26reacties

‘2033 Helmond, bijzondere stad’

In 1992 vond mijn echtgenote Herma een baan in een stad het Zuiden van Nederland: Helmond. Vanaf 1997 zijn we met designbureau GBO hier gevestigd. Natuurlijke kende ik de naam en hoorde van alles over deze metaal- en textielstad. Helmond ligt toch vlakbij Eindhoven in Limburg in de buurt van de A50? Een ideale locatie in de euregio precies tussen Duitsland en België. Waar je Helmond binnenkwam: houthandel, autosloper, spijkerfabriek en een vaag gebouw van Volvo. Daarnaast heeft Helmond een prachtig kasteel uit 1325.
2013. Alles aan deze stad is nieuw: Suytkade, een nieuwe Cacaofabriek, Groene Loper, Brandevoort. Een attractief centrum, leuke kasteeltuinfeesten en Artimond. Een hotel boeken wordt nu een feest in een stad waar je in de avond kan dineren aan het kanaal met LED verlichting en uitzicht op het kasteel. De Traverse is veranderd in een creatief spektakel met bloempotten. Het kasteel en de gracht horen nog steeds bij elkaar. Elke keer zijn ze voorzien van een andere kleur. Vlisco projecteert de laatste trends op haar gevel. Er is een keuze gemaakt uit de succesvolle doelgroepen: Food en Automotive. Beide staan nu als een huis met een eigen Campus, testbanen en Food & Fresh Lab. We zijn op de goede weg.

In 20 jaar zien we een complete verandering van deze bijzondere stad in het Zuiden van het land.
We zijn benieuwd hoe Helmond er over twintig jaar uit gaat zien. Laten we eens kijken in de glazen bol van 2033. Het kasteel staat er dan meer dan 700 jaar. Slimme intelligente wegen en zelfdenkende kruispunten. Zebrapaden zijn niet geschilderd maar worden verlicht en geprojecteerd. Naast solar halen we in Helmond onze energie uit asfalt. De auto (als die er nog is) beweegt uit zichzelf. De Traverse is een groen Central Park waar men veilig en vriendelijk met een Hypercosi (nieuwe Maxicosi) kan wandelen. In het weekend plukken de Helmonders daar hun kruiden en kweken eigen thee.
De Groene Campus is een opleiding trendsettend in Europa. De Automotive Campus heeft locaties wereldwijd. Het Foodpark heeft verschillende nieuwe groenten- en fruitsoorten ontwikkeld met wereldwijde licenties. Proeffabrieken draaien volop om de eerste testseries in de markt uit te proberen. De frikandel kent zijn vijfde generatie met insecten als ingrediënt. Mede door de Culturele hoofdstad (dan 15 jaar geleden) heeft Helmond zijn Automotive Theater en Food Colosseum. Het Flitspad is inmiddels in de regio overal toegepast langs snelwegen. Nat worden op dit fietspad is onmogelijk door een speciale CO2 bevriezingstechniek met nanotechnologie. Het kasteel staat nog steeds te pronken voor Vlisco vlakbij het kanaal.
Helmond de vijfde stad van Brabant doet het ook in de toekomst op zijn eigen manier. In 2033 blijven wij een bijzondere stad in het Zuiden van het land.

Jeroen op ten Berg,
directie GBO