Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.793 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

‘Optimaal Ondernemingsklimaat’ is de slogan van Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH). SBH behartigt de collectieve belangen van de aangesloten ondernemers op de Helmondse bedrijventerreinen. En een optimaal ondernemingsklimaat kan enkel ontstaan voor en door ondernemers. Helmond is bij uitstek een stad waar dit streven optimaal tot uiting kan komen: een rijke traditie vol industrieel erfgoed, meerdere malen MKB-vriendelijkste gemeente, ‘parel van de Peel’ en gelegen middenin de Brainport-regio. Allemaal zaken om trots op te zijn, maar we moeten ze zelf waarmaken!

Met SBH proberen we het ondernemingsklimaat van Helmond positief te beïnvloeden door middel van diverse projecten en kernthema’s. Dit doen we in eerste instantie met de ondernemers zelf: wat zijn de wensen, waar liggen de kansen en hoe pakken we dat op. Maar ook een pro-actieve samenwerking met de gemeente is onontbeerlijk. Momenteel komt dit tot uiting in het herstructureringsproject Induma Oost. Dit verouderde gedeelte van bedrijventerrein Hoogeind wordt grondig aangepakt, waardoor de kwaliteit van het terrein sterk zal verbeteren. Met deze kwaliteitsimpuls wordt automatisch ook het vestigingsklimaat weer geoptimaliseerd, want juist in deze tijden moeten we de bedrijventerreinen en de stad an sich zo aantrekkelijk mogelijk maken én houden.

En dat kunnen we niet alleen. Ook SBH moet over de grens van de bedrijventerreinen heen kijken. Wij pleiten daarom voor Helmond-brede samenwerkingsvormen waar de stad en haar bevolking echt iets aan hebben. Neem bijvoorbeeld het Helmonds Energieconvenant, dat begin 2013 ondertekend werd door koploperbedrijven van de bedrijventerreinen, winkels uit het centrum en de wijkwinkelcentra, de gemeente Helmond en de instellingen ROC Ter AA en Elkerliek Ziekenhuis. Samen streven naar energiebesparing en een toekomstbestendige leefomgeving voor de Helmonders. Of het Ondernemersfonds Helmond, dat kan worden gebruikt om collectieve activiteiten te ontplooien en dynamische verbindingen te leggen. Elke niet-particuliere OZB-betaler participeert, zowel profit als non-profit: bedrijven van de bedrijventerreinen, het centrum en de wijkwinkelcentra, de zorg, onderwijs, sport, cultuur en landbouw. Samen vullen ze het fonds en samen kunnen ze er weer een beroep op doen, bij voorkeur om een samenwerkingsverband te realiseren. ‘Iets dat er voorheen nog niet was’. Helmond is de eerste zuidelijke gemeente waar het Ondernemersfonds is ingevoerd, na diverse haalbaarheidsonderzoeken en een unanieme stemronde in de Helmondse gemeenteraad. Een unieke prestatie dus.

De intentie voor zulke Helmond-brede samenwerkingsverbanden is er en daarmee is het begin gemaakt. Nu moeten we het vorm gaan geven en met resultaten komen. En ook dat kunnen we alleen samen!

Audrey van den Broek en Frits Rutten
Stichting Bedrijventerreinen Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *