32reacties

Heesakkers: Stank voor dank

Mocht u de communicatie gemist hebben, sinds begin dit jaar hebben we als gemeente een nieuw afvalbeleid (diftar). Binnen één week vroeg Groenlinks (grootste partij in de raad) aan het eigen college al om betere communicatie over dit beleid. Beter laat dan nooit, maar wel vreemd.

Afgelopen week ging het in de gemeenteraad opnieuw over het afvalbeleid. Collegepartijen verenigden zich in een motie die opriep toch wel rekening te houden met gezinnen met jonge kinderen, vanwege de hoeveelheid luiers die in de grijze bak gaan.

Het college en alle coalitiepartijen voelen waarschijnlijk nattigheid vanwege de grote groep mensen die het nog altijd niet eens is met het nieuwe beleid. En zeg je nattigheid, zeg je luiers.
Collegepartij SP kwam dinsdag met dé opmerking van de raadsvergadering: ‘ik denk dat we op dat punt allemaal even hebben zitten slapen’. Ik wist niet dat de S van SP daarvoor stond.

Het CDA is vanaf het begin al tegen de diftar plannen geweest. Van 26 ophaalmomenten naar 6 (wanneer je als burger niet wil bijbetalen) is nogal een grote stap. Natuurlijk moeten we het afval goed scheiden en zou je soms best wel eens een ophaalmoment over kunnen slaan. En het probleem van luiers heb ik in november al aangekaart bij de wethouder, maar ze gaf toen aan dat het inderdaad niet altijd fris ruikt. Om er aan toe te voegen dat iedereen ‘natuurlijk nog altijd elke twee weken de bak buiten mag zetten’.
Sindsdien is ze zelf moeder geworden van een tweeling en is ook de Slapende Partij wakker geworden. En Groenlinks beseft dat je nieuwe plannen even aan de burger moet uitleggen, ook als burgers dat niet zo’n leuke plannen vinden.

Het CDA vraagt zich al vanaf het begin van de discussie rondom diftar af wat met het nieuwe beleid wordt opgelost. Wil je dat mensen beter scheiden? Leg dan uit wat er in welke bak mag. Wil je luiers apart inzamelen? Ga dat dan regelen. Als een oppositiepartij al in november het probleem van luiers aankaart, waarom luister je dan niet meteen als college maar wacht je tot je zelf tegen het probleem aanloopt?

Een hoop vragen, maar daarover volgt communicatie. En tot die tijd dus eens per twee maanden de grijze bak naar buiten om extra kosten te voorkomen. Dat gaat nog zolang het buiten -3 is, maar in de zomer geldt het motto: ‘stank voor dank’.

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA