Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.042 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
31reacties

De Europese Commissie heeft de combinatie Eindhoven-Helmond geselecteerd als 1 van de Europese steden voor de EU-missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden in 2030. Dat nieuws over de zogenoemde “stedenmissie” werd vandaag bekend gemaakt. Deze 100 steden uit alle 27 lidstaten gaan een voortrekkersrol vervullen op het gebied van vergroening. Net als de andere steden moet de combi Eindhoven-Helmond nu een ‘klimaatstadcontract’ opstellen met een algemeen plan voor het bereiken van klimaatneutraliteit en de daarbij behorende investeringsplannen.
De stedenmissie krijgt voor dit en volgend jaar een envelop met in totaal 360 miljoen euro ter beschikking om de innovatietrajecten naar klimaatneutraliteit in 2030 op te starten. De maatregelen op het gebied van onderzoek en innovatie moeten gaan zorgen voor schone mobiliteit, energie-efficiëntie, groene stadsplanning en de mogelijkheid bieden gezamenlijke initiatieven te ontwikkelen en de samenwerking met andere EU-programma’s te intensiveren. Behalve van de 360 miljoen, kunnen de steden onder meer ook profiteren van op maat gesneden advies, extra financieringsmogelijkheden en de mogelijkheid om zich bij grote innovatieacties en proefprojecten aan te sluiten. De missie voorziet ook in netwerkmogelijkheden, de uitwisseling van beste praktijken tussen steden en steun om burgers bij de missie te betrekken.
Tot 1 februari konden Europese steden van minimaal 50.000 inwoners zich kandidaat stellen voor deze stedenmissie. In totaal 377 steden meldden zich om mee te doen. In de vandaag geselecteerde 100 EU-steden (zie de afbeelding links) woont 12% van de bevolking van de EU. De Europese Commissie: “In onze stedelijke gebieden woont 75% van de EU-burgers. Wereldwijd zijn stedelijke gebieden goed voor meer dan 65% van het energieverbruik en voor ruim 70% van de uitstoot van CO2. Het is daarom belangrijk dat steden als ecosystemen voor experimenten en innovatie fungeren om alle anderen te helpen bij hun transitie naar klimaatneutraliteit tegen 2050.”
Mohammed Chahim, de Helmonder in het Europees Parlement met onder meer klimaat, energie en technologie in zijn portefeuille: “Heel mooi dat Helmond is geselecteerd als 1 van de 100 slimme steden (smart cities) om klimaatneutraal te worden voor 2030. Initiatieven in deze steden die bijdragen aan deze 2 thema’s kunnen gemakkelijker in aanmerking komen voor Europese subsidies. Ook zal het Helmond aantrekkelijker maken voor investeerders en (toekomstige) bewoners. Heel goed dus voor de ontwikkeling van Helmond.”
Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, benadrukt de voortrekkersrol die steden spelen in de strijd tegen de klimaatcrisis. “Of het nu gaat om het vergroenen van stedelijke ruimten, de strijd tegen luchtverontreiniging, het verminderen van het energieverbruik in gebouwen of het bevorderen van schone mobiliteit: steden nemen vaak het voortouw bij de veranderingen die Europa nodig heeft om onze transitie naar klimaatneutraliteit tot een goed einde te brengen. Mijn felicitaties aan de vandaag geselecteerde steden. Ik kijk uit naar de oplossingen die jullie zullen ontwikkelen om jullie inwoners en bedrijven naar een groenere toekomst te leiden.”

In de reacties hieronder staat een update.

31 reacties:

Dat is een mooi opsteker voor Helmond!!! Geweldig om in een rijtje te staan met steden Barcelona, Parijs en Rome. 🙂
Maar zeker vanwege de extra miljoenen voor klimaatdoelen die Helmond toch al wilde bereiken. 🙂
#winwin #trotsophelmond

Beantwoorden

Of we hiermee blij moeten zijn?

Beantwoorden

Tijd verspilling en een onnozele project dat totaal geen meerwaarde heeft. Niet voor de stad en al helemaal niet voor de wereld.

Beantwoorden

Update:
“Wat gaaf om samen met Gemeente Eindhoven als duo-stad deel uit te maken van de EU-missie voor klimaatneutrale en slimme steden!” Dat is de eerste reactie van onze gemeente op het nieuws dat Helmond is geselecteerd voor de Europese klimaatmissie. B&W is blij met de steun vanuit Europa. “Het past in onze slimme Brainport-regio om daarbij samen te werken en aanwezige kennis en techniek te benutten. Deelname aan de missie geeft een extra prikkel om duurzame stappen te versnellen. Eindhoven/Helmond zet in op vergroening, innovatie en gedragsverandering van inwoners en de markt.”
De 2 steden gaan hiervoor met Europa een Klimaatactieplan uitwerken. Dit zogenaamde Climate City Contract is naar hun verwachting eind 2022 rond. Het is volgens het stadsbestuur een enorme maatschappelijke opgave, waarbij Helmond en Eindhoven willen dat iedereen kan meedoen. Bij het maken en uitwerken van het Klimaatactieplan zal de duo-stad dan ook met inwoners, bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en de gemeenteraden om tafel gaan.

Beantwoorden

Ik vraag me af hoe het “smart city”plan word ingezet. ik vermoed dat dit niet voor de gemakzucht van de burger is maar meer voor controle binnen de overheid. ik vrees voor een privacy onvriendelijk plan.

Beantwoorden

En zouden we daar nu blij mee moeten zijn? Denk het niet, trek je portemonnee maar vast. We worden door Burgemeester Elly Blanksma en consorten besodemieterd waar we bij staan.

Beantwoorden

Je krijgt als stad gewoon de klimaatagenda van Frans Timmermans door de strot geduwd. Ben er maar blij mee.
Helmond heeft wel andere prioriteiten dan meegaan in de klimaathysterie van die gasten uit Brussel en hun linkse luchtkastelen.
Geen ruimte voor een stukje realisme ook in Helmond niet.

Beantwoorden
Eddie van de Westerlo

@Joey op donderdag 28 april 2022 om 18:03:

Ik snap het privacy-argument eerlijk gezegd niet. De gemeente huurt de popzaal van de Cacaofabiek voor een avondje. De inwoners die op komen dagen mogen dan zeggen wat ze willen. Dan een zelfde soort avondje voor het bedrijfsleven en de instellingen. Over de zogenaamd belangrijke input van de insprekers doet de gemeente dan heel gewichtig, maar feitelijk doen ze er niets mee.
Een paar van dat soort nutteloze stadsdiscussies in Helmond meegemaakt, telkens voelde ik me achteraf totaal bekocht. Tenzij je het leuk vond om wat te lullen onder het genot van een drankje en soms een hapje. Maar dat de gemeente nu weet weet ik ben? Ik denk het niet. Tenzij ze alles gefilmd hebben en dan alles door een gezichtsherkenning-apparaat gooien en dat matchen met de foto’s op de paspoorten en rijbewijzen.

Ik ben wel blij met die miljoenensubsidie maar dat lijkt dommigheid van mij te zijn als ik Twanneman, Jeffrey, Theo en Eddie lees.

Beantwoorden

Nu is het helemaal onvermijdelijk: het busje komt zo!

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Ja, de EU, de club ongekozen elitebestuurders die ons geld herverdelen.
EU geld waarmee ze dan wel hun agenda doordrukken, want met deze sigaar uit eigen doos komen hun regels en verplichtingen.
Wist u dat deze zelfde EU pleit voor nog meer asielzoekers?
Ook dat is strategisch. Uw stem is minder waard.

Beantwoorden

De grote vraag is nu, wat gaan die plannen de burger kosten.

Beantwoorden

@Hommeles,

Ik denk veel en daar komen nog alle ongemakken bij.

Probleem is dat die lui in Brussel, de EU, nergens verstand van hebben en een dubbele agenda hebben en geadviseerd worden door de multinationals en investeerders die uiteraard weer de zakken gaan vullen.
Iedereen die daar een ander geluid wil laten horen, hoe geleerd en onderbouwd ook word weggezet als een idioot.

Beantwoorden

@Hommeles op vrijdag 29 april 2022 om 11:54:

De EU telt ongeveer 450 miljoen inwoners en blijkens de bovenstaande tekst is voor dit en volgend jaar voor dit project in totaal 360 miljoen euro uitgetrokken. Dus het kost de burger gemiddeld 80 cent voor dit en volgend jaar.

Beantwoorden

360 miljoen weg, ergens leuke management teams en propaganda bureaus en grote bedrijven die ervan profiteren. Betaald door burgers. En niet zoals Sander voorrekent iedereen 80 cent, want 400 miljoen inwoners betalen niets, maar ontvangen, en de 50 miljoen netto betalers betalen meer dan ‘t dubbele. En was dit nou ‘t enige wat de EU kost…. Nee hoor, ze doen tegenwoordig ook in wapens naar oorlogen sturen,etc.

Beantwoorden

Helmond/Nederland dat is toch dat mini puntje op de wereldbol,nauwelijks zichtbaar moet daar het wereld co probleem worden opgelost? terwijl in andere landen de allergrootste kolenmijn fabrieken staan die dag en nacht miljoenen co 2 de lucht in blazen,sterker nog er komen heden ten dagen nog van die megafabrieken bij,zouden die gassen bij de grens worden tegengehouden?dacht het niet,Nederland gaat naar de kloten met het doorgedraaide co 2 project.

Beantwoorden

@nutteloos project op zaterdag 30 april 2022 om 09:37:

Goed dus dat er 100 steden uit alle 27 lidstaten van de EU meedoen en dat er wereldwijd nog zoveel meer gebeurt. Jammer inderdaad dat er ook zoveel achterblijvers zijn, maar dat is geen excuus om dan zelf ook maar achter te blijven.

Beantwoorden

Het is gewoon een loterij voor wat aandacht.
De mensen willen echt wel gezonder en schoner.
Maar veel geld verdwijnt in zakken van graaiers en jagers.
En waren we echt begaan met alles, objectief, dan bouwden we nu in elke provincie een kerncentrale

Beantwoorden

@Sander Lam,

Jij wil ook echt altijd alles goedpraten, elk commentaar van wie dan ook die anders denkt wil jij ombuigen naar jouw denkwijze, je komt jezelf nog wel tegen, net als Job en zijn geliefde D666.

In deze, omdat het zo’n grote impact kan hebben voor de Helmonders was een referendum echt op zijn plaats geweest.
Maar nee hoor, ons lekker stiekem aanmelden, echt ambtenarij van de bovenste plank, verstand op nul zoals gewoonlijk, en gaan!

Ik wordt er echt ziek van wat er in de wereld gebeurd, het is te bizar voor woorden, liegen, bedriegen en ga zo maar door.

Uiteraard zal jij het wel weer heel mooi inpakken voor een reactie op mij, bah.

Beantwoorden

@Twanneman op zaterdag 30 april 2022 om 18:11:

Net als Job en zijn geliefde D66? Waar komt die nu weer vandaan?
Is er hier nu werkelijk niets anders uit te kramen dan dat iedere scheet de schuld is van De Buitenlander of van links?

Als alle VVD en CDA-varianten in Europa niet decennia lang Shell en consorten hadden gepamperd en vetgemest, hadden we nu met z’n allen helemaal niets hoeven doen aan welk klimaatprobleem dan ook.
Maar ook dat zal toch wel weer de schuld zijn ‘van links’.

Beantwoorden

@Job,

Met je laatste alinea ben ik het helemaal eens, top echt waar.

Een sorry als ik dacht dat je een D66 adept zou zijn, die indruk had ik namelijk.

Maar zowel links als rechts doen het niet goed inderdaad, het is om te huilen.

Kortom, waar stemmen er op.

Beantwoorden

@Twanneman op zaterdag 30 april 2022 om 18:11:

Nee, ik ga het niet mooi inpakken, ik ga uitleggen hoe ik het zie en dat zul jij vast niet mooi vinden.

Zoals ik het zie, schieten sommige mensen bij sommige onderwerpen automatisch in de moppermodus. Niks mis mee, als ze hun reactie deugdelijk onderbouwen. Maar soms doen ze dat niet en is de binding met de realiteit nogal losjes. En in sommige gevallen (lang niet altijd) reageer ik daar dan weer op met een tegenvoorbeeld.

En ja, een tegenvoorbeeld tegen gemopper is altijd iets positiefs. Dat kun je “goedpraten” noemen, maar zelf zie ik het als “de binding met de realiteit verstevigen”.

Beantwoorden

@Sander Lam,

Oke, ik ben het eens met jou uitleg, prima, maar kun je je voorstellen dat er zoveel gemopper is omdat wat er in Helmond, Nederland en de hele wereld gebeurd er maar weinig lichtpuntjes zijn wat leuk is?
Ik ben van nature geen mopperaar maar als je leest wat ik lees, zowel msm als alternatief en alles wat er tussen in zit, tja dan wil je wel mopperen ja.

Een de binding met de realiteit verstevigen is natuurlijk prima maar welke realiteit is goed, de jouwe? De mijne?
Ik zeg je eerlijk, ik weet het niet helaas. Er is teveel wat wij niet weten of mogen weten.

Ik hoop dat het goed komt met Helmond en haar burgers……

Beantwoorden

@Twanneman op zondag 1 mei 2022 om 11:47:

Ik zie meer lichtpuntjes dan jij, jij ziet meer duisternis dan ik. De waarheid zal zoals meestal wel ergens in het midden liggen.

Beantwoorden

De voorbode van onbetaalbare zeecontainers die voor woning moeten doorgaan in Brandevoort stemt me somber in. Getuigd eens te meer van de bubbelziekte.

Beantwoorden

Het zal wel weer een hoop euries gaan kosten voor ons als inwoners. Gaan ze ennatuurlijk dan ook sluiten ?want die stoot aardig wat co2 uit en die tent draait ook nog eens op Russisch gas…..

Beantwoorden

Jammer dat gemeente en lokale politiek en beslissingen ook al door Brussel geregisseerd worden. Want hoe makkelijk zou het toch zijn om met gratis verkregen belastinggeld overal mensen en organisaties aan je te binden
Verbindend hoor je vaak.
Slimme eerlijke mensen kijken daar doorheen.
Domme mensen niet.
Het ergste zijn de nuttige idioten die zelfs ongevraagd en onbetaald dit ondemocratische gebeuren goedpraten.

Beantwoorden

Ik hou van een eerlijk verhaal over onze regio. Er is een andere kant aan alle innovatieve ontwikkelingen en het blindelings geloof in groene energie. Een windmolen, een zonnepaneel en en een electrische auto is fantastisch als eindproduct, maar we betalen daar een zware en onzichtbare prijs voor. Na onze afhankelijkheid van Rusland, maken we ons voor ‘de groene revolutie’ afhankelijk van China. Alleen daar zijn alle benodigde metalen te koop. Voor een elektrische auto zijn zes keer meer lithium, mangaan, neodymium en andere mineralen nodig dan voor een gewone auto. Voor een windcentrale tot wel negen keer meer dan voor een gascentrale. Het silicium of gallium in zonnepanelen? China levert respectievelijk 61 en 73 procent. Grafiet voor electrische auto’s? 69 procent. China is hard op weg de hele waardenketen van de energietransitie te veroveren. China kent inmiddels kankerdorpen, waar rivieren en rijstvelden vervuild zijn met het cadmium en indium voor zonnepanelen, of de groene elementen voor windmolens. Plattelanders daar betalen de prijs voor onze ‘schone energie’. Het Chinese volk heeft zijn milieu opgeofferd om de planeet van zeldzame aarden te voorzien. Bron: De Volkskrant 14-5-2022. Graag het hele verhaal.

Beantwoorden

@Theo op zaterdag 14 mei 2022 om 09:33:

Het hele verhaal krijg je nooit te horen, want er is geen mens die het hele verhaal kent. Daar is de weerbarstige werkelijkheid te complex voor.

Goed dus dat er mensen zijn die voortdurend van alles uitzoeken, zoals journalisten en wetenschappers. Als dan ook nog voldoende mensen openstaan voor hun bevindingen, wordt alles wat scheef is gegroeid op den duur wel weer rechtgetrokken.

Overigens is al lang bekend dat alles zijn prijs heeft. 100% duurzaamheid is een illusie. Maar we kunnen wel steeds meer doen om de schade die de mens aan de planeet toebrengt te beperken.

Beantwoorden

@Sander Lam op zaterdag 14 mei 2022 om 11:42:

Dus je kletst er weer zoals altijd omheen het verhaal dat Theo schetst dat we afhankelijk worden van volgende natie en dat milieu in China wordt verpest.
Volgens jou moeten we openstaan voor bevindingen van journalisten en wetenschappers maar je staat zelf al niet open voor verhaal van Theo, daar draai je weer om het potje.

Beantwoorden

@Karel op zaterdag 14 mei 2022 om 12:23:

Ik sta open voor de bevindingen van de journalisten van de Volkskrant, ik ben alleen geen doemdenker.

Als de mensheid in staat is om zoiets grootschaligs als klimaatverandering op gang te brengen, te signaleren en aan te pakken, dan komt al het andere ook wel goed.

Beantwoorden

PvdA’ers Frans en Mohammed ontrollen van ons belastinggeld een EU-reclamecampagne en zwijgen over de echte kosten. Laten we ons ook in Helmond voor de gek houden door eenzijdige en gladde praatjes (extra werkgelegenheid) en veel prijzengeld?
Laat de gemeenteraad nadenken over de andere kant van dit verhaal en eens wat vragen stellen aan Frans en Mohammed. Een artikel in De Volkskrant (14 mei) ‘De groene revolutie maakt China oppermachtig’ vertelt hoe naïef Europa is, het is China dat in hoog tempo de hele waardeketen van de energietransitie verovert. ‘Het is zinsbegoocheling om te denken dat er ‘slechts’ fabrieksarbeid naar China verdwijnt (…) alle ‘groene banen’ verdwijnen naar China. China neemt er geen genoegen meer mee alleen de grondstoffen te leveren, ze willen ook het eindproduct verkopen. China voert een koude economische oorlog om de suprematie in de nieuwe, groene wereld. Waar Frans en Mohammed het ook niet over hebben: Chinezen betalen een smerige en ziekmakende prijs om aan ons windmolens, zonnepanelen en electrische auto’s te leveren. Het cadmium en indium voor onze zonnepanelen komt uit China, zo ook de groene elementen voor windmolens. Zij offeren daar hun milieu op (sterk vervuilde rivieren en rijstvelden, er is veel kanker, geboorteafwijkingen en luchtwegaandoeningen, om ons (plan EU) van zeldzame grondstoffen te voorzien en waar we dan misschien een prijs door winnen. Wie wint hier eigenlijk?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *