Buiten is het 17 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.470 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

100 Jaar geleden werden de eerste sociale Helmondse huurwoningen opgeleverd. Door de woningwet van 1901 kregen gemeentes financiële steun van het rijk om woningbouwverenigingen arbeiderswoningen te laten bouwen. De bewoning van slechte en ongezonde woningen (krotten) moest daardoor onmogelijk worden en de bouw van goede woningen werd bevorderd.
Net als in de rest van Nederland, werd er in 1903 in Helmond een gezondheidscommissie geïnstalleerd. Die hield zich bezig met de slechte hygiënische omstandigheden van arbeiderswoningen en deden jaarlijks verslag en aanbevelingen voor verbetering. Pas in 1912 werd Helmonds eerste woningbouwvereniging opgericht: Volksbelang met Piet, de man van Anna de Wit, als voorzitter.
Helmonds eerste 50 sociale woningbouw verrezen vanaf september 1915 aan de Advocaat Botsstraat en de Van Brusselstraat (zijwegen van de Heistraat). De aannemingssom bedroeg ƒ 98.705 (aldus Giel van Hooff in de uitgave Volksbelang 90 jaar verenigd). Met Pasen 1916 waren alle 50 ‘zeer nette en geriefelijke’ al bewoond.
100 Jaar later zijn er circa 15.000 corporatiewoningen in onze stad. Dat is ruim 40% van het totale aantal huizen. De gemeente en de Helmondse woningcorporaties willen op een feestelijke manier stil staan bij deze verjaardag. Op woensdagmiddag 1 juni organiseren zij een symposium voor mensen die betrokken zijn bij de sociale woningsector. Tijdens het symposium wordt een film getoond die een beeld geeft van de ontwikkeling van de sociale woningbouw in Helmond de afgelopen 100 jaar. Zodra wij dat filmpje hebben, zetten we dat in de reacties hieronder.
Later dit jaar zijn er activiteiten voor de huurders van de Helmondse corporaties.

10 reacties:

Sociaal ?

Beantwoorden

als het maar geld oplevert !

Beantwoorden

ik betaal een derde meer als mijn vader 23 jaar geleden en toen waren het nog guldens nota bene .

Beantwoorden

Het beloofde filmpje:
Tijdens het symposium werd vanmiddag de onderstaande film vertoond. Middels deels unieke beelden (aldus de gemeente) zie je de ontwikkeling van de sociale woningbouw in Helmond de afgelopen 100 jaar.
Voor wie het niet meer weet: in 1915 waren er in onze stad 0 sociale huurwoningen. Arbeiders (met vaak grote gezinnen) woonden in kleine én ongezonde krotwoningen. Nu is ruim 40% van alle 39.407 Helmondse huizen een corporatiewoning.

Beantwoorden

Mooi gemaakt Eddie 🙂

Beantwoorden

Elske van Osch maakte de bovenstaande foto vanochtend bij woningbouwvereniging Volksbelang. Tijdens het symposium maakte Stephanie Nooijen de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

Goeie informatie is nuttig en het is leuk om je eigen woonomgeving in beeld te zien

Beantwoorden

Inspirerend te zien hoeveel er mogelijk is als er maar een breed gedragen visie is welke kant het op moet.

Beantwoorden

Boeiend en informatief (geschiedenis)filmpje. Complimenten daarvoor.

Beantwoorden

Vroeger kreeg ik een biertje voor 25 cent (dat is ook uit de tijd van de guldens nota bene)…

Nederland is uniek in de wereld met haar goede, betaalbare sociale woningbouw. Zeker als je een klein inkomen hebt is een betaalbaar huurhuis gewoon noodzaak. Een dikke pluim voor alle mensen die er al 100 jaar dagelijks voor zorgen dat wij hier in Helmond prettig kunnen wonen. Van Lev-groep tot woningcorporatie, van maatschappelijke opvang tot zorgorganisatie, van politie tot gemeente en niet te vergeten al die vrijwilligers in de wijk. Dat is ook helmond…

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *