56reacties

Plastic wel of niet apart buiten zetten?

Plastic Heroes-zakken HelmondGroenLinks Helmond wil van burgemeester en wethouders weten wat de gemeente gaat doen om meer mensen te bewegen hun plasticafval in de daarvoor verspreide zakken te doen. Rudi van der Made heeft daarover schriftelijke vragen aan het College gesteld.
In de afgelopen weken zijn in heel Helmond aparte zakken uitgedeeld waardoor mensen hun plasticafval nu voortaan gescheiden aan de ophaaldienst kunnen meegeven. Van der Made constateert nu dat bij de eerste ronde van het gescheiden inzamelen van dit plastic maar weinig mensen een zak buiten gezet hebben.
Het doel van de gemeente is dat dit jaar 1/3 van de huishoudens aan de plasticinzameling meedoet. Helmond sluit daarmee aan bij de landelijke campagne om plastic afval te scheiden. Volgens GroenLinks wordt dat percentage op geen stukken na gehaald. Zoals bekend zaten in de bijgeleverde folders de nodige fouten en is het voor veel mensen onduidelijk wat wel en niet in de plastic zakken hoort. Bovendien stelt de gemeente in de folders ten onrechte dat de burger door deze afvalscheiding geld kan besparen omdat de grijze bak minder vaak geleegd hoeft te worden. In Helmond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Laarbeek, betalen we echter een vast bedrag, onafhankelijk van hoe vaak of hoe vol de grijze bak aan de straat gezet wordt.
Dat is voor Van der Made aanleiding om het College van B & W te vragen om alsnog een gedifferentieerd tarief voor afvalstoffenheffing te (her)overwegen, waarbij per keer of per gewicht wordt afgerekend.