewenste dienstverlening en gezellige sfeer in ons stadscentrum.
Natuurlijk is het van belang dat de zomerkermis en/of andere evenementen in het centrum van Helmond georganiseerd kunnen blijven worden, maar wij zijn van mening dat dan ook alle ondernemers in het centrum hiervan in gelijke mate mee moeten kunnen profiteren.
Daarom de volgende vragen:

  1. Kan bij de opstelling van volgende kermissen en evenementen meer rekening worden gehouden met de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de winkels en horeca?
  2. Is het juist dat voor terrassen ten tijde van de kermis en evenementen extra moet worden betaald? Zo ja, waarom?
  3. Is het juist dat sommige horeca-uitbaters de mogelijkheid om een terras te gebruiken is verboden/ontnomen? Zo ja, waarom?
  4. Welke mogelijkheden zijn er om de getroffen ondernemers (financieel of praktisch) te compenseren?

In de reacties hieronder staat een update.