Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.886 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

De laatste jaren hebben nogal wat boekhandels het loodje gelegd in het land. Ook in de omgeving van Helmond is dat het geval geweest. Asten verloor zijn bekende boekhandel Hub Berkers, al is die op kleinere schaal elders in Asten doorgegaan. Someren verloor Van de Moosdijk, dat nog wel een vestiging heeft in Nuenen. In Deurne, sloot geruime tijd geleden al boekhandel Noud van den Eijnde, al heeft Deurne gelukkig nog wel boekhandel Berkers.
In Helmond zelf is het aanbod van boekhandels nog ‘heel goed’ te noemen. Helmond heeft enkele kleine boekhandels, die ook andere ‘waar’ aanbieden, en twee grote. Die grote boekhandels zijn De Ganzenveer (oude Aa) en De Roij & Boschman (op de Markt). Beide boekhandels kunnen zich meten met de beste boekhandels van ‘t land, zowel qua aanbod van boeken als qua vakkennis van de boekverkopers. Beide boekwinkels worden gerund door mensen die al hun hele carrière – en dat is echt jarenlang – in het boekenvak zitten. Helmond kan op boekengebied als 33e stad van ‘t land (qua grootte van de bevolking) met gemak concurreren met Eindhoven, dat de vijfde stad van het land is. Bovendien heeft Helmond ook nog eens het bloeiendste literaire café van het hele land, dat elk jaar een prachtig programma heeft, met steeds honderden bezoekers (zie: www.literaircafehelmond.nl). Het literair café staat bij schrijvers ook hoog aangeschreven. Waar ze in andere steden soms voor een handjevol mensen moeten optreden, zitten ze in Helmond in een zaal met wel 400 belangstellenden. Misschien is het een idee om één keer per jaar een grote Helmondse boekenactiviteit te organiseren, bijvoorbeeld een Helmonds Boekenbal, zodat Helmond nog meer boekenstad wordt dan het – voor velen ongemerkt – toch al is.

Wim Daniëls

5 reacties:

Ja Wim, en Ale dan ?

Beantwoorden

We hebben inderdaad twee uitstekende boekwinkels, een genot om er langs te gaan!

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Boekenbal!!! Yes, yes, yes!!! Ik ben helemaal voor. Maar dan wel verkleed uiteraard. Binnen de andere traditie van onze skône stad, Carnaval. Wil ook wel meehelpen organiseren.

Beantwoorden

Helemaal met je eens, Wim! Ik zelf zou nog wel wat meer poezie-aanbod qua boeken willen zien. Maar vooral de gedrevenheid van het personeel maakt dat ik er zo graag kom, bij beide winkels!

Beantwoorden

Mijn eerste literaire prijs mocht ik ontvangen in Helmond (2004). Bert Kuipers sprak de avond op zijn onnavolgbare wijze aaneen. De Literatuurprijs Helmond was een prachtig initiatief. Dagen na de prijsuitreiking heb ik aan de telefoon gewacht op dat bevrijdende belletje van een uitgever. Helaas… Al publiceer ik regelmatig een en ander.
Ik heb tijdens mijn middelbare schooltijd in Helmond gewoond, een grauwe stad in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. De stad is enorm opgeknapt.
Wim, het doet me denken aan ‘het huppeltje’, wat je bij de begrafenis van Rina B. beschreef. Zullen we eens een keer van het station in Helmond naar de door jou genoemde boekhandels huppelen?
Allen de hartelijke groeten vanuit Delft!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *