Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.691 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

GGG Helmond

In onze kenniskwis schonken we al enige malen aandacht aan de brandweer van Helmond. Dat had steeds betrekking op de brandweer in een wat verder verleden.
Dit keer de foto die wij gisteren maakten. Zo zie je dat onze brandweer zich niet alleen met blussen bezig houdt. Wij hebben ons laten vertellen dat 2 duikers op zoek zijn naar de stadssleutel. Deze zou iemand in een boze (lees dronken) bui in het kanaal hebben gegooid.Behalve enige nog op slot zittende fietsen, werd er geen sleutel gevonden.
Wij zijn benieuwd of dit nog gevolgen heeft voor aanstaande zaterdag met de sleuteloverdracht. Zoals jullie wellicht weten, draagt de burgemeester deze dan over aan de prins van de Keiebijters.

  voor de actiefoto van de Helmondse Brandweer.

2 reacties:

he das toevallig!! ik heb de brandweer daar bezig gezien.. ik ben daar langsgefietst.

Beantwoorden

Voor zij die er niet bij aanwezig zijn:
Toespraak burgemeester ter gelegenheid van de sleuteloverdracht aan prins Briek de 34e op zaterdag 17 februari 2007 op het kasteel.

Hooggeachte Prins der Keiebijters, Prins Briek de 34e, wees welkom met uw gevolg in ons kasteel.

Wederom sta ik hier met de bijzonder aangename taak, die mij door mijn Hoge Raad is opgelegd: het overhandigen van de Stadssleutels aan de enige, die daarvoor elk jaar weer opnieuw in aanmerking komt: Prins Briek. Althans – maar daar ga ik voetstoots vanuit – als u en uw gevolg de proeven van bekwaamheid naar behoren zullen afleggen.

Hoogheid

Als voorafje even een kijk in de krant van gisteren. Ik moet het ED een compliment maken – dat komt niet elke dag voor, dus dat kunnen in hun zak steken – een compliment maken met de serie over het Helmondse carnaval in vroeger tijden. In 1965, zo las ik, is men na het opgraven van de Kei naar sportpark de Braak gegaan voor een – en ik citeer – 'volslagen zotte wedstrijd'. Ik constateer dat dat in die tijd kennelijk nog het vermelden waard was, tegenwoordig vindt om de twee weken een volslagen zotte wedstrijd op De Braak plaats.

Hoogheid,

Ik zal – geheel tegen mijn gewoonte in – proberen mijn toespraak zolang mogelijk te rekken op voorwaarde dat u dat straks bij de polonaise ook doet. Tezamen slagen we er dan misschien in om deze sessie tot 16.00 uur vol te houden. Precies het goede moment om onze onvolprezen marktkooplui te vragen zich bij ons aan te sluiten en hun zorgen even te vergeten. U weet: wij hebben de markt heringericht en zijn nu druk bezig ook de Markt (met een hoofdletter M) her in te richten, maar dat valt niet mee, hoogheid. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat de relativeringen, die bij carnaval horen, ook in dit dossier kunnen werken als de spreekwoordelijke olie op de golven. Als er tenslotte één feest is, dat saamhorigheid bevordert en voortzet, dan is dat wel het Helmondse Carnaval.

Hoogheid,

U verricht uw werk als hoogheid geheel op vrijwillige basis en dat siert onze stad weer extra. Want zoals u misschien bekend mag zijn, hoogheid, heeft onze gemeente de landelijke prijs voor het beste vrijwilligerswerk gekregen. Dat kan natuurlijk geen toeval zijn. De prijsuitreiking was een enorm feest, in aanwezigheid van een andere, ook onvolprezen Hoogheid, namelijk prinses Maxima. Mochten de Keiebijters op een gegeven moment op zoek gaan naar een Ereprinses, dan hoeven ze niet ver te zoeken, wat mij betreft. Een Zuid-Amerikaans tintje zou ons carnaval nog uitbundiger en tegelijk internationaler maken.

Hoogheid,

Het zal u wellicht niet ontgaan zijn dat ik sinds kort bij mijn zware werk ondersteund wordt door hulpburgemeesters. We hebben er een voor de uitvoering van de wet WMO, u bent zeker met hem bekend. En ik heb een hulpburgemeester gekregen in de persoon van de waarnemend voorzitter van de raad. Het enige wat mis kan gaan, dat is dat er een situatie ontstaat zoals bij Sinterklaas. Die heeft intussen zoveel hulpsinterklazen, dat niemand meer weet wie de echte is.

Hoogheid

Met al die steun houd ik met mijn tomeloze energie natuurlijk tijd over. Ik ga me daarom ook volop storten in het vrijwilligerswerk. Ik bied me aan als assistent-stadsarchitect, als assistent-stadshistoricus en als assistent-stadsdichter. Nu vraagt u zich natuurlijk af: kan ie dat allemaal wel. Op deze retorische vraag past vanzelfsprekend het antwoord: natuurlijk kan ik dat.

Hoogheid

Mijn eerste daad als assistent-stadsarchitect wordt het ontwerpen van een enorme zittingszaal met zo ongelofelijk veel zitplaatsen, dat zelfs de minsten mijner onderdanen de onvolprezen keiekletsavonden zouden kunnen bezoeken. Als assistent-stadshistoricus wil ik me gaan verdiepen in het erfgoed van Butske en Batske. Na al hun omzwervingen moet dat een interessant, maar vooral lang relaas worden.

Maar bovenal, Hoogheid, bovenal wil ik me gaan opwerpen als assistent-stadsdichter. Mijn sinterklaasgedichten zijn wereldberoemd in huize Jacobs. Het zou zonde zijn om dat talent voor Helmond verloren te laten gaan.

Als (bijna) afsluiting van deze sleutelspeech hierbij dan ook een proeve van bekwaamheid, maar dan van mijn kant in mijn hoedanigheid van assistent-stadsdichter.

Hoogheid,

'nen Hellemonder is een typ

Da graaft graag altijd heel erg diep

En zegt uiteindelijk dan : 't Is zonde

Ik krijg 't verdomme nie gevonden.

Dan gooit ie dus 't gat weer dicht

En dan ziet ie opeens het licht

En merkt dan fijntjes op heel droog:

Omhoog, ja Sammie, kijk omhoog

Want dan zie je pas "je van het"

Zo'n ding als de Ameideflat

Of zelfs als toppunt van de score

Een heel heuse Ameidetoren

Maar als je dat dan liggen laat

Raak je haast in een ver spagaat

Want ja, dat is dan ook wel waar:

Zo'n torentje dat weegt best zwaar.

Ik ben dan wel geen thesaurier

Maar 'k schat toch wel een ton of vier

En dat ligt als je't slikt vandaag

Toch altijd heel zwaar op de maag.

Maar een architect, dat is geen koper

Hij is een bouwer en geen sloper

Hij blijft de hoeder van 't honk

Van UPC tot Berkendonk

Hoe 't daar straks dan ook mee wordt

Misschien een home voor Helmond Sport

En financieel wel echt gewurgd

Dan noemen we dat Vanenburcht.

En raken we dan in de problemen

Moeten we maatregelen nemen

Dat gaat misschien dan eventueel

Heel materieel en financieel

Gewoonweg via het kasteel.

Dan zijn we de trubbel snel de baas

Want daar woont immers sinterklaas.

Tot zover mijn poëtische bijdrage aan dit grote feest, Hoogheid.

Graag wil ik met U en met allen, hier aanwezig, het glas heffen op een bruisend carnaval. Moge het ons allen goed bekomen, zodat we a.s. woensdag weer met nieuwe energie verder kunnen in het belang van onze goede stad. Graag geef ik nu het woord en de regie over aan uw ceremoniemeester.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *