Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.584 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

Dankzij een Helmondse haak landde maandag een JST voor het eerst op een vliegdekschip, zie de video onderaan. Volgens de website van de Amerikaanse marine is met deze succesvolle landing voor de westkust van de Verenigde Staten luchtvaartgeschiedenis geschreven.
Bij het JSF-project (geschatte kosten in april 318 miljard euro) bleek het landen op een vliegdekschip 1 van de 5 grootste problemen te zijn. Het Helmondse Fokker Landing Gear was maar liefst 9 jaar bezig met de ontwikkeling van deze landingshaak voor de F-35 Lightning II (zoals de JSF tegenwoordig heet). Er wordt nu zo’n 2 weken getest, daarna krijgt de haak (als het goed is) over een jaar de felbegeerde ‘full qualification’.
De landingshaak (ook wel vanghaak genoemd) zorgde ervoor dat het toestel met een snelheid van 241 km/u in 2 seconden stilstond op het Amerikaanse vliegdekschip. De enorme krachten die daarbij vrijkomen, vragen het uiterste van het materiaal. Als 1 van de oneindig veel testen bij Fokker werd met de haak een gewicht opgetild dat gelijk staat aan een Boeing 747.
Niet alleen de haak, maar ook de bekabeling en luiken van de Joint Strike Fighters worden gemaakt bij Fokker Landing Gear dat sinds 2008 in Helmond is gevestigd. Bij dit bedrijf werken in totaal zo’n 250 mensen in het fabriekspand aan de Grasbeemd op het industrieterrein.

6 reacties:

Dat is iets waar we als Hellemonders trots op mogen zijn. En zo is er nog veel meer moderne Helmondse industrie . We mogen dat best ook iets meer uitstralen. (Zou een mooi sponsor voor HS kunnen zijn

Beantwoorden

Als we eens een lijst opstellen van alle Helmondse industriële producten die internationale bekendheid genieten? Dat is nog eens Helmond-promotie en kan tevens de eigenwaarde vergroten van de soms wat negatief ingestelde Helmonder ten opzichte van zijn stad.
Jan (import).

Beantwoorden

Geweldig, ik ben trots op Helmond en wat we kunnen! Wat een knap staaltje werk!

Beantwoorden

Eindhoven mag dan wel de gekste of slimste genoemd worden. Nou vlak de Helmondse regio ook niet uit. Dat zie je wel weer. Zonder die Helmondse “haak” zou die JSF toch mooi in de plomp zijn gepleurd!
Proficiat mensen van de Helmondse industrie van Fokker Landing Gear!

Beantwoorden

Zo hebben ze een aantal jaar geleden ook de ‘Fokker Mud Lander” ontwikkeld. Dit toestel staat beter bekend onder de naam “Modder Fokker”

Beantwoorden

Trots! ik hoorde van een werknemers bij Fokker dat ze vanuit hier in Helmond maandag live meekeken naar die landing. De spanning vooraf was de snijden, de blijdschap naderhand alsof ze wereldkampioen waren geworden. Mooi, echte emoties.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *