Buiten is het 17 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.131 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Onze Ambassadeurs

Samen met de Gemeente Helmond wordt er hard gewerkt aan de ‘Pilot Vraaggericht Ontwikkelen Werklocaties’. Het gaat hier om huisvestingsvraagstukken van bedrijven in al hun facetten. Wij hebben het dan onder andere over nieuwbouw, herstructurering van de bestaande omgeving, ontwikkelen van nieuwe terreinen, goede invulling geven aan achterblijvende locaties, kortom: vraag en aanbod.
Lees verder »

5reacties

Bij Vrijwerkers kunnen we ons voorstellen dat je soms, van je werkgever, een dagje thuis mag werken, fijn, aan de keukentafel of op zolder. Je deelt je eigen tijd in, doet een afwasje of maakt een wandeling zonder dat de baas het ziet. En die vindt het best, zolang je je “target” maar haalt. We kunnen ons ook voorstellen dat je een (startende) ondernemer bent die thuis kantoor houdt. Je inkomsten zijn (nog) niet hoog, en het huren van een eigen kantoortje is geen optie. We kunnen ons ook voorstellen dat je thuis teveel afgeleid wordt, door de kinderen of het huishouden, of dat je juist te weinig afleiding hebt omdat je alleen bent.
Daarom hebben we bedacht om werkplekken aan te bieden in een pand waar meerdere mensen hun ding kunnen doen.
Lees verder »

11reacties

Zaterdagavond meegelopen als jurylid van de Helloweentocht door de wijk Vossenberg. Wat was dat leuk!
Ruim 250 deelnemers liepen een spannende route langs activiteiten, versierde huizen een ”aanbelpunten” waar je snoep kon krijgen. Via de kloostertuin van het Claraklooster, het Hindeplein, Zangershof en plein van de Uilenburcht (optreden circus Jacona), naar de Fonkel voor pompoenensoep en de prijsuitreiking.
Alles is super georganiseerd, bewegwijzering aan de lantarenpalen, jongeren van de ROC opleiding VEVA die het verkeer regelen, vrijwilligers die behulpzaam zijn bij alle spinnenwebben etc.
Lees verder »

7reacties

Omdat mensen ouder worden, meerdere aandoeningen tegelijk hebben, langer thuis wonen en zieker in het ziekenhuis komen hebben we, om goede zorg te kunnen blijven leveren, de ondersteunende hulp van vrijwilligers broodnodig.
In ons Elkerliek ziekenhuis zijn veel vrijwilligers uit Helmond en omgeving werkzaam. Deze vrijwilligers doen in ons Ziekenhuis heel belangrijk werk. Ze vervullen een duidelijke rol in de service die wij aan onze patiënten en bezoekers bieden; zij veraangenamen het verblijf voor patiënten en bezoekers in ons ziekenhuis en leveren een waardevolle bijdrage.
Waarin ondersteunen onze vrijwilligers zoal: Lees verder »

5reacties

De laatste jaren hebben nogal wat boekhandels het loodje gelegd in het land. Ook in de omgeving van Helmond is dat het geval geweest. Asten verloor zijn bekende boekhandel Hub Berkers, al is die op kleinere schaal elders in Asten doorgegaan. Someren verloor Van de Moosdijk, dat nog wel een vestiging heeft in Nuenen. In Deurne, sloot geruime tijd geleden al boekhandel Noud van den Eijnde, al heeft Deurne gelukkig nog wel boekhandel Berkers.
In Helmond zelf is het aanbod van boekhandels nog ‘heel goed’ te noemen. Helmond heeft enkele kleine boekhandels, die ook andere ‘waar’ aanbieden, en twee grote. Die grote boekhandels zijn De Ganzenveer (oude Aa) en De Roij & Boschman (op de Markt). Beide boekhandels kunnen zich meten met de beste boekhandels van ‘t land, zowel qua aanbod van boeken als qua vakkennis van de boekverkopers. Lees verder »

3reacties

Vrijdagochtend 13 september. Een typische (school)dag op De Groene Campus. Om 7.30 komen de eerste gasten binnen voor de ontbijtsessie ter promotie van het eerste Brabantse Sportgala dat op 19 december gehouden wordt bij onze overburen: het nieuwe Hotel- en sportcomplex Fitland. Ik krijg nu al een visioen van een prachtige openingsact: Yuri van Gelder aan de ringen hangend onder onze brug die De Groene Campus met Fitland verbindt. Voorafgaand pept hij zich nog even op met verse groente en fruit afkomstig van de tuinen op Suytkade en na zijn krachttoer wordt hij gemasseerd door de studenten van Wellness & Lifestyle. Het parkeren wordt strak geregeld door de leerlingen van de nieuwste opleiding van het Vakcollege: Sport, Veiligheid & Dienstverlening. Wekelijks volgen deze leerlingen lessen in de praktijkomgeving van Fitland en De Groene Campus op Suytkade.
Lees verder »

26reacties

In 1992 vond mijn echtgenote Herma een baan in een stad het Zuiden van Nederland: Helmond. Vanaf 1997 zijn we met designbureau GBO hier gevestigd. Natuurlijke kende ik de naam en hoorde van alles over deze metaal- en textielstad. Helmond ligt toch vlakbij Eindhoven in Limburg in de buurt van de A50? Een ideale locatie in de euregio precies tussen Duitsland en België. Waar je Helmond binnenkwam: houthandel, autosloper, spijkerfabriek en een vaag gebouw van Volvo. Daarnaast heeft Helmond een prachtig kasteel uit 1325.
2013. Alles aan deze stad is nieuw: Suytkade, een nieuwe Cacaofabriek, Groene Loper, Brandevoort. Een attractief centrum, leuke kasteeltuinfeesten en Artimond. Een hotel boeken wordt nu een feest in een stad waar je in de avond kan dineren aan het kanaal met LED verlichting en uitzicht op het kasteel. De Traverse is veranderd in een creatief spektakel met bloempotten. Het kasteel en de gracht horen nog steeds bij elkaar. Elke keer zijn ze voorzien van een andere kleur. Vlisco projecteert de laatste trends op haar gevel. Er is een keuze gemaakt uit de succesvolle doelgroepen: Food en Automotive. Beide staan nu als een huis met een eigen Campus, testbanen en Food & Fresh Lab. We zijn op de goede weg.
Lees verder »

3reacties

De oorspronkelijke autochtone Helmonders kenden elkaar. Zij wilden elkaar ook kennen. En dat is niet veranderd. Daarom kent Helmond ook zo ontzettend veel verenigingen op cultureel en sportief gebied. Iedereen is wel lid van minimaal één vereniging en het liefst van twee. Veel kinderen gaan na de voetbaltraining direct door naar de fanfare om nog een uurtje muziekles te krijgen. En kijk ook maar eens naar de oorsprong van een groot aantal (nog steeds topfitte) verenigingen in onze stad en hun vele tientallen jaren lange geschiedenis. De conclusie is duidelijk: Helmonders kunnen en willen niet zonder elkaar.
Wij zijn – als oude en nieuwe Helmonders – geen individualisten, geen uitgesproken einzelgängers die het liefst hun eigen weg kiezen. Wij werken graag samen, omdat we weten dat dit loont, de stad wordt er beter van.
Daarom maakt Helmond ook deel uit van allerlei “netwerken”. Netwerken van mensen uit de overheidsector, uit het onderwijs en natuurlijk ondernemers, Netwerken in allerlei verschillende verbanden, zoals in de regio met de Peelgemeenten en met Eindhoven in Brainport of – met de grotere Brabantse steden en de provincie – in Brabantstad. En dat levert resultaat op. Nieuwe en belangrijke economische dragers, zoals onze automotive- en foodsector zijn voorbeelden van zo’n samenwerking.
Begin september weten we of we met Brabantstad de nominatie gewonnen hebben voor Culturele Hoofdstad in 2018. Onze deelname hieraan zal een groot positief effect hebben op onze Helmondse (economische en culturele) toekomst. Echte Helmondse bedrijven als Vlisco en Raaijmakers krijgen een extra kans hun prachtige producten en designs aan een groot publiek te tonen. En natuurlijk zal vooral de Helmondse cultuursector een gigantische boost krijgen. En iedereen in onze regio en in Brabant zal hiervan gaan profiteren.
Ik kan bijna niet wachten tot het september is…

Jan van den Heuvel,
wethouder Sport, Cultuur, Beroepsonderwijs en Middelen

2reacties

Ik zeg “Helmond Leeft!” En dat is zo. Het is maar hoe je er naar kijkt en zelfs hoe je er naar wilt kijken.
Ik las laatst in het Brabants Dagblad een interview met een Helmondse juriste, Rianne Letschert.
Voor haar werk bracht ze vaak een bezoek aan Rwanda. Ze zag daar duidelijke verschillen met Nederland. Een belangrijk contrast is dat we in Nederland het glas al snel half leeg zien, terwijl ze in Rwanda een glas dat bijna op is nog als een half vol glas zien. Mensen leven in hoop.

Zo kijk ik ook naar Helmond. Het glas is een “vol half vol glas”. Helmond Leeft!, volop. Wij hebben een prachtig Artimond, Jazz in Catstown en zo nog wat mooie evenementen achter de rug.
Vorige week hield de Heistraat zijn derde braderie. Kleurrijk en cultuurrijk. Van het begin tot het einde van de Heistraat. De royale mix van kleuren, geuren en culturen is zeker ook een rijkdom van Helmond.
Het leuke is dat er met de zomerperiode voor de boeg, nog heel wat gaan volgen. Denk maar eens aan de kasteeltuinconcerten.

Ook Culturele Hoofdstad 2018 speelt een grote rol in en rondom Helmond.
Dat is een gigantische kans. Ik herhaal: een GIGANTISCHE kans voor Helmond.
Ik hoor her en der dat het Helmond 10 miljoen gaat kosten. In ben van mening, dat het feit dat Helmond mee doet, mee mag doen en mee kan doen, op zich al een flinke winst is. Dit is in mijn ogen een ‘boost’ die Helmond anders zelfs niet in tientallen jaren zou kunnen realiseren.
Ik ben blij dat Helmond deze kans heeft gepakt.

Maar er gebeurt meer in Helmond. Robert van den Broek, een Helmondse regisseur, heeft ‘Alles over niets’ in Helmond opgenomen. Het is een pracht van een film, op nationaal en internationaal niveau. Met een première in Helmond, maar ook een première in Amsterdam Tuschinski in een volle zaal met bekende Nederlanders en met Helmonders en Helmondse locaties prominent op de aftiteling.

Helmond Leeft! Ook in deze moeilijke tijden bruist Helmond volop.
Ik geloof in Helmond.
Ik geloof in Helmonders.
Ik geloof in kansen.
Ik geloof in onze bestuurders.
Ik geloof in onze burgemeester.
Ik geloof in de Heistraat.
Ik geloof in de Oranje buurt.
Ik geloof in Culturele Hoofdstad 2018 Eindhoven.
Ik geloof in mooie morgens.
Ik geloof zonder enige twijfel dat Helmond volop leeft.

Ugur Ozdemir

9reacties

Winkeliers beleven aparte tijden. De economische crisis blijft doorsudderen en het weer werkt ook niet mee. Consumenten hebben weinig vertrouwen en zorgen voor een appeltje voor de dorst; ze sparen. Heel begrijpelijk omdat niemand weet wat nog komen gaat. “Wat is hier nu positief aan?” zult u zeggen? Winkeliers hebben het erg moeilijk. Toch zijn er uitzonderingen, gelukkig!

Afgelopen week ben ik met een aantal winkeliers van de Federatie van Organisaties van de Detailhandel, het Ambacht en de Dienstverlening Helmond (FOH) op pad geweest langs de verschillende Helmondse wijkwinkelcentra. Onderweg wisselden de winkeliers met elkaar hun ideeën uit waarom het wel goed liep. Een winkelier was zelfs bezig met de uitbreiding van zijn winkel. Ze noemden zichzelf “de Club van positieven”. Erg leuk om te horen! En ook op onze route werden verschillende ondernemers die dezelfde positieve instelling spontaan uitgenodigd om zich bij “de Club” te voegen.

Volgens de winkeliers zijn de tijden veranderd. Wellicht is de economische situatie de nieuwe werkelijkheid geworden. Daar waar je vroeger de deur van je winkel open zette en de klanten gewoon binnenkwamen en kochten, moet er nu iets extra gebeuren. Het gaat om veel meer dan het aanbod alleen. Het gaat om beleving in de winkel. Een winkelier stelde voor om modeshow of een proeverij te organiseren. Of om op zoek te gaan naar aansprekende combinaties zoals mode en kapsalon, kapsalon en lunchroom. Nog een gouden tip van de club: vergeet social media en internet niet! Online winkelen biedt ook kansen voor winkeliers.

Het draait vooral om enthousiaste ondernemers met passie voor hun zaak. En medewerkers met een positieve instelling die de klanten welkom laten voelen. Daarin maken ondernemers het verschil! Daarin moet ook de gemeente “ondernemen” en de ideeën van ondernemers faciliteren.
Dus ondanks de nieuwe werkelijkheid wens ik iedereen veel passie en inspiratie toe maar bovenal veel omzet!

Yvonne van Mierlo

‘Optimaal Ondernemingsklimaat’ is de slogan van Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH). SBH behartigt de collectieve belangen van de aangesloten ondernemers op de Helmondse bedrijventerreinen. En een optimaal ondernemingsklimaat kan enkel ontstaan voor en door ondernemers. Helmond is bij uitstek een stad waar dit streven optimaal tot uiting kan komen: een rijke traditie vol industrieel erfgoed, meerdere malen MKB-vriendelijkste gemeente, ‘parel van de Peel’ en gelegen middenin de Brainport-regio. Allemaal zaken om trots op te zijn, maar we moeten ze zelf waarmaken!

Met SBH proberen we het ondernemingsklimaat van Helmond positief te beïnvloeden door middel van diverse projecten en kernthema’s. Dit doen we in eerste instantie met de ondernemers zelf: wat zijn de wensen, waar liggen de kansen en hoe pakken we dat op. Maar ook een pro-actieve samenwerking met de gemeente is onontbeerlijk. Momenteel komt dit tot uiting in het herstructureringsproject Induma Oost. Dit verouderde gedeelte van bedrijventerrein Hoogeind wordt grondig aangepakt, waardoor de kwaliteit van het terrein sterk zal verbeteren. Met deze kwaliteitsimpuls wordt automatisch ook het vestigingsklimaat weer geoptimaliseerd, want juist in deze tijden moeten we de bedrijventerreinen en de stad an sich zo aantrekkelijk mogelijk maken én houden.

En dat kunnen we niet alleen. Ook SBH moet over de grens van de bedrijventerreinen heen kijken. Wij pleiten daarom voor Helmond-brede samenwerkingsvormen waar de stad en haar bevolking echt iets aan hebben. Neem bijvoorbeeld het Helmonds Energieconvenant, dat begin 2013 ondertekend werd door koploperbedrijven van de bedrijventerreinen, winkels uit het centrum en de wijkwinkelcentra, de gemeente Helmond en de instellingen ROC Ter AA en Elkerliek Ziekenhuis. Samen streven naar energiebesparing en een toekomstbestendige leefomgeving voor de Helmonders. Of het Ondernemersfonds Helmond, dat kan worden gebruikt om collectieve activiteiten te ontplooien en dynamische verbindingen te leggen. Elke niet-particuliere OZB-betaler participeert, zowel profit als non-profit: bedrijven van de bedrijventerreinen, het centrum en de wijkwinkelcentra, de zorg, onderwijs, sport, cultuur en landbouw. Samen vullen ze het fonds en samen kunnen ze er weer een beroep op doen, bij voorkeur om een samenwerkingsverband te realiseren. ‘Iets dat er voorheen nog niet was’. Helmond is de eerste zuidelijke gemeente waar het Ondernemersfonds is ingevoerd, na diverse haalbaarheidsonderzoeken en een unanieme stemronde in de Helmondse gemeenteraad. Een unieke prestatie dus.

De intentie voor zulke Helmond-brede samenwerkingsverbanden is er en daarmee is het begin gemaakt. Nu moeten we het vorm gaan geven en met resultaten komen. En ook dat kunnen we alleen samen!

Audrey van den Broek en Frits Rutten
Stichting Bedrijventerreinen Helmond

6reacties

Op een avond, een paar weken geleden, zaten we met een twintigtal personen (de besturen van Artimond en Jazz waren er ook bij) bij Vrijwerkers te vergaderen over de toekomst van Artimond en Jazz in Catstown. Besloten is namelijk dat deze twee culturele festivals in de toekomst één cultureel festival moet worden. Dit jaar worden de festivals één week na elkaar georganiseerd en de vraag was of er al een verbinding gemaakt kon worden tussen de twee weekenden. Zo ontstond het idee om de tussenliggende week te vullen met activiteiten en er zo een 10-dagen-festival van te maken. We deden een oproep aan (cultureel) Helmond en daar werd door vrijwel alle partijen gehoor aan gegeven! Open dagen, open podia, een quiz, een talkshow, workshops en wedstrijden, erg gaaf allemaal. Ook particuliere initiatieven werden ingediend. Nu wordt er een agenda gedrukt maar er komt ook een website en als jij nog iets cultureels wilt organiseren in de week tussen Artimond en Jazz mag je dat nog altijd aanmelden via [email protected]

Goed, dat was dus wat we bedacht hadden voor dit jaar. Maar voor volgend jaar zal iets nieuws moeten komen. Daarom hebben we nog iets bedacht: Een openbare brainstorm over hoe een toekomstig festival eruit moet gaan zien. Wat we zouden willen zien en beleven, wie we willen dat er op af komt, op welke plek het feest gegeven gaat worden en wie het allemaal kan regelen en doen. Een positieve brainstorm over hoe we met een nieuw cultureel festival Helmond nationaal op de kaart kunnen gaan zetten. Er wordt deze avond niks besloten of bepaald, er worden ideeën uitgewisseld. Dit is een particulier initiatief door (Helmondse) vrijwilligers.

Op dinsdagavond 28 mei van 18u30 tot 20u30 heeft het Gemeentemuseum Helmond hiervoor een zaal in het kasteel ter beschikking gesteld.
Ik nodig iedereen die een positieve bijdrage kan leveren uit om vooral te komen. Ik zal er ook zijn om de boel een beetje te begeleiden. Ik ben heel benieuwd naar al jullie ideeën!

Jan Vriends
Vrijwerkers

1reactie

 

Positief nieuws is er genoeg in Helmond. Maar we vertellen het te weinig.
Fijn dat ik goed nieuws met u mag delen uit mijn agenda van de afgelopen week:

 • Mijn werkbezoek aan het eerste en tweede woonproject van de Stichting LAT, een wooninitiatief voor (jong) volwassenen met autisme is zo’n voorbeeld.
  Onder de bezielende leiding en inspiratie van Harold van der Horst is dit tot stand gekomen. En je hoeft maar in de ogen van deze mensen te kijken om te zien dat het werkt.
  Hun dochter of zoon kan met begeleiding zelfstandig wonen en dat is wat je als ouders toch het liefste wilt. Meedraaien in de maatschappij, elk op zijn of haar eigen-wijze binnen de mogelijkheden die er zijn. Mooi om dat te zien!
 • Jongeren die binnen WE CAN Young campagne zich actief inzetten voor het doel om jongeren meer respectvol met elkaar om te laten gaan. Elkaar bewust maken van grenzen als het gaat om seks en relaties.
  Niet zo gemakkelijk om hierover op de Markt in de stad te praten. Als je “A” zegt tegen je vriendje, moet je dan ook “B” zeggen? Wat doe jij?
  Een van de meiden vertelt wat ze ervan vindt. In mijn ooghoek zie ik een trotse vader die een foto neemt van zijn groot–geworden dochter…Mooi!
 • Mevrouw Jannie vd Berg en Hanni Vrins nemen na 6 jaar afscheid van het bestuur van de Activiteiten Vereniging Alleengaanden in de Fonkel.
  Een groep van ruim 30 mensen komen wekelijks bijeen in de Fonkel. Dat hebben zij bedacht en opgezet, nu nemen anderen het stokje over.
 • In gesprek met jongeren die een uitkering hebben, maar wel heel erg graag iets met hun talenten willen gaan doen. Daar gaan we mee aan de slag!
 • In gesprek met bewoners en personeel van een aantal woonzorgvoorzieningen. Ik zie tevreden bewoners, ze vertellen dat ze het ‘goed’ hebben.
  Ik zie personeel dat respectvol en betrokken met de mensen omgaat. En uiteindelijk gaat het daarom; dat je het gevoel hebt dat er naar je geluisterd wordt.

Ik zie dagelijks dat Helmonders zich inzetten voor elkaar en ook voor u. En dat noem ik echt goed nieuws!

Wethouder Margreet de Leeuw-Jongejans

5reacties

Regelmatig hoor ik om me heen dat het tijd wordt voor de lente, tijd voor positieve energie. En dat is natuurlijk ook zo. Maar graag zou ik u als lezer iets willen vertellen over een Helmondse stichting waar ik ook positieve energie van krijg.

Vrienden van het Elkerliek is een stichting die zich inspant om het verblijf van patiënten, familie en bezoekers in het Elkerliek ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Dat gebeurt door het ondersteunen van projecten die niet binnen de reguliere ziekenhuisfinanciering vallen. Een aantal medewerkers, inwoners en bedrijven van het gastvrije Helmond doen gezamenlijk, onder de naam Vrienden van het Elkerliek, hun uiterste best om voor een ieder een verblijf in het Elkerliek Ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Een verblijf in het ziekenhuis kan ons namelijk allemaal overkomen ‘ het kan zomaar uw ziekenhuis worden”.
De Vrienden van het Elkerliek maken het verblijf voor patiënten, hun familie en bezoekers in het Elkerliek aangenamer. Een aangenaam verblijf zorgt voor minder stress, voor rust en voor een sneller herstel. Natuurlijk zorgt het ziekenhuis voor een vertrouwde en veilige omgeving, dat is de basis. De Vrienden van het Elkerliek maken echter méér mogelijk. Denk hierbij aan spelmateriaal voor kinderen in het ziekenhuis, aan comfortabele dagbehandelingstoelen voor patiënten met kanker of aan het sfeervoller maken van wachtruimtes. Extra’s die niet uit het zorgbudget gerealiseerd kunnen worden. Maar die door de Vrienden, en dit zijn medewerkers van het ziekenhuis, inwoners en bedrijven van het gastvrije Helmond, wel mogelijk worden gemaakt.
Dat noem ik nog eens positief!

Tessa Brederode
Afdelingsmanager Poliklinieken
Elkerliek Ziekenhuis

6reacties

Als je vlak bij de Brabantse Aa woont, die overigens gewoon Aa wordt genoemd zonder ‘Brabantse’ erbij, denk je misschien dat die Aa de enige Aa is die er is. Maar zo is het niet. Het stikt van de Aa’s in Nederland, waarbij je soms trouwens ook kunt volstaan met één enkele A. Je hebt de Drentsche Aa, de Wijde Aa in Zuid-Holland, de Mussel-Aa in Groningen, noem maar op. Maar ook in Brabant heb je verschillende stroompjes die Aa heten. En die zijn niet allemaal onderdeel van die ene Brabantse Aa die ik hier bedoel. Het is overigens niet zo verwonderlijk dat er zoveel Aa’s zijn, want Aa betekent gewoon ‘water’. Je mag er het Latijnse ‘aqua’ in herkennen, dat als woord verwantschap heeft met ‘Aa’.
De Aa’s die er zijn, kennen ook weer varianten, die we Ee en IJ noemen, zoals de Dokkumer Ee en het IJ bij Amsterdam. En die Aa, Ee en IJ zie je dan ook nog terug in plaatsnamen, zoals in Breda (de Brede A), Edam (de dam in de E) en IJmuiden (de monding van de IJ). De betekenis is steeds ‘water’.
Maar de Aa die ik hier bedoel, is de Aa die in Limburg bij Nederweert ontspringt en eindigt bij de Citadel in het centrum van Den Bosch, waar hij samensmelt met de Dommel en de Zuid-Willemsvaart en onder de naam Dieze verder stroomt naar de Maas een eind verderop. Vrijwel de gehele Aa stroomt door Oost-Brabant en een groot aantal stroompjes komen eropuit, waardoor het totale stroomgebied van de Aa enorm groot is.
Lees verder »

‘’What is your name?’’ vragen Nederlandse en Oegandese kinderen elkaar. Via brieven, tekeningen en zelfgemaakte cadeautjes leren zij elkaar kennen. Waarbij MBO-studenten van De Groene Campus in Helmond via Green Experience stagereizen naar Oeganda en workshops op Nederlandse basisscholen de verbinding leggen. In 2011 bedacht Mirna van der Zwaan, studente Design op De Groene Campus in Helmond dit project tijdens haar stagereis naar Oeganda. Inmiddels hebben 80 kinderen nieuwe wereldvrienden gemaakt. Momenteel is er weer een groep studenten in Oeganda en wordt het idee van Mirna verder verspreid. Te volgen via dagelijkse blogs op www.greenexperience.eu

Uitwisselen, samenwerken, de wereld ontdekken, letterlijk en figuurlijk. En er iets goeds voor doen. Mirna, onze MBO kanjer staat symbool voor onze jeugd met ideeën die elkaar en volwassenen inspireert. In augustus 2008 werd De Groene Campus in Helmond geopend. Het moest een ontmoetingsplek worden voor studenten, docenten en bedrijven. Die samenwerken in praktijkonderwijs, van elkaar leren en elkaar inspireren. Met oprechte trots zie ik dat het lukt. En zeker niet alleen door de bedrijvigheid die er om ons heen op Suytkade nu ontstaat met het Food Tech Park Brainport en het Fitland hotel & sport-wellness complex. Juist het frisse elan van de jeugd die op allerlei fronten, vanuit ‘groene’ opleidingen, samenwerkt met bedrijvig Helmond en omstreken maakt Helmond zo bijzonder.

Ik was erbij toen eind vorig jaar tweedejaars Designstudenten ‘De Ziel van Helmond’ presenteerden. De rijke historie op industrieel gebied en de verbindende elementen van water en spoor waren de inspiratie voor hun verrassende ontwerpen voor het Speelhuisplein, de omgeving van het voormalige Obragasgebouw, de kanaalzijde bij Vlisco, de spoorzone, het Annatheater en Suytkade. De maquettes zijn binnenkort op het stadskantoor te bewonderen. De ideeën roepen om uitvoering. Momenteel werken studenten samen met Groen4life aan de inrichting van het nieuwe duurzaamheidscentrum tegenover het station. Voor Artimond zijn jongeren bezig om binnen het thema ‘Duurzame Kunst’ invulling te geven aan het Boscotondoplein. Ik ben heel nieuwsgierig naar de onthulling van het project ‘Plastic Oceans’. Op Suytkade gaan studenten in de wijk aan de slag met nomadische groentetuinen en komt er een plukfruitroute. En via Smaaklessen op de basisscholen ondersteunen onze MBO’ers bij de voedingseducatie.
Zowel dichtbij in de wijk als ver weg in ontwikkelingslanden, onze actieve ‘Helmondse’ studenten dragen bij aan duurzame ontwikkelingen op het gebied van natuur, voeding, gezondheid en omgeving. En daar zijn we trots op!

Frank Jacobs
Accountmanager Onderwijs De Groene Campus

9reacties

Boekhandel Selexyz dominicanen in Maastricht is sinds 2006 gevestigd in de ruim zevenhonderd jaar oude Dominicanenkerk, gelegen in het hart van Maastricht. Selexyz dominicanen is hiermee de mooiste boekwinkel van de wereld.
Gebruik maken van oude kerken? Dat kunnen wij ook! In plaats van het platgooien van de OLV kerk is gekeken naar andere mogelijkheden voor dit prachtige pand. De OLV kerk waar we gedoopt zijn, onze plechtige communie nog gedaan hebben, onze ouders getrouwd zijn en opa en oma hun begrafenis hadden, is het nieuwe Speelhuis. Het principe om een nieuwe invulling te geven aan een leegstaand (monumentaal) pand is, zoals in dit geval, een prachtige oplossing. Als de kerk dan toch voortaan te weinig bezocht wordt, waarom niet?
Het gebouw naast de OLV kerk, de Mariaschool, is de school waar wij vroeger les hebben gehad. Ook de Mariaschool gaat van deze plaats verdwijnen en ook voor dit pand zou gekeken moeten worden naar een goede nieuwe invulling waarbij we de gemeente misschien een handje kunnen helpen. Uiteraard allemaal in het belang om de stad extra uitstraling te geven!
Helmond is Helmond en dat dorpse karakter wat het nu eenmaal heeft en ook zal houden mogen we best koesteren. Een dorps karakter voor wat betreft de betrokkenheid is prachtig maar het mag echter de eigenschappen en uitstraling van een grote stad gerust hebben. Met bijna 90.000 inwoners zijn we dat immers wel aan het worden.
Ons idee
De Keiebijters-kletsavonden bezoeken we trouw met onze familie en daar gaan we met veel plezier naartoe. De locatie waarin die avonden gehouden worden vinden we net als vele anderen verre van ideaal en misschien is het dus een idee om van de Mariaschool een mooie platte zaal te gaan maken. Daar naast ons nieuwe theater een leuk “zalencentrum” en het Brabant house in deze culturele driehoek gelegen waar een goede uitbater de scepter kan gaan zwaaien. Dit biedt mogelijkheden voor kunst, cultuur en uiteraard gezelligheid, allen vereisten om Helmond als stad te laten groeien en bloeien. Tja, dit is maar een idee..
Via deze weg willen we jullie vragen je eigen plan voor de Mariaschool kenbaar te maken. We horen graag de reacties van iedereen die vindt dat Helmond het verdient om gezien te worden en wellicht dat we de gemeente een eindje op weg kunnen helpen.

Fransje en Ellen de Kimpe

2reacties

15 jaar geleden kwam GBO naar Helmond. Vanuit de High-Tech stad in het Zuiden van het land in een nieuwe omgeving……Helmond. Op dat moment geen idee dat deze locatie in 2011 en 2012 de Slimste regio ter Wereld zou worden. Helmond bevalt ons prima. De samenwerking tussen Overheid, Onderwijs en de Ondernemer is in evenwicht. De goede bereikbaarheid wordt gewaardeerd door onze designers en opdrachtgevers.
Waar kun je nu in Nederland in 30 minuten in België maar ook in Duitsland zijn? Een bijzondere situatie waardoor je snel en direct in de Euregio kan samenwerken. Dat kan in Helmond. Geen enkele stad in Brabant heeft deze bijzondere logistieke structuur. Het heeft er voor gezorgd dat we in Antwerpen een designstudio hebben en op termijn zal dit ook in Duitsland plaats vinden. Echter de basis blijft in Helmond, het centrum van deze Euregio. Helmond is veelbelovend. De komende jaren gaat er veel gebeuren in onze stad.
Onze designers kijken uit naar de Cacaofabriek in 2014 en de activiteiten tijdens de culturele hoofdstad in 2018. Mede door de ontwikkeling van de Designweek in deze regio kijken we op welke wijze we ons vak in deze omgeving kunnen profileren. Wij selecteerden bij de komst naar Helmond niet bewust voor de doelgroepen Automotive of Food. Later blijkt dat Helmond naast textiel ook goed scoort met de bijzonder combinatie van moving en fresh food. Waar kom je dit profiel tegen in Europa? Als er in de zogenaamde recessie wel resultaten worden bereikt dan zijn het deze doelgroepen. Blijkt nu ook nog eens dat Design hierbij de verbindende factor is.

De afgelopen jaren heeft onze studio een portfolio opgebouwd met Multinationals en MKB. Vooral opdrachtgevers en toeleveranciers uit deze regio. Food is naast Automotive door de beide campuslocaties zichtbaar geworden. Ook de combinatie biedt veel uitdagingen, denk aan landbouw- en verpakkingsmachines. In 2007 hebben we aan een Handelsmissie deelgenomen in China. Burgemeester en Wethouders van Helmond waren erbij. Hoezo, waarom? Vroeg iedereen na afloop. Naast een fantastische sfeer tijdens het sluiten van een vriendschapsverdrag gaan de deuren daar pas open als de overheid op hoog niveau betrokken is. Dat Helmond met een omvang van nog geen 100.000 inwoners slechts een fractie is t.o.v. van een modale Chinese stad maakt niet uit. We zijn immers de Slimste ter Wereld. Kwaliteit bepaalt het profiel, niet de kwantiteit. Resultaat: GBO heeft ook een locatie in Hong Kong voor de organisatie van tooling, productie en levering. Verschillende opdrachtgevers van dit bedrijf GBO PROJECTS zijn overigens Helmondse bedrijven.
In Zuid Nederland hebben we een cultuur van open innovatie en samenwerking. Helmond heeft de mentaliteit: niet zeuren maar beginnen. Zoek de juiste partners en kom tot resultaat. Als je voorop wil lopen bij vernieuwing is dit een vereiste. Vooral nu zijn er kansen voor bedrijven die niet te lang nadenken en snel schakelen. Helmond en Helmonders grijp je kans, profiteer van onze indrukwekkende en unieke stad.

Jeroen J.T. op ten Berg,
directie GBO DESIGN

10reacties

Enkele maanden geleden werd ik gevraagd om voor De weblog van Helmond te schrijven. Nu is het zo dat ik van nature geen schrijver ben, maar meer visueel ben ingesteld. Toch kon ik geen nee zeggen. Want met Nee zeggen komen we niet verder. Dit terwijl:
Helmond verder moet,
Helmond verder wil,
En vooral ook, Helmond verder kan.
En dat kan alleen als we Ja zeggen en aanpakken. Risico’s nemen. Durven. Anders gaat er niets veranderen. Een Nee kunnen we dus niet op ons conto hebben.

Nieuwe start
Helmond maakt een nieuwe start. Een nieuwe begin. Helmond heeft een nieuwe hoop. Een nieuwe burgemeester. Een burgemeester waar vanaf de eerste dag ieder Helmonder een klik mee heeft. Een burgemeester die van iedereen is en die Helmond vleugels wil, kan en zal geven. Met haar komst heeft Elly Blanksma Helmond een nieuwe start gegeven.

Parallel aan komst van onze burgemeester hebben wij op 13 december Helmond Magazine gelanceerd. Een positief stadsmagazine. Dit om Helmond een gezicht, een face, een visitekaartje naar binnen en buiten te geven. In mijn ogen is dat ook een mooie aanwinst voor Helmond.

Maar Helmond gaat verder. Er wordt flink gewerkt aan de Cacaofabriek. Ook de Cacaofabriek wordt een nieuwe mijlpaal in het Helmondse. Ik zie het al helemaal voor me. Een prachtige centrum, een cultureel hotspot met een creatieve hoekje. Voor mij duidelijk een toonaangevend kleur in Helmond.
Zo zie ik Helmond van dag tot dag volwassener worden en dat met behoud van zijn identiteit. Met behoud van identiteit zeg ik, omdat we niet hoeven te concurreren met onze buren, maar gaan geloven in onze eigen krachten en daar invulling aan geven. Nee, niet concurreren met onze buren maar samenwerken en gebruik maken van elkaar sterke plussen. Zo kunnen we niet alleen lokaal maar ook regionaal, nationaal maar ook internationaal aan ons stad werken.

Ik geloof in Helmond. Helmonders geloven in Helmond.

U. Ozdemir
Hoofdredacteur/fotograaf HLMND Magazine.

9reacties

Dit jaar begint positief op de weblog: elk tweede weekend verschijnt er een goed nieuws column. Geschreven door diverse Helmonders vanuit de gedachte dat er vaak te weinig zon is onder het nieuws.
Wethouder Yvonne van Mierlo bijt het spits af:

_______________________________________________________________________________

Trots begin ik aan de eerste Positief Nieuws column van 2013. Een initiatief van de Weblog Helmond naar aanleiding van een oproep die ik vorig jaar deed om eens een week lang alleen maar positief nieuws te melden. Want het is mijn stellige overtuiging is dat optimisme veel meer brengt dan een kort positief momentje; het brengt vertrouwen, trots en perspectief. Het vooruitzicht op een nog mooiere toekomst. En zeg nou zelf: wie wil dat nu niet?
Mijn oproep kreeg dus gehoor bij de Weblog van Helmond. En daarom wordt er nu dus een jaar lang positief nieuws verspreid want elke twee weken neemt een Helmonder het stokje over.

Welnu, deze eerste week was er al volop positief nieuws te melden in Helmond. Op 2 januari was namelijk de verkiezing van de “Helmonder van het jaar”. Drie mooie nominaties; Het EDAH Museum, Mannenkoor Lambardi en Het Kasteel van Sinterklaas.
Alle drie zeer waardige kandidaten die vol passie en plezier een ware beleving creëren voor de Helmonders en de mensen van buiten. Zij dragen daadwerkelijk bij aan de Stadsmarketing van Helmond. En zij doen dit met vele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor onze stad.

Fotografie Pressvisuals

De publieksprijs gaat dit jaar naar mannenkoor Lambardi en zij trakteerden de aanwezigen op een prachtig concertje. Ook na de verkiezing, tijdens de nieuwjaarsreceptie, bleven zij enthousiast zingen. Wat een genot!
Het Kasteel van Sinterklaas is de winnaar van de verkiezing “ Helmonder van het Jaar”. Helaas was Sint alweer in Spanje maar hij had een van zijn Pieten gestuurd om samen met voorzitter Meint Veninga de prijs in ontvangst te nemen. Een geweldige opsteker voor de organisatie, het bestuur en de 400 vrijwilligers. Gefeliciteerd! Zeer verdiend! En dat allemaal op de tweede dag van dit jaar!

Ik wil je dit jaar graag uitdagen!
Probeer dit jaar met een positieve blik naar de wereld te kijken. Laten we samen kijken naar de kansen die er in het verschiet liggen. Niet teveel aandacht voor wat niet (meer) kan maar wat er wél mogelijk is. Je zult zien dat er dan opeens nieuwe wegen opengaan!

Ik wens iedereen een geweldig, gezond, gelukkig maar bovenal een positief jaar toe!

Yvonne van Mierlo