Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.413 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

34reacties

Klik hier voor een uitleg van deze rubriek

Ons stadshart nieuwe stijl

Zondag 27 november is de feestelijke opening van de Veestraat en Oude Aa met de nieuwe veranderingen in het kader van de kwaliteitsimpuls. Nog niet zo lang geleden moest de Oude Aa juist veranderen in de vorm van een plasgootje om nu weer plaats te maken voor een stijl die aansluit bij de vernieuwingen zoals die ook in de Ameidestraat tot stand zijn gekomen.
Langzamerhand komen we wel tot iets, nadeel is echter dat het steeds maar weer veranderen, ontzettend veel geld kost. Dit alles moet weer aansluiten bij het Masterplan van Busquets dat medio 2006 van start zal gaan. Daarover is al veel geschreven. Logisch want met dit plan zal het hart van Helmond onherkenbaar veranderen. De meningen lopen uiteen. Wellicht niet bij iedereen bekend, maar helemaal definitief is het Masterplan nog niet. Dus je mening telt.
Zoveel is er al veranderd in Helmond zoals te zien op de oude ansichtkaart. Wie herkent nog de Markt, het Stationsplein en de boten door het kanaal? Het enige dat nog onveranderd bleef is ons kasteel en de Warande. Van de Warande zijn wij ook nog niet helemaal zeker dat het mag blijven. Want hoeveel goedkope huurwoningen van zo’n duizend euro per maand zouden hier kunnen staan?

 voor die ansichtkaart die we nog thuis hadden liggen.

34 reacties:

Met dank aan Ad en Tim die ons het onderwerp voor dit log aan de hand deden.

Beantwoorden

De lucht bij de middelste foto (kasteel) en de foto linksonder (station) is krek eender!!!!

Beantwoorden

@ De weblog van Helmond
Heeft Ad de kaart aan Tim verstuurd of andersom?

Beantwoorden

@KH:
Wellicht geven de reacties bij vraag 49 van Het WWWWW-spel je uitleg.

Beantwoorden

Helmond heeft veel verloren aan mooie dingen… wellicht is de tijd nu rijp om mooie dingen terug te brengen. En ja dat gaat geld kosten, die misschien volgens anderen aan meer urgente zaken besteed zouden kunnen worden. Helmond is niet meer Helmond van 30 jaar geleden, met veel armoe. De stad is gegroeid en nu mag Helmond ook eens een stad worden die kan en moet concurreren met Eindhoven.. want we worden nu niet voor niets de villavoortuin van genoemd…

Beantwoorden

Op zich vind ik dat masterplan wel goed. Als het aanzicht en de skyline van het Speelhuis en die paalwoningen vanaf de Watermolenwal maar zichtbaar blijven. Maar dat zal wel, lijkt me.

Beantwoorden

@Tim
Ik zou niet weten waarom de ene stad tegen de andere zou moeten concurreren. Dat is juist iets van een paar eeuwen geleden. Toen het ene vestigingsstadje het andere binnen viel. Waarom moet het ene prestige project nog groter worden dan het andere?

Wat Helmond betreft: In het centrum moesten eerst de stenen recht gelegd worden, daarna krom. Daarna moest er een fontein komen, ook een kiosk moest er komen om de gezelligheid op een hoger peil te brengen. Daarna moest het toch weer weg. Wagens op de Markt, daarna wagens er weer af, fietsen op de Markt, daarna weer eraf, misschien nu weer erop. Gevels aan het zicht onttrekken, nu moeten de gevels weer in het zicht. Op het Speelhuisplein moet het juist andersom daar moest het gebouw zichtbaar blijven, nu zal het aan het zicht worden onttrokken. De tuinen op het speelhuisplein moesten weg, nu moet er weer groen in de omgeving terug komen.
Meer winkels, meer parkeerplaatsen.
Eerst cosmetische ingrepen in de omgeving van de Markt om er vervolgens over een jaar of 2 met kraan-/vrachtwagens overheen te rijden en e.e.a. weer weg te breken.
Ik denk dat Helmond totaal aan het doorslaan is met dit centrumplan. Het levert mijn inziens niet veel meer op dan een gigantische financiële verplichting voor de komende jaren, veel werk en geld voor projectontwikkelaars/uitvoerders (wil overigens nog niet zeggen dat dit werk oplevert voor zeg maar Helmondse bouwvakkers.) En op termijn met al dat extra winkeloppervlakte veel leegstaande gebouwen. Ik denk dat dit laatste de kwaliteit en de uitstraling niet echt ten goede komt. Volgens mij heeft Helmond winkels zat, misschien zou er nog 1 of 2 formule’s bij kunnen, maar dat kan met gemak in de huidige panden ondergebracht worden.
Dus wat mij betreft moet Helmond zich, nu het nog kan, goed achter de oren krabben en het bij de huidig “kwaliteitsimpuls” houden die nu is uitgevoerd.

Beantwoorden

@Ad:
Je hebt wel gelijk. Want waarom inderdaad altijd maar weer alles op en neer veranderen. Ik pas mijn mening toch wel grotendeels aan. Deed het Eindhovens Dagblad (hoewel wel weer een heel vreemde kop zeg) vandaag ook las ik. En die schrijven nu opnieuw dat het Speelhuis straks verborgen is. 🙁 Zoveel regeltjes in ons land en in Europa, zouden er geen regels zijn die zoiets verbieden?
Kleinigheidje 😉 maar de Oude Aa is al 5 keer flink veranderd sinds die flats er staan.

Beantwoorden

Citaat van de website van de gemeente Helmond over de feestelijke opening van de vernieuwde Veestraat e.o.
“En voor alle aanwezigen ligt een cadeautje klaar. Zeker dus de moeite waard om op 27 november ‘s middags naar het Helmondse centrum te komen”.

Hoewel het voor de hand ligt te denken dat het druk zal worden moet er ook een waarschuwing geplaatst worden. De openingshandelingen zullen worden verricht door Houthooft en Tielemans. Van de laatste hebben we al een cadeau gehad, dus blijft over Houthooft. Zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent. 😉 😛

Beantwoorden

@Ad,

Als Helmond al winkels genoeg heeft, waarom gaan mensen dan naar andere steden om te shoppen omdat ze het hier in Helmond niet kunnen vinden? Bovendien hebben we al genoeg Wibra’s Zeemannen, Scapino’s etc. Mensen met een hoger inkomen uit de stad willen ook hun geld uitgeven en waarom zou je dat geld niet in Helmond houden ipv het naar andere steden dragen. En bovendien is erg makkelijk om al die oude koeien uit de sloot te halen. Inderdaad in het verleden hebben de verfraaiingen niet geholpen, geef ik toe, maar zeg nu zelf…zoals de Ameidestraat eruit ziet, het is wel mooi en de Veestraat ook. Waarom mag er geen mooie uitstraling zijn? Moet Helmond daarom maar een saaie stad blijven zonder uitstraling? En denk je nu echt dat de Helmonder gaat opdraaien voor de kosten die gemaakt gaan worden? Sorry maar dat vind ik echt onzin. En wees maar niet bang… denk je nu echt dat Helmond gaat bouwen wanneer ze bijvoorbaat weten dat de winkels niet ingevuld zullen worden? Toevallig weet ik dat er behoorlijk veel animo is voor Helmond. Als de stad niet gewild zou zijn zou er in het ‘oude’ centrum echt wel meer panden leeg staan, aldan niet met of zonder outlets.

Beantwoorden

@ Ad :: 25 november 2005 13:16
Dat is een mooie aangelegenheid om Pieter T. de kalender terug te geven. 😀

Beantwoorden

@Tim
Je wilt dus winkels in het hogere segment (zoals coenen? of hoort die daar eigenlijk ook nog niet bij)? Dat je met meer winkels het geld in Helmond houdt is maar zeer de vraag, veel winkeliers hebben hun winkel hier misschien wel, maar wonen niet in Helmond. Verder ben ik benieuwd wanneer de mensen uitgekeken zijn op de nieuwe indeling van de Ameidestraat en de Markt. Ik hoop dat de bomen die er staan niet erg gevoelig zijn voor bladluis, want dan kan je lachen in de zomer als je lekker op een terrasje zit. Maar goed dat zullen we ook wel weer zien.
Wat betreft de oude koeien. Och je weet een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Van het college in Helmond moet dat nog maar eens bewezen worden.
Uiteindelijk draait de Helmonder natuurlijk wel op voor de kosten, dat merk je nu al en dan is er nog niets gebeurt.

Beantwoorden

Kom net uit de stad. Op die leuke zwarte vlakken is al niet meer te lopen, zo glad zijn ze en bij de blokker buiten moet je goed profiel onder de schoenen hebben, anders glij je zo naar beneden.
Kan nog leuk worden zondag, als het zo’n weer blijft.
😛

Beantwoorden

wat ister zondag dan????

Beantwoorden

@Angie: Misschien dat Ad naar de eerste regel van de logtekst verwijst.

Beantwoorden

ohhhhhhhhhh 🙂
tja als ik thuis kom van mijn werk moet ik ook zoveel logs doorlezen dat ik al niet meer weet wat de hoofdtekst is …. soms wordt er ook zo afgedwaald he 🙂 … sorry lig ff in een deuk

Beantwoorden

Helmond, Helmond, Helmond. Waar gaan we heen?

Natuurlijk is het goed als de binnenstad verbeterd wordt.
Maar de vraag is wat verbeteringen zijn en wanneer die verbeteringen eens NIET in korte tijd helemaal anders verbeterd worden.
Drie (wellicht retorische) vraagjes:
Zijn die huizen in de Waart nu al versleten?
Het Speelhuis was/is toch iets om trots op te zijn?
Waarom niet van dat gebouw van Obragas een (door de jeugd als ik het uitgaanslog lees, zo gewenste) disco maken?
Dat het Helmond niets kost Tim, mag je ook mij met een kort sommetje laten zien.

Hopelijk blijft die wethouder trouwens wel zitten na de gemeenteraadsverkiezingen.
Want dan is de kans het kleinste dat de gepleegde veranderingen (die BAKKEN met geld kostten) de komende vier jaar tenminste niet opnieuw worden veranderd.

Beantwoorden

De Stad

Thuis heb ik nog een ansichtkaart
Met boot in de Zuid Willemsvaart
De Markt waar Bomans zat met pen
Atgier werd toen iets favoriets
Het zegt B&W waarschijnlijk niets
Maar het is waar ik geboren ben

Mijn stad, ik weet nog hoe die was
Voor’t kasteel stond nog gras
Eén station was nog meer dan genoeg
In de Wrant was nog iets te zien
Aapjes, flamingo’s bovendien
Die je aan paps hand gadesloeg

Refrein:
En langs het tuinpad van m’n vader
Zag ik de hoge bomen staan
Ik was een kind en wist niet beter
Dan dat ‘t nooit voorbij zou gaan

Wat leefden we eenvoudig toen…

De bijbehorende muzieknoten kan ik er helaas niet bijzetten. Wil je het voor jezelf zingen, de melodie van Het Dorp van Wim Sonneveld komt dan het dichtst in de buurt. 😉

Beantwoorden

Mooi gedaan Elvia

Beantwoorden

Mooie bijdrage Elvia 😀

Beantwoorden

de stad is nu niet alleen maar glad, maar er zijn ook meerdere gevaarlijke randjes gelegd, waar mensen vooral met bijv. sneeuw zich behoorlijk kunnen bezeren.. en om nou te zeggen dat ik het er nou echt zoveel mooier uit vind zien… ik vind het weggegooid geld! 🙁

Beantwoorden

misschien een idee om een petitie te houden mochten ze echt aan de Warande komen .. dat zou toch echt wel heel erg zonde zijn .. dus tot die tijd massaal blijven bezoeken dus !! 😀

Beantwoorden

Iemand enig idee wat het geschenk is wat Houthooft en Tielemans weggegeven hebben?

Beantwoorden

Is er niemand naar de opening geweest? Ik ben later nog wel in de stad geweest en het was echt een gekkehuis. Wat een drukte. Volgens mij trouwens ook de eerste keer dat de Boscotondogarage vol was.
Deze zondag heeft dus bewezen dat het centrum helemaal niet op de schop hoeft, volgens mij dan. 😛

Beantwoorden

Helmond kan de kosten die de verandering met zich mee gaat brengen,beter besteden. 😀

Beantwoorden

@Ad, dat geschenk was een taaitaai-pop.

Beantwoorden

Was die taai-taai ook symbolisch
😕

Beantwoorden

ik was ook in de stad (erg toevallig overigens) en ik zag allemaal piefkes bij de ‘van oorschot mode’ staan. ik dacht: ‘wat is hier te doen?’ Ik heb geen taai-taai gezien. en ook geen volk dat niet in de gemeenteraad zit… Dus was het echt wel zo’n doorslaand succes?

Beantwoorden

@Sjaan,
Weer terug van weggeweest. Dacht al dat je het hier voor gezien hield. 😮

Beantwoorden

@Ad, oh nee, ik ben soms even afwezig, maar kom altijd weer terug. Dat werkt voor de sportschool zo, maar ook voor de weblog van Helmond! 🙂

Beantwoorden

Jammer toch van dat mooie oude stationsgebouw!!
Maar in Eindhoven waren ze nog gekker, daar sneuvelde een prachtig raadhuisje.
Wat gaat er in Hellimond nog sneuvelen??

Beantwoorden

De Bakkerij aan de Heistraat is al helemaal gesloopt..
Heb ik bij mijn weten nergens iets over gelezen.
Wat komt hiervoor terug?

Beantwoorden

Wanneer valt het definitieve besluit eigenlijk?

Beantwoorden

@Pieter
vanavond komt het terug op de gemeenteraadsagenda

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *