6reacties

Peijs: burgerinitiatief = revolutie!

In 2017 opende herstelschool Nei Skoen haar deuren in Mierlo-Hout. Het was geen gemakkelijke weg geweest om daar te komen. De initiatiefnemers wilden een vrijplaats zijn waar niemand wordt lastiggevallen met etiketten en diagnoses, voor Helmonders die kampen met grote tegenslagen in het leven zoals verslaving, psychische problemen of schulden. Wat al snel duidelijk werd was dat iedereen vindt dat er voor deze mensen een goede en fijne plek moet zijn, maar niemand wil dat die plek bij hem in de straat is.

Gelukkig zijn de grondleggers van Nei Skoen dusdanig optimistisch van aard en kunnen ze wel tegen een stootje. Ze zijn na enige tijd met hun herstelschool geland in Mierlo-Hout. And the rest is history, zullen we maar zeggen. Nu zijn ze zelfs genomineerd voor een Appeltje van Oranje voor hun baanbrekende werk. Als u nog niet op ze gestemd heeft, doe dat dan snel op de website van Het Appeltje van Oranje.

Het is niet altijd makkelijk voor bewonersinitiatieven om hun weg te vinden door de wirwar aan regels en voorwaarden die onder andere de gemeente stelt. En de gemeente heeft de mond vol van burgerparticipatie, maar in de praktijk is dat nog te vaak een beleidsterm en nog bepaald geen manier van werken. Loesje van de posters zegt niet voor niets “Burgerinitiatief. Waarom noemen we dat niet gewoon revolutie?”

Terwijl in deze tijd waarin steeds meer mensen zich afkeren van de traditionele overheid, we juist toe moeten naar nieuwe vormen van samenwerken. Albert Jan Kruiter en Bram Eidhof stellen op het platform Sociale Vraagstukken, “dat voor een democratie niet per se een overheid nodig is. Samen een initiatief starten dat een deel van ieders belang behartigt, is immers ook democratie.” We zijn ook echt allemaal de overheid. De gemeente heeft voor dat bewustzijn een belangrijke rol. Een belangrijke rol om zichzelf af en toe wat kleiner te durven maken.

Op dinsdag 19 januari organiseert de gemeenteraad een webinar over Participatiebeleid. Daarin horen we van een aantal Helmondse bewonersinitiatieven over hun eigen ervaringen. En we horen ook hoe je als inwoners taken van de gemeente kunt overnemen, als je denkt dat je het beter kunt. Dat is namelijk een wettelijk vastgelegd recht: Right to Challenge. Constateert u nu dat het al 19 januari is geweest? Het webinar is terug te kijken op het Youtube kanaal van de gemeente Helmond.

Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond