Buiten is het 19 graden, binnen zit al 15 jaar šŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 98.396 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Grote uitslaande brand in een garagebox aan de Forelstraat in Mierlo-Hout. Rookwolken waren tot in een grote omtrek te zien. De brandweer laat weten dat er asbest is vrijgekomen.
Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. De hulpdiensten zijn sinds de eerste melding om 20.31 uur massaal uitgerukt. Het is nog onbekend of er gewonden zijn gevallen bij de brand.

7 reacties:

“Brand meester” liet de politie 8 minuten geleden weten.

Beantwoorden

Mn ouders wonen er tegenover, schijnt echt heftig te zijn en er was een ontploffing te horen voor de brand begon.

Beantwoorden

Hou ramen en deuren gesloten in de buurt van de Forelstraat
Bij deze brand zijn geen slachtoffers gevallen, zo laat de gemeente weten.
Vanwege het vrijgekomen asbest adviseren de hulpdiensten eenieder in de directe omgeving de ramen en deuren te sluiten. Ook wordt geadviseerd niet naar de Forelstraat te gaan. De directe omgeving is afgezet.
Wat kun jij zelf doen?

  • Voorkom dat stukjes asbestcement in jouw woning terechtkomen, bijvoorbeeld via je schoenen, fiets, kinderwagen e.d. Trek je schoenen buiten aan en uit tot dat je wijk is schoongemaakt.
  • Ga in gĆ©Ć©n geval zelf de omgeving van je huis schoonmaken. Alleen als er stukjes asbest het in- en uitgaan van uw huis belemmeren, kun je die stukjes met een zachte bezem opzij schuiven. Daarna moet je die bezem buiten bij een afvoerputje goed afspoelen met water. Het door jouw opzij geschoven materiaal zal door personeel van een deskundige bedrijf moeten worden opgeruimd.
  • Voorkom dat kinderen gaan spelen met stukjes asbest. Zorg dat je kinderen niet in het gebied komen waar asbest kan liggen.
  • Wanneer jij buiten het afgezette gebied stukjes asbest aantreft, meldt dit bij het informatiepunt van de gemeente, op werkdagen tussen 09.00-17.00 uur: telefoonnummer 14 0492

De hulpdiensten doen onderzoek naar het type asbest en het verspreidingsgebied.

Beantwoorden

Vanavond gaat het opruimen van start. Uit onderzoek blijkt dat er asbest in het gebouw zat. In het gebied buiten de brandhaard zijn er ook asbest-resten terecht gekomen. De asbest-resten worden volgens de wettelijke normen opgeruimd. Het gecertificeerd bureau Search heeft in kaart gebracht waar het asbest is aangetroffen (zie kaart hieronder). OCT Sloop- & Milieutechniek, die door de gemeente is ingehuurd, gaat de asbest in het gearceerde gebied opruimen. Omdat deze werknemers bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in contact komen, dragen zij beschermende kleding. Voor bewoners is het risico zo klein dat ze geen beschermende kleding nodig hebben. De medewerkers van OCT kunnen zich legitimeren. Mocht er asbest in uw tuin zijn aangetroffen dan bellen de OCT-medewerkers bij u aan. De gemeente vraagt u of u hier medewerking aan wilt verlenen.
.
Het betreffende gebied blijft afgezet totdat het vrijgegeven wordt. Mensen mogen het afgezette gebied niet betreden, omdat er dan de kans aanwezig is dat er asbestdeeltjes mee de woning in komen. Alle bewoners kunnen -buiten het afgezette gebied om- hun woning betreden.
.
Wat te doen als bewoners in het gebied asbest vermoeden op eigen terrein?
Mochten bewoners vermoedens hebben dat er -na het opruimen door OCT- asbest op uw terrein ligt, dan vragen wij hen dringend om:
1. contact op te nemen met Rudy Schroijen, tel. 0492 587546; email: [email protected], om te bekijken hoe het opgeruimd kan worden.
2. de opstalverzekeraar of verhuurder direct op de hoogte te brengen dat er waarschijnlijk asbest op of om de woning is.
Op de site van het Ministerie van I&M staat meer informatie over asbest.
.
Kaartje met opruimgebied

Dat liet de gemeente zojuist weten.

Beantwoorden

Vervuiler betaald neem ik aan?

Beantwoorden

Donderdag zijn alle asbestresten opgeruimd
De particuliere tuinen in de Forelstraat en Rogstraat waar asbest is gevonden, worden schoongemaakt. Dit werk is naar verwachting donderdag 4 juni klaar. Daarmee is dan het gehele gebied opgeruimd. Dat laat de gemeente vanmiddag weten.
OCT Sloop- & Milieutechniek was vrijdag nog bezig met het handmatig opruimen van de asbestresten in de straten en plantsoenen in de buurt. Alle toegangspaden naar de woningen waren toen inmiddels vrijgemaakt.
Zodra al het werk klaar is, gaat de gemeente bepalen hoe het gesnoeide en schoongemaakte openbare groen weer op niveau gebracht gaat worden.

9 Foto’s van deze brand vorige week in de Forelstraat in Mierlo-Hout.

Beantwoorden

De gemeente laat het volgende weten over deze brand:

Op maandag 25 mei 2015 heeft een brand gewoed in de garage/berging van het pand Forelstraat 12. Gebleken is dat hierbij asbest is vrijgekomen, afkomstig van de dakbedekking van de berging. De asbestresten hebben zich verspreid over een aantal percelen aan de Forelstraat en aan de Rogstraat.
Ook openbaar gebied is daarbij verontreinigd.
Op dinsdag 26 mei 2015 is contact opgenomen met de opstalverzekeraar van het pand Forelstraat 12.
Ook is van gemeentewege een onderzoek ingesteld naar de aard van de verontreiniging en de noodzakelijke aanpak. Die dag is geen helderheid gekomen over het al dan niet inschakelen van een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf door deze verzekeraar.
In verband met mogelijke gezondheidsrisicoā€™s en kans op verdere verspreiding van de asbestresten is door ons besloten spoedsheidshalve bestuursdwang toe te passen door zelf een asbestverwijderaar in te schakelen. Dit bedrijf, Sloop en Milieu Techniek (OCT), is diezelfde avond aan het werk gegaan. De bewoners van de woningen in het betreffende gebied zijn hierover tijdig op de hoogte gebracht (26 woningen).
De opruimactie in het gebied is gefaseerd uitgevoerd. Wij hebben besloten om op een aantal particuliere percelen de asbestresten te laten verwijderen teneinde besmetting van aangrenzende, inmiddels schoongemaakte, percelen te vermijden. De schoonmaakoperatie is op donderdag 4 juni 2015 afgerond, waarna het gehele gebied is vrijgegeven.
De gemeente heeft regelmatig contact met de betrokken bewoners gehad. Tijdens een inloopavond op 4 juni 2015 zijn de bewoners van het betreffende gebied geĆÆnformeerd over de afronding van de saneringsoperatie. Wij hebben van hen constructieve medewerking bij deze saneringsoperatie gehad.
De kosten van de uitgevoerde sanering – voor zover deze niet door derden of verzekeraars van de verschillende panden worden vergoed – worden middels een collectief kostenverhaalbesluit in rekening gebracht bij de eigenaar van het pand Forelstraat 12. Bij de tweede Berap zullen wij uw raad naar verwachting inzicht kunnen geven in het verloop van de financiĆ«le afwikkeling van deze saneringsoperatie.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *