Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 106.411 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
16reacties

In Brandevoort plaatst mHome vanaf begin volgend jaar 52 modulaire duurzame woningen. De 3-kamer woningen zijn bestemd voor de verhuur en geschikt voor 1 à 2-persoons huishoudens. De woningen zijn helemaal gemaakt van natuurlijke materialen. In dit nieuwe gedeelte van deze wijk realiseert Brainport Smart District een ‘proeftuin’ voor wonen en werken. Het project van mHome is een mix van sociale huur en vrije sectorhuur. Ook creëert zorginstelling ORO 6 Begeleid Wonen-plekken voor mensen met een verstandelijke beperking.
“Het is goed om te zien dat de ideeën en innovaties voor wonen in de toekomst in Brandevoort nu realiteit worden.” Dat zegt wethouder Cathalijne Dortmans om te vervolgen met: “Brainport Smart District zien we met elkaar als dé innovatieproeftuin van Nederland op het gebied van bouwen, wonen en samenleven. De woningen van mHome passen heel goed in deze visie als het gaat om duurzaamheid, circulariteit en gezondheid. Onze ambitie is om naast duurzaam en circulair ook vooral een sociaal samenhangende buurt te realiseren. De eerste bewoners die hier straks gaan wonen kunnen dus gezamenlijk hun buurt en leefomgeving mee vormgeven. Ik ben blij om te zien hoe betrokken ontwikkelaars zoals mHome op deze manier (samen met toekomstige bewoners) invulling geven aan het gedachtegoed van deze wijk van de toekomst.”
Nu de oplevering van de woningen dichterbij komt start de Nijmeegse projectontwikkelaar met het informeren van geïnteresseerden. Vanaf nu kan een ieder zich inschrijven voor de eerste informatieavond donderdag 2 december in wijkhuis De Geseldonk. Meer informatie en aanmelden kan via: https://mhome.nu/brandevoort/
In het opbouwen van de wijk staan de bewoners centraal. “Samen bepalen zij hoe hun leefomgeving vorm krijgt en de buurt tot leven komt”, aldus Erik van Bergen, projectleider mHome. Daarom is de projectontwikkelaar op zoek naar bewoners die willen meedoen, meedenken en meebeslissen in en over hun wijk. “Iedereen is welkom en iedere bewoner kan op zijn of haar eigen manier iets toevoegen aan de gemeenschap. Klusjes doen voor de buren, de gezamenlijke tuin onderhouden, meedenken over de inrichting van de gezamenlijke ruimtes, ga zo maar door.” mHome bouwt aan een wijk waarin bewoners elkaar opzoeken om de buurt te ontwikkelen, vorm te geven en tot leven te brengen. Toekomstige bewoners spelen hierin een cruciale rol.
De basis van dit concept bestaat uit 2 losse modules met veel mogelijkheden om te stapelen en schakelen. De modules zijn flexibel in functie en makkelijk te verplaatsen. De woningen worden gestapeld geplaatst. Rondom de woningen is veel ruimte voor gemeenschappelijk groen. Ook zijn er ruimten voor algemeen gebruik, met daarin bijvoorbeeld gezamenlijk te gebruiken wasmachines.
In deze nieuwe ‘buurt van de toekomst’ is het de bedoeling dat er verschillende mobiliteithubs komen waar bewoners gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld deelauto’s, elektrische bakfietsen of andere nieuwe, slimme vormen van vervoer. Het plan is dat er de komende jaren, naast de 52 mHomes, honderden woningen worden gerealiseerd. 

In de reacties hieronder staan updates.

16 reacties:

Dat is al lekker snel! Goede zaak!

Beantwoorden

Klinkt heel mooi, maar…

Ik heb ooit informatie over dit district gezocht, maar er bekroop me een gevoel van sociale controle van een niveau waar ik me niet prettig bij zou voelen.

Prima proeftuin voor een sociaal kredietsysteem. Misschien is een QR-code wel een idee? 😉

“Klèn Sjina.”

Beantwoorden

het mail adres in het artikeltje klopt niet. het eindigt met .nl maar moet zijn .nu

Groetjes Stefan

Beantwoorden
Stefan van den Heuvel

Interessen wat zijn de huurprijzen ?

Beantwoorden

Lekker klein wonen en ondertussen voor de ORO bewoners oppassen?

Beantwoorden

Van de week nieuws gezien? Daarin werdt eerst door de Gemeente Helmond ‘geroemd’ voor de ‘groene, schone lucht’ wijk, het toekomstige Brandevoort 2, ‘brainport smart district’, gezonde schone lucht. Lachertje! Men ademt daar meer vervuilende stoffen in of meer als elders in Helmond. Men prijst het de hemel in, groendprijzen opdrijven, huizenprijzen (nog) verder opdrijven en mensen (bevolking of mensen die interesse hebben) voor de gek houden. Zo was het vroeger ook al met de 2 mixers langs de Traverse! Miskoop 1e klas! Inmiddels aangesloten gemeente? € 220.000 ex BTW als ik me niet vergis? Prestige is de noemer, dat telt!

Beantwoorden

Update 1:
Officieel startschot van bouw van ‘de wijk van de toekomst’ in Brandevoort
Met het plaatsen van de eerste 4 duurzame, modulaire woningen werd er vanmiddag geproost met de eerste groep bewoners van de ‘wijk van de toekomst’. Wethouder Cathalijne Dortmans was er bij en heette hen welkom. Daarmee markeerde ze ook de start van de bouw van het nieuwe gedeelte van Brandevoort dat door de stichting Brainport Smart District wordt ontwikkeld.
Als welkomstcadeau kregen de nieuwe bewoners van de ‘proeftuin’ een tuinpakket. Daarmee kunnen ze, zo meldde het persbericht, alvast een mooie start maken met het aanleggen van de gemeenschappelijke tuin. De eerste 4 van de 52 modulaire woningen zijn door projectontwikkelaar mHome geplaatst op Telkesveld. Die straat is vernoemd naar Mária Telkes, een Hongaars-Amerikaans onderzoekster die in 1948 de eerste woning op zonne-energie bouwde.
Dortmans: “Na 4 jaar voorbereiding is het eindelijk zover. Nadat eind vorig jaar de allereerste bewoner van de wijk van de toekomst zijn intrek nam in de CASA-woning, worden nu de eerste modulaire woningen opgeleverd. De CASA-woning en het mHome project vormen samen de eerste sprekende voorbeelden van de innovatieve wijk van Brainport Smart District. BSD is niet zomaar een wijk, maar een proeftuin waar onder andere kennisontwikkeling, nieuwe manieren van samenwerken, duurzamere en slimmere woningen, een sociale, veilige en gezonde omgeving, CO2-reductie én slimme mobiliteitsoplossingen centraal staan. Maar ook een wijk die sterk inzet op community building en participatie. De bewoners bepalen samen hoe hun leefomgeving tot leven komt.”

Beantwoorden

Allemaal goed en wel en een mooi streven, maar wat er in die wei staat is spuuglelijk.

Beantwoorden

Update 2:
Q&A: (des)interesse in nieuwe manier van wonen in wijk van de toekomst

Pieter Vervoort van het CDA stelde gisteren schriftelijke vragen aan B&W over de 52 energieneutrale en duurzame modulaire woningen in Brainport Smart District (BSD). Er lijkt namelijk een gebrek aan geïnteresseerden te zijn voor de duurdere huurwoningen daar in ‘de wijk van de toekomst’ in Brandevoort. Helemaal bovenaan lees en via deze video zie je meer over de nieuwe manier van wonen in deze ‘proeftuin’.
Hieronder staan zijn 4 raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Het CDA heeft diverse malen gevraagd aan het college van B&W of er voldoende belangstelling bestaat voor de wijk BSD. Het antwoord van het college is telkens geweest dat er voldoende vraag is naar deze vorm van wonen.
Tot onze verbazing lezen wij in het ED van 30 april jl. dat er nu al bij diverse projecten grote problemen zijn terwijl er pas 4 woningen zijn opgeleverd in dit concept.
Oorzaak?
• Kosten stijgingen
• Belangstelling voor duurdere huur
• Belangstelling om op deze manier te willen wonen
Al met al zien wij nu al de eerste echte grote problemen op ons afkomen, terwijl de traditionele manier van woning in de stad wel worden verkocht of verhuurd, kunt u dit nader uitleggen?
Vragen aan het college:

  1. Bent u ervan overtuigd dat deze vorm van wonen past in Helmond?
  2. Heeft u met de ontwikkelaar gesproken over deze problemen? Zo ja wat zijn de uitkomsten van het overleg, zo nee wat is de reden dat u nog niet in gesprek bent gegaan en bent u bereid om met spoed met de ontwikkelaar rond om de tafel te gaan?
  3. Wat gaat u nu doen gezien de grote vraag naar woningen, er is nog altijd een zeer grote vraag naar traditionele woningen, zowel in de huur als in de koop sector.
  4. Bent u bereid om het concept los te laten en terug te gaan naar de traditionele manier van wonen.
Beantwoorden

Toen ik die woningen in het echt zag, werd ik meteen veel minder enthousiast als toen ik van de plannen hoorde. Ik vind ze niet mooi.
Maar ik denk dat het uitblijven van huurders ook door de slechte marketing komt. Zelf belde ik eind vorig jaar want was ook benieuwd naar de huurprijzen. Dat kunnen we u niet telefonisch vertellen mijnheer. Komt u gerust naar de info-avond. Of zoiets zeiden ze toen ik belde. Nou ja, dan haak ik snel af.

Beantwoorden

Allereerst is de informatievoorziening erg beperkt. Op de website zie je nergens plattegronden of mogelijkheden. Ook geen prijzen. Presenteer de woningen gewoon op funda dan krijg je meer interesse.
Daarnaast is het ook wel erg klein, en zou je meer willen weten over de gehorigheid van de huizen, en de opwarming van deze units. Ook de gezamenlijkheid van het project spreekt niet iedereen aan. Kortom : informatievoorziening is key.

Beantwoorden

Prijs! Tegenover aantal m2 is absurd😅

Beantwoorden

Dat krijg je als je afwijkt van de oorspronkelijke visie!

Beantwoorden

Op jullie Facebook stond een goede reactie van Caroline Dingen die eigenlijk precies zegt wat ik voelde:
Te duur ! En mij spreekt een ‘sociale gemeenschap’ niet aan. Het idee om een sociale buurt waar ieder elkaar helpt en dingen deelt past niet bij mij. Oo de website noemen ze al voorbeeld om voorzieningen zoals wasmachines te delen. Kijk fijne buren waar ke eens suiker aan kan vragen als die jou net op is is fijn, een fijne leefomgeving waar alles netjes is ook wel. Maar ik wil gewoon vanuit werk naar huis, de voordeur achter me dichttrekken en verder niks. Heb geen behoefte aan om in een mini commune te wonen waar men lief en leed met de buren deelt. Misschien begrijp ik de website verkeerd, maar dar is wat ik eruit haal.

Lijkt gvd inderdaad wel alsof een stelletje Woodstock-figuren uit de sixties daar een commune aan het oprichten zijn. Van mine wasmachine blie iedereen af. Koopt er zelf eentje, wel zo hygiënisch ook! Ik wil ook geen gemeenschappelijk tuintje waar iedereen van te voren van zegt mee te helpen en het na een jaar als je geluk hebt nog door een iemand gedaan wordt. Ik maak dat nu al mee op een galerij waar de gemeenschappelijke plantjes vaak weken lang geen druppel water zien.

Beantwoorden

Om gillend gek te worden, zulke bakken met prietpraat, waar niemand opzit te wachten.

Beantwoorden

Tip voor mHome: wees slim en maak parkeerplaatsen bij de woningen. Wie wil er nu 400 meter naar zijn auto op het parkeerterrein moeten lopen? Op een gewone zaterdag moet ik drie keer met de boodschappen sjouwen. Vanaf mijn oprit is dat mooi te doen, maar in de wijk van de toekomst moet ik dan alleen daarvoor al twee kilometer lopen. Ja daaaaag, dat vind ik geen fijne toekomst. 🙁 Als ik wil wandelen dan deed ik dat nu toch al. Niet dan? Ja toch!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *