Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.319 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

De jonge Helmondse ontwerper Dave Hakkens (1988) won het VPRO Toekomst Bouwdepot en de daarbij behorende 10.000 euro om zijn Precious Plastic verder te ontwikkelen. Dat werd gisteravond bekend gemaakt in de extra lange finale-aflevering van De toekomstbouwers van de VPRO op NPO 2.
Die omroep zette deze week 8 jonge denkers en makers in de schijnwerpers. In de eerste 4 afleveringen van dat tv-programma werden steeds 2 jonge ontwerpers geïntroduceerd die deelnemen aan de Dutch Design Week. De driekoppige jury koos per aflevering 1 finalist, de Helmonder versloeg deze 4 finalisten.
Dave Hakkens (1988) werd in 2013 wereldnieuws met zijn Phonebloks, een smartphone die uit losse onderdelen bestaat. Google adopteerde het project een maand later maar stopte vorig jaar met de ontwikkeling van de telefoon. Tijdens een wereldreis viel hem de enorme hoeveelheid afvalplastic op. Dave Hakkens: “Plastic is een waardevol materiaal, maar we gooien het makkelijk weg. Wat als mensen het nou zelf kunnen verwerken tot iets nieuws?” Daarom ontwikkelde hij een machine om plastic te recyclen tot nieuwe producten: het project Precious Plastic. Bijzonder daarin is dat alle kennis open source is: op de website kan een handleiding gedownload worden voor alle informatie, van blauwdrukken en gereedschap voor de container tot verkooppunten voor plastic. Zodoende kan iedereen zelf plastic recyclen. Zijn machines draaien inmiddels in Cambodja, Australië, Marokko en op zo’n 80 andere plekken, zie de wereldkaart.


In een reactie hieronder staat een update.

1 reactie:

Update:
Dave Hakkens vandaag: Dit weekend won ik 10.000 euro en nu is het op
In het Engels legt hij uit hoe hij dat uitgaf.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *